V kranjski porodnišnici imajo od 1400 do 1500 porodov letno. Imajo 130 zaposlenih: med njimi je 14 babic. Trenutno je 11 ginekologov, a ne delajo vsi polni delovni čas, prav tako ne delajo vsi v porodni sobi.

Toliko so stare Slovenke, ko rodijo
Ključne informacije o materinskem dopustu

Z aprilom so pričeli srečanja z nosečnicami, ki si želijo še več informacij o porodu. Na željo nosečnice se izpolni tudi porodna dokumentacija. Srečanje so naslovili "Vprašaj babico" in poteka vsak zadnji torek v mesecu ob 13. uri v knjižnici porodnišnice.

Pripravljajo tudi projekt "ABC dojenja", ki bo prav tako zadnji torek v mesecu ob 12. uri. Namenjen je vsem nosečnicam in doječim mamicam, ki želijo pridobiti nova znanja o dojenju, imajo vprašanja ali se želijo pogovoriti o dojenju.

Porod

V kranjski porodnišnici so možne vse vrste porodov, razen v vodi. (Foto: iStock)

Prisotnost in plačilo: pri porodu je lahko prisotna ena oseba. Za omejitev so se odločili zaradi nekaj slabih izkušenj več prisotnimi pri porodu. Prisotnost pri porodu je 20 evrov.

Vloga partnerja pri porodu

Upoštevanje porodnega načrta: da, dokler je vse v redu z mamo in otrokom. "Vedno pa poudarjamo, da ni treba imeti porodnega načrta, saj se ob sprejemu v porodno soba ali že prej pogovorimo o njenih željah," so poudarili.

Možne vrste porodov: vse (na pručki, sede, leže …), razen poroda v vodi.

Pet skrivnosti iz porodne sobe
Kako se pripraviti na porod?
Strah pred porodom skozi oči izkušene babice

Carski rez: ne na željo. "Tako kot vsaka operacija tudi carski rez ni brez tveganj, zato mora obstajati resna indikacija," so pojasnili.

Posebne porodne sobe: porodni blok je popolnoma prenovljen, do vrnitve vanj jim manjka še nekaj aparatur. V prenovljenem porodnem bloku bo imela vsaka porodna soba svojo kopalnico s straniščem. Trenutno so na začasni lokaciji, ki sicer ni namenjena rojevanju. Selili se bodo predvidoma novembra.

Protibolečinska sredstva: na razpolago imajo številna sredstva in metode za lajšanje porodnih bolečin, ki so lahko farmakološka, pa tudi nefarmakološka. Večina nefarmakoloških metod so naravne metode lajšanja porodne bolečine: gibanje med porodom, razni položaji, porodna žoga, masaža, predihavanje, hipnoza, navzočnost spremljevalca, tens in druge. Vse metode lahko uporablja porodnica samostojno, s spremljevalcem ali v sodelovanju in dogovoru z babico, ki vodi njen porod. Z odprtjem novega porodnega bloka bodo vsem naštetim metodam dodali še možnost tuširanja med porodom.

Od farmakoloških metod imajo na razpolago smejalni plin (N2O), Remi-PCA (od porodnice nadzorovano lajšanje porodne bolečine z remifentanilom) in epiduralno porodno analgezijo.

Vse metode porodne analgezije so brezplačne. Priprava na porod s hipnozo je plačljiva, in sicer stane 50 evrov.

Epiduralna: poseben dogovor in/ali prijava za uporabo porodne analgezije niso potrebni. Večino metod ima porodnica na razpolago 24/7 in se lahko zanje odloči tudi med samim potekom poroda. Vse nosečnice, ki nameravajo roditi pri njih, vabijo, da se udeležijo predavanja, kjer podajo vse potrebne informacije, prejmejo potrebno dokumentacijo in dobijo odgovore na vsa svoja vprašanja. Predavanje je organizirano vsako sredo ob 13. uri v knjižnici porodnišnice, prijava ni potrebna. Informacije lahko nosečnica prejme tudi na osebnem posvetu pri anesteziologu, za katerega se je možno dogovoriti v delovnem času anesteziološke ambulante.

Po porodu je porodnica še v porodni sobi: tri ure po porodu. Po carskem rezu, ki se dela v operacijskem bloku, je do konca operacije, potem je premeščena v intenzivno sobo.

Dojenje: imajo naziv novorojenčkom prijazna porodnišnica, kar pomeni, da v prvi vrsti spodbujajo dojenje. In sicer, ker je najbolj naravno, najboljši način prehranjevanja otroka in ima tudi mnogo pozitivnih učinkov, tako na otroka kot na mamo. Je povezovanje mame in otroka na način, ki ga ne more nadomestiti nobena steklenička, so razložili.

Vse medicinske sestre na neonatalnem in porodniškem oddelku imajo veliko izkušenj in znanj na področju dojenja, zato znajo nuditi pomoč, primerno težavi, ki se pojavi, so razložili. Bodisi gre za premalo mleka v prvih dneh po porodu, boleče in občutljive bradavice, neuspešno dojenje zaradi neustreznega položaja in drugo.

