Po prihodu novorojenčka življenje ni nikoli več isto. Mamica končno ugleda malo bitje, ki ga je devet mesecev nosila pod srcem, čutila njegove premike, živela z njim in zanj. V njej se prebudi ljubezen, ki je doslej ni poznala, močna, čutna in tako zelo silovita. Ko se rodi novorojenček, ženska postane mama. Prvič uzre bitjece, ki ga je devet mesecev nosila v sebi in ki ga bo nosila v srcu vse do konca dni.

Lepo je, da je porod pozitivna izkušnja, in v slovenskih porodnišnicah se trudijo, da bi bil. Ob porodu ima nosečnica na voljo več lajšanj porodnih bolečin, lahko rodi v različnih položajih, tudi v vodi. Ponekod ima možnost masaže in aromaterapije, lahko posluša sproščujočo glasbo. Poleg osebja ima pomembno vlogo partner, nekaj bodočih mamic se odloča tudi za doulo, ki pa ni povsod dovoljena.

Pet skrivnosti iz porodne sobe
Kako se pripraviti na porod?

Novorojencu ob rojstvu praviloma že v porodni sobi nudijo telesno bližino mamice in očeta (po želji). Po porodu spodbujajo mamice k dojenju in praviloma sta z novorojenčkom skupaj v sobi. Po porodu, ki je potekal brez zapletov, mamice in dojenčki ostanejo v porodnišnici pod budnim zdravniških nadzorom večinoma tri dni, po carskem rezu pa štiri oziroma pet dni.

Tako je videti porodna soba

Ostaja 14 porodnišnic

Pred leti so številne polemike spodbudile namere o ukinitvi nekaterih porodnišnic, danes pa po pojasnilih zdravstvenega ministrstva ni načrtov za spreminjanje njihovega števila. V Sloveniji jih je 14. 10 ginekološko-porodniških oddelkov deluje v splošnih bolnišnicah in so njihov del, dva ginekološko-porodniška oddelka sta samostojni bolnišnici (Kranj in Postojna), dve porodnišnici delujeta v okviru kliničnih centrov (Ljubljana in Maribor).

Število porodov

Število porodov po porodnišnicah v Sloveniji za porodnice z bivališčem v Sloveniji. (Foto: NIJZ)

 

Toliko so stare Slovenke, ko rodijo
Ključne informacije o materinskem dopustu

Porodnišnice za vsak porod dobijo določeno količino denarja. Država za vaginalni porod brez zapletov nameni 1094, z zapleti pa 1912 evrov. Pri porodu s carskim rezom brez zapletov porodnišnica dobi do 2056, ob zapletih pa 3668 evrov.

Za vas smo zbrali informacije o slovenskih porodnišnicah, ki bodo prišle prav vsaki nosečnici. Za odgovore na vprašanja, ki si jih postavljajo vse nosečnice, kliknite na izbrano porodnišnico:

- Porodnišnica Brežice
Porodnišnica Celje
Porodnišnica Izola
Porodnišnica Jesenice
Porodnišnica Kranj
- Porodnišnica Ljubljana
Porodnišnica Maribor
Porodnišnica Murska Sobota
- Porodnišnica Nova Gorica
Porodnišnica Novo mesto
Porodnišnica Postojna
Porodnišnica Ptuj
Porodnišnica Slovenj Gradec
Porodnišnica Trbovlje

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.