Porod v vodi

Vodi dodajo kuhinjsko sol. (Foto: Petra Logar)

Začetki

K porodu v vodi je postojnske porodničarje na nek način prepričala bodoča mamica, ki je s sabo v porodnišnico prinesla napihljiv bazen.
»Želela si je roditi v vodi in mi smo ji to željo pomagali izpolniti,« nam je povedala direktorica postojnske porodnišnice Alenka Pleško Mlakar. Posledice tega poroda pa so bile, da so leta 1995 eno od običajnih porodnih sob opremili z masažno kadjo in pričeli tudi s porodi v vodi.

Postopek

Ženska, ki si želi roditi v vodi, mora biti zdrava, njena nosečnost mora potekati normalno. Nosečnica mora opraviti še dodatne teste za ugotavljanje okuženosti z virusom HIV ter hepatitisom B in C. Pri tem načinu poroda je namreč veliko večja verjetnost za okužbo babice ali otroka.

Postopek sprejema v porodnišnico je enak kot pri vsakem drugem porodu. Zaželeno pa je, da bodoča starša obiščeta šolo za starše in se pozanimata tudi o porodu v vodi. Vsak petek so za vse dodatne informacije dosegljivi tudi v porodnišnici Postojna.

Porod v vodi

Porodnica lahko rodi v vodi ali se preseli na posteljo. (Foto: Petra Logar)

Porod

Bodoča mamica lahko sama izrazi željo, kdaj bo šla v kad, napolnjeno s prijetno toplo vodo. To seveda velja za nosečnice, ki so se o porodu v vodi prej domenile. Prav tako lahko porodnica odide iz kadi že pred porodom, če tako sama želi. Lahko ostane v vodi do iztisa, ali pa tudi otroka porodi v vodo.

Če porodničar, ki je pri porodu, oceni, da porod ne poteka tako, kot bi moral, se mora porodnica preseliti iz kadi na posteljo.
Pri porodu je ves čas prisotna babica, ki spremlja nosečnico in otročka. Ker je tak porod težje voditi, je potreben nenehen nadzor stanja plodu s kardiotokografijo.
Temperatura vode je od 36 do 37 stopinj Celzija, vodi pa dodajo tudi kuhinjsko sol.
Po porodu novorojenčka počasi dvignejo iz vode – najprej glavico in obraz – in ga položijo materi na trebuh, kjer prvič zadiha. Dihalni refleks se pri novorojenčku sproži, ko pride v stik z zrakom, zato ni bojazni, da bi otrok vdihnil še v vodi.

Novorojenček

Porod v vodi je manj stresen za novorojenčka. (Foto: iStockphoto)

Prednosti in slabosti

Topla voda in masaža blažita bolečino, dajeta prijeten občutek in boljše vzdušje. Porodnica se lažje sprosti, sprostijo se tudi mehke porodne poti, posledično je tudi manj rezanja presredka. Porod v vodi ni sicer nič krajši od navadnega poroda in je zanesljiv način rojevanja.

V porodnišnici Postojna je treba za porod v vodi doplačati 170 eurov. Plačate po porodu, ob odhodu domov.

Vaše izkušnje in mnenja pričakujemo na forumu.