Če v prvih dneh ni dovolj mleka, ponavadi svetujejo bolj pogosto pristavljanje k dojki. Mamicam svetujejo, naj popijejo veliko tekočine in se čim bolj sprostijo. Morda jim pokažejo še kakšen drugi položaj za dojenje, ki jima morda bolj ustreza. Trenutno imajo na oddelku tudi kapsule lactil, ki so popolnoma naravne (vsebujejo navadni komarček in sladki janež), ki ugodno vplivajo na prebavo otroka, prav tako na naraven način spodbujajo tvorbo mleka. Dajejo jih mamam, kjer je tvorba mleka v prvih dneh upočasnjena ali zmanjšana. Trenutno imajo z njimi dobre izkušnje in rezultat je res povečanje tvorbe mleka, so pojasnili.

Mame, ki se ne odločijo za dojenje, podučijo o pravilnem črpanju, o načinih črpanja in o pravilnem shranjevanju mleka. Takrat mamico naučijo tudi hranjenja po steklenički.

Pomoč ob morebitni poporodni depresiji: pomembna je prepoznava stanja in pomoč mamam v smislu pogovora najprej z lečečim ginekologom, so poudarili. Po potrebi pomagajo z obravnavo pri psihologu, ki je specializiran za taka stanja. Če je možno, se pogovorijo tudi s partnerjem.

Oskrba nedonošenčkov: nedonošenčki potrebujejo posebno nego. Sploh bolj nezreli, ki imajo lahko prehodne težave z dihanjem, uravnavanjem telesne temperature, uravnavanjem krvnega sladkorja, hranjenjem. Zato imajo velikokrat podaljšano in bolj specifično oskrbo. V kranjski porodnišnici si želijo, da so pred odhodom domov čim bolj samostojni in odidejo vitalno stabilni, tako kot donošeni novorojenci.

Oskrba nedonošenčkov pri njih poteka od 34. tedna gestacijske starosti naprej. Ostale, bolj zgodnje nosečnosti, premeščajo v ljubljansko porodnišnico (transport "in utero" - otrok je premeščen z mamo še pred rojstvom). Ogroženost in stanje nedonošenčkov oceni pediater in tudi določi potrebno nadaljnjo oskrbo nedonošenčka, glede na njegovo zdravstveno stanje.

Če nedonošenček potrebuje posebno nego, nadzor vitalnih znakov, podporo tekočin (infuzijo) in morda včasih tudi dihalno podporo (dodatek kisika), je na oddelku na intenzivni negi, kjer imajo posebne posteljice zanje. Od stopnje razvitosti otroka je odvisna prisotnost sesalnega in požiralnega refleksa, čemur prilagajajo tudi dojenje. 

Trudijo in zavzemajo se, da bi bil otrok, dokler ne more biti dojen, hranjen z maminim izčrpanim mlekom. Vzpodbujajo kengurujčkanje - otroka mamici dajejo golega na njen gol prsni koš, saj ima metoda dokazane pozitivne učinke nanj, vzpostavi se tudi vez med otrokom in mamo. Mama je lahko pri otroku večino časa, takoj ko dopušča zdravstveno stanje, gre dojenček k mamici v sobo.

10 nenavadnih pojavov pri novorojenčkih

Sobivanje ob morebitnih zdravstvenih zapletih: otrok in mama sta vedno skupaj, razen kadar je ogroženo zdravstveno stanje enega ali drugega. Po carskem rezu, ko mamice ležijo na ginekološkem oddelku na intenzivni negi, je pri mamici za dojenje in kadar mama želi. Če ni preutrujena, je lahko pri njej večino časa. Po 24 urah pridejo mamice po carskem rezu na porodniški oddelek. Takrat sta lahko otrok in mama skupaj neprekinjeno, kolikor želi in zmore mama.

Če ima otrok zlatenico in potrebuje fototerapijo, lučko pripeljejo k mami v sobo. Mamico naučijo, kako pravilno postopa in kakšne so posebnosti pri negi otroka.

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.

Mamica po porodu dobi: glede na porabo in dosedanje potrebe pacientk imajo pripravljen paket za mamice, ki vsebuje dva paketa higienskih vložkov in sedem mrežastih hlačk. Mamica za otroka dobi 10 previjalnih pleničk, tri previjalne podloge, hladilno mazilo, paket robčkov za umivanje, paket za nego otroka, volnene copatke, baby paket, ki vsebuje različne pripomočke, ter testerje za mamo in otroka. Če mamici zmanjka materiala, lahko nekaj dobi tudi še pri njih. Po potrebi pa prosijo, da kakšno stvar prinese tudi od doma.

Vse o čišči in menstruaciji po porodu

Največje število porodnic v sobi: tri, vendar le v posebnih razmerah (obnova porodnega bloka, veliko število porodov). Običajno so sobe dvoposteljne. Na oddelku sta tudi dve nadstandardni sobi, ki sta na voljo mamicam z doplačilom 50 evrov na noč.

Možnost, da oče prespi v porodnišnici: nudijo možnost sobivanja partnerja z doplačilom 50 evrov na noč. V ceno so vključeni vsi dnevni obroki in pomožno ležišče. Edino, kar lahko ovira sobivaje partnerja, je polna zasedenost oddelka.

Tako bo starševstvo lažja naloga

Obiski: dovoljena ena zdrava odrasla oseba naenkrat, z zdravimi sorojenci. Glede na kratko ležalno dobo takšen način zelo ustreza tudi mamicam, obenem pa je tudi manjša možnost prenosa okužb, so pojasnili. Obiski so vsak dan od 15. do 17. ure.

VSE INFORMACIJE SI LAHKO NATISNETE TUKAJ.

Porodnišnica Kranj

(Foto: Bibaleze.si)