dominvrt

Porod z epiduralno anestezijo

NOSEČNOST
3
18.01.2013, 11:42

Ena od oblik lajšanja porodnih bolečin, za katero se odloči vse več slovenskih nosečnic, je epiduralna analgezija. Ta žal ni na voljo v vseh naših porodnišnicah, zato se nekatere nosečnice raje kot za porod v 'domači' (torej najbližji) porodnišnici odločijo za pot v drugo, včasih tudi precej oddaljeno.

Porod z epiduralno anestezijo

 

Porod ... nepozaben dogodek v življenju vsake mamice in očka, v kolikor je prisoten.
Porod ... nepozaben dogodek v življenju vsake mamice in očka, v kolikor je prisoten.

Brezplačna in dosegljiva ne glede na uro in vse dni v tednu – oziroma popolnoma obratno!

V Sloveniji je 14 porodnišnic, ki pa so si po programih in ponudbi različne, če govorimo o epiduralni analgeziji. Če je v nekaterih porodnišnicah dosegljiva vse dni v tednu, ne glede na uro, in zanjo ni treba plačati, je v drugih tako, da je na voljo le, kadar je prost anesteziolog, razlike pa nato nastanejo tudi v ceni, če je za tovrstno obliko lajšanja obporodnih bolečin treba plačati.

Kdaj je epiduralna analgezija pravica iz obveznega zdravstvenega zavarovanja?

Odgovor smo poiskali na zavodu za zdravstveno zavarovanje, kjer pravijo, da je tovrstno lajšanje obporodnih bolečin pravica iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, če je glede na zdravstveno stanje porodnice po presoji zdravnika strokovno doktrinarno utemeljena. ''Če je epiduralna analgezija po presoji zdravnika inducirana, potem je pokrita iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Če pa zdravnik presodi, da glede na zdravstveno stanje porodnice ni potrebna, porodnica pa jo vseeno zahteva, potem epiduralna anestezija ni pravica iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in je tako samoplačniška storitev. Cene za samoplačniške storitve pa izvajalci zdravstvenih storitev oblikujejo sami.''

Kako anesteziolog izvede epiduralno analgezijo?

Epiduralna porodna analgezija je najučinkovitejša in trenutno najbolj popularna metoda lajšanja porodne bolečine. Za lajšanje bolečin se uporabljajo lokalni anestetiki in narkotiki, ki blokirajo tiste živce, ki iz telesa in materničnega vratu prenašajo boleče dražljaje na spodnji del hrbtnega mozga ter možgane.

Porod
Porod/ FOTO: Profimedia

Epiduralno analgezijo vedno izvaja anesteziolog, ki mora pred vstavitvijo katetra preveriti podatke o predhodnih boleznih. Porodnico podrobno pregleda, pri čemer je izpostavljen ledveni predel hrbtenice, ter jo seznani s prednostmi, slabostmi in morebitnimi zapleti, do katerih bi lahko prišlo. Porodnica se mora nato postaviti v sedeč ali ležeč položaj, na bok. Anesteziolog v sodelovanju z medicinsko sestro oziroma babico sterilizira kožo na pacientkinem ledvenem predelu in s tanko iglo v podkožno tkivo vbrizga manjšo količino anestetika. Nato s posebno tehniko določi epiduralni prostor, ki je od kože oddaljen tri do štiri centimetre in skozi epiduralno iglo vstavi kateter. Pri tem izvleče iglo, kateter pa pričvrsti na kožo. Temu sledi odmerjanje zdravil, pri čemer mora sodelovati porodnica. Analgezija se lahko doseže z večkratnim posamičnim doziranjem zdravila ali pa s kontinuiranim do zaključka poroda.

Priprava na porod pomeni tudi pridobitev čim več zanesljivih informacij!

O epiduralni analgeziji boste največ izvedeli med nosečnostjo na šoli za bodoče starše, več porodnišnic pa omogoča celo prejšnji posvet z anesteziologom. Če boste pridobili čim več informacij, preverjenih in zanesljivih, boste tudi mirni, ko bo prišel čas za porod. Priprava na porod pomeni seveda poleg psihične in fizične priprave tudi zbiranje podatkov, ki vam bodo olajšali marsikatero odločitev – katero porodnišnico izbrati in zakaj, za kakšno obliko lajšanja obporodnih bolečin se odločiti, če sploh, itd.

TUKAJ boste našli podatke o tem, kakšne so cene epiduralne analgezije v vseh slovenskih porodnišnicah.

Porod z epiduralno analgezijo
Porod z epiduralno analgezijo/ FOTO: iStockphoto

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na

Komentarji (3)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

alyadasa
18.01.2013, 13:41:20
+6
Če bi še enkrat rodila, bi se odločila enako, za epiduralno. Meni je bila super.
danda293
18.01.2013, 12:26:59
+6
jst sm tut brez nje preživela... mučno trpel 6 ur v porodni, na koncu je bil vakum...amak sekundo po porodu sem bila brez bolečin - od veselja in sreče...
Puppy
18.01.2013, 9:26:26
+13
Super stvar!! Vredna svojega denarja :)
Pogačnik po prejemu pojasnil sodnika manj ...
Diametralno drugačna obraza Baskov in Litovcev za ...
Razplet, ki ga sodniki niso želeli videti
Razplet, ki ga sodniki niso želeli videti
13 stvari, ki jih vaše telo govori o vašem zdravju
MasterChef izziv iz ene same sestavine!
Hlače, ki so zlomile Instagram, a pristajajo le ...
Seksi novinarka z globokim dekoltejem v zadrego ...
Tako je pogrešala svoja otroka, da je skoraj ...
Policija opozarja: Ste v reži bankomata našli ...
Ne pozabite na ključno stvar pri gradnji hiše
V idiličnem naselju, streljaj iz Ljubljane, nove ...