dominvrt

Porodnišnica Novo mesto: v apartmaju lahko biva cela družina

NOSEČNOST
0
18.09.2018, 9:56

V novomeški porodnišnici je lahko poleg partnerja pri porodu prisotna tudi doula. Imajo apartma, v katerem lahko takoj po porodu biva celotna družina, poleg mamice in novorojenčka še očka ter morebitni bratci in sestrice.

Porodnišnica Novo mesto: v apartmaju lahko biva cela družina

V novomeški porodnišnici, kjer imajo letno od 1250 do 1300 porodov, se trudijo biti prijazni ne le novorojenčkom, temveč celotni družini. Imajo posebej dovršeno porodno sobo, ki med drugim ponuja možnost počitka, čimprejšnjega stika in prilagajanja novorojenčku tako materam kot tudi očetom. Novejša pridobitev je družinski apartma na poporodnem oddelku, v katerem lahko biva celotna družina - tudi morebitni sorojenci.

Tako stare so Slovenke, ko rodijo
Ključne informacije o materinskem dopustu

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Prisotnost in plačilo: spremljevalca pri porodu si porodnica izbere sama, lahko je partner, sorodnik, doula, prijateljica. Načeloma je pri porodu prisoten en spremljevalec; če si porodnica želi več oseb, se lahko menjajo v porodni sobi. Če si želi doulo, je lahko prisotna poleg že izbrane osebe. Partner plača 20 evrov, če nima opravljene šole za starše.

Kako se pripraviti na porod?
Vloga partnerja pri porodu

Upoštevanje porodnega načrta: želje porodnice, pa naj bodo izražene ustno ali pisno v porodnem načrtu, upoštevajo v največji možni meri. Želje ostanejo neizpolnjene le, če jih ne dopušča zdravstveno stanje porodnice in/ali novorojenčka.

Pet skrivnosti iz porodne sobe

Možne vrste porodov: leže na hrbtu ali boku, sede, čepe, kleče, stoje. Uporabljajo posteljo, blazine, žoge, porodni stol, omogočajo tudi porod v vodi.

Carski rez: na željo porodnice ni možen, "saj predstavlja za porodnico večje tveganje kot vaginalni porod. Če ni potrebe, porodnice ne izpostavljamo tveganju."

Posebne porodne sobe: v vseh porodnih sobah je možno rojevati v različnih položajih. Ena je še dodatno dovršena, saj izpolnjuje vse pogoje tudi za porod v vodi. V njej so še porodni stol, lastna kopalnica in posebna postelja, ki je namenjena negovanju družinskih vezi že neposredno po rojstvu novorojenčka. Na njej se namreč že takoj po porodu z otrokom spoznava tudi očka. Ideja izhaja iz vizije postati ne le novorojenčkom prijazna porodnišnica, temveč tudi porodnicam in celotni družini.

Protibolečinska sredstva: trenutno so na razpolago tens, analgetiki v obliki injekcij in epiduralna analgezija. Želijo si še ultive in dušikovega oksidula, saj se zavedajo, da je kljub trendu naravnega poroda še vedno zelo veliko porodnic, ki potrebujejo in si tudi želijo analgetsko podporo. Za uvedbo dušikovega oksidula se dogovarjajo, ultiva zaenkrat ostaja želja.

Epiduralna: je brezplačna, pogojena le s predavanjem o epiduralni analgeziji. Tega je treba obiskati, saj ponuja vse informacije, s katerimi mora biti seznanjena porodnica, preden poda pisno privoljenje v tovrstni zdravstveni poseg.

Po porodu je porodnica še v porodni sobi: po vaginalnem porodu je v porodni sobi najmanj tri ure oziroma toliko časa, kolikor potrebuje intenzivni nadzor. Po carskem rezu je iz operacijske sobe premeščena v intenzivno sobo na poporodnem oddelku.

Dojenje: spodbujajo, saj je za novorojenčkovo zdravje najboljše prav materino mleko. Ob pričetku dojenja so vsem otročnicam na razpolago in v oporo. Ponudijo jim vse potrebne informacije in jim pri tudi neposredno pomagajo pri dojenju. Če mamica dvomi v dojenje, ji razložijo vse prednosti. Če vseeno odklanja dojenje, je ne silijo. Ob morebitnem pomanjkanju mleka po posvetu s pediatrom in z dovoljenjem mamice ponudijo novorojenčku mlečno formulo.

Kako pomagati dojenčku, ki ima vetrove?

