Trebušček

S posebnimi preiskavami lahko odkrijejo nepravilnosti pri otroku. (Foto: iStockphoto)

Pri starejših nosečnicah namreč obstaja večje tveganje, da rodijo otroka, ki ima kromosomske nepravilnosti. Do posebnih preiskav ste upravičeni tudi, če že imate otroka, ki se ni pravilno razvijal in ima zdravstvene težave ali kromosomsko okvaro.

Obstajajo različne preiskave za odkrivanje zapletov med nosečnostjo. Prva stopnja so preiskave krvi. Z njimi lahko odkrijejo Downov sindrom ali spino bifido (prirojeno napako, ki nastane, če se del enega ali več vretenc ne razvije popolnoma in ostane del hrbtnega mozga nezavarovan), prav tako pa lahko odkrijejo sladkorno bolezen pri nosečnici. Kadar zdravnik s pomočjo krvnih testov ali ultrazvočne preiskave ugotovi ali posumi na nepravilnosti, vam bo predlagal še nadaljnje teste.

Prirojene napake

Prirojena napaka pomeni, da se je pri otroku še med razvojem v maternici pojavila telesna hiba. To je lahko zajčja ustnica, okvara srca, možganov, zakrnelost udov, spina bifida. Vzroki za to niso v kromosomih ali genih, so pa lahko posledica nepravilne prehrane, jemanja mamil ali uživanje alkohola v nosečnosti.

Ginekološki pregled

Če zdravnik na ultrazvočnem pregledu opazi nepravilnosti, vam bo predagal dodatne preiskave. (Foto: iStockphoto)

Posebne preiskave krvi

Poznamo različne krvne preiskave. Prve so preiskave obstoječih bolezni, ki bi lahko vplivale na nosečnost, sem sodi sladkorna bolezen, ki včasih nastane med nosečnostjo, drugače pa je mati nima, in testiranje na hiv.
Naslednja je preiskava za odkrivanje problematičnih genov, ki se jih morda sploh ne zavedate, se pa lahko prenesejo na otroka. To so preiskave za odkrivanje talasemije (dedna krvna bolezen) in slabokrvnosti srpastih celic (okvara hemoglobina). Tretje pa so preiskave za odkrivanje nepravilnosti pri plodu, kot je trojni hormonski test, s katerim ugotavljajo Downov sindrom.

Trojni hormonski test

Trojni hormonski test je presejalni test, kar pomeni, da njegovi rezultati niso dokončni, ampak samo kažejo, da obstaja verjetnost, da je otrok prizadet. Opravijo ga v 15 ali 16 tednu nosečnosti. Če pokaže, da je verjetnost za okvaro ploda večja kot 1:270, vam bo zdravnik najbrž predlagal še amniocentezo, ki bo potrdila ali ovrgla sum na Downov sindrom. Ta test pa predlagajo tudi vsem nosečnicam, ki so starejše od 35. let.

Nosečnica

Vsaka nosečnica si želi zdravega otročka. (Foto: iStockphoto)

Preiskava za sladkorno bolezen

Če nosite zelo velikega in težkega otroka, če imate v urinu sladkor, ali če so na preiskavah odkrili v vaši krvi zelo visoko raven sladkorja, vas bo zdravnik napotil na dodatne preiskave za odkrivanje sladkorne bolezni v nosečnosti. Test poteka tako, da na tešče popijete sladko tekočino, v naslednjih dveh urah pa vam vzamejo štiri vzorce krvi. Če je količina sladkorja v krvi visoka, je to lahko znamenje sladkorne bolezni.

Preiskava za HIV

To preiskavo lahko opravi vsaka oseba, ki je izpostavljena nevarnosti za okužbo z virusom hiv. Če sumite, da ste okuženi, se lahko odpravite na anonimno preiskavo krvi, ki jo delajo v številnih bolnicah. Vzorci niso označeni z imeni, tako da nihče ne more vedeti, da ste opravili preiskavo.