Pomoč ob morebitni poporodni depresiji: porodnici s poporodno depresijo omogočijo pogovor z zdravstvenim osebjem. Namenijo ji več pozornosti in so ji na razpolago vedno, ko čuti, da jih potrebuje. Po potrebi ji omogočijo obisk psihologa in brezplačno sobivanje z osebo, ki si jo takrat želi ob sebi.

Oskrba nedonošenčkov: dojenčkom, ki se rodijo po dopolnjenem 32. oziroma 33. tednu nosečnosti, nudijo prvo oskrbo. Če je zadostna, zanj še naprej skrbijo pri njih, v nasprotnem primeru novorojenčka premestijo v terciarni center. Če se rodi pred dopolnjenim 32. tednom nosečnosti, se ga v terciarni center premesti neposredno po porodu. Nedonošeni otroci, pa tudi bolj ogroženi, prejemajo intenzivno zdravstveno oskrbo v njihovi intenzivni enoti za novorojenčke na poporodnem oddelku s stalnim nadzorom in oskrbo.

Če je otrok v inkubatorju in je zmožen sesanja na dojki, se dojenje prične takoj. Če ne zmore sesanja, si mati črpa mleko, novorojenčka pa hranijo po brizgi. Če ne je takoj, načrpano mleko shranijo in ga svojci odnesejo domov. V vsakem primeru se novorojenčku ponudi humano mleko takoj, ko je mogoče, prav tako se ga pristavi k dojenju. Intenzivna soba za novorojence, kjer je otrok v inkubatorju, je v sklopu poporodnega oddelka in tako v neposredni bližini matere. Mamica lahko otroka obiskuje neomejeno.

Sobivanje ob morebitnih zdravstvenih zapletih: novorojenec je z mamico vedno skupaj v sobi, od nje se ga loči le v primerih nuje. Tedaj se ga premesti v intenzivno enoto za novorojence. Ker se nahaja na poporodnem oddelku, kjer otročnica po porodu biva tudi sama, ji je dostop do njega omogočen ves čas oziroma kadar koli.

Mamica po porodu dobi: bolnišnično haljo, obuvalo, 30 vložkov, tri mrežaste hlačke za enkratno uporabo in 15 plenic za novorojenčka, kar naj bi po njihovem mnenju ob racionalni uporabi zadostovalo za tri dni bivanja v porodnišnici. Če je bivanje daljše, dobi našteto za vsak dodatni dan. Mamica dnevno dobi še svežo srajco in brisačo, novorojenčka se preoblači po potrebi.

Vse o čišči in menstruaciji po porodu

V apartmaju
V apartmaju/ FOTO: Anja Bator

Največje število porodnic v sobi: standardne sobe so dvoposteljne. Poleg njih so na poporodnem oddelku še tri nadstandardne sobe in apartma, ki jih je možno koristiti za doplačilo. Apartma je sicer namenjen celi družini, vendar ga lahko koristi tudi otročnica sama ali skupaj s partnerjem. Cena je 70 evrov na dan in vključuje bivanje in tri obroke za vsakega stanovalca. Nadstandardno sobo lahko koristi otročnica sama za doplačilo 25 evrov ali skupaj s partnerjem za doplačilo 50 evrov (vključena bivanje in zajtrk zanj). V apartmaju je spalnica z zakonsko posteljo. V nadstandardni sobi je dodatna postelja za partnerja.

Možnost, da oče prespi v porodnišnici: da, pojasnilo zgoraj.

Tako bo starševstvo lažja naloga

Obiski: ob delovnih dnevih so predvideni od 14.30 do 17. ure, ob sobotah, nedeljah in praznikih od 13. do 17. ure. Zaželeni so obiski ožjih družinskih članov - očeta, sorojencev, starih staršev in hkrati po največ dveh zdravih oseb. Dopoldne so možni obiski z dovoljenjem pediatra.

VSE INFORMACIJE SI LAHKO NATISNETE TUKAJ.

Porodnišnica Novo Mesto
Porodnišnica Novo Mesto/ FOTO: Bibaleze.si

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Sebastiena Abramova bo policija ovadila tudi ...
Roberts o Rossiju: Moral bi sedeti v gugalniku
Fonsi z novimi nalezljivimi ritmi, a ne sam
Tina Gorenjak se poljuba zaradi bolečin sploh ne ...
Umrla ženska, ki je postala obraz nevarnosti ...
Tako se pravilno uživajo ogljikovi hidrati
Znaki, ki namigujejo, da pričakuje dvojčka
Tako izgleda avto za 2,3 milijona evrov
'Ja, kaj te mami nič ne uboga?'
Osemurni delovnik za marsikoga predstavlja zgolj ...
Ta zelišča morate imeti na svojem vrtu ali ...
Triki, ki jih mora pri peki poznati vsak moški