Večina nosečnic je dobro pripravljenih na dan D. Mnoge obiskujejo šolo za starše, s seboj stalno nosijo materinsko knjižico in imajo nekaj tednov pred predvidenim datumom poroda napolnjeno torbo za v porodnišnico. A včasih ne gre vse po načrtih ... 

V Sloveniji velika večina žensk rodi v porodnišnici. Izjemoma se jih malo odloči za porod doma, bili pa so tudi že primeri, ko je šlo vse skupaj prehitro in se je dojenček rodil na poti v porodnišnico.

Vse o slovenskih porodnišnicah na enem mestu ...

Dojenček

Rosita, ki je bila rojena na drevesu, šest dni po rojstvu (Foto: Profimedia)

Najbolje je, če se otrok rodi pod zdravniškim nadzorom, kar pa včasih ni mogoče. Sofia Pedro je na primer rodila deklico Rosito kar na drevesu, kamor se je zatekla pred poplavami v Mozambiku. Nekaj minut po porodu so obe rešili s helikopterjem.

Nekaj jih je rodilo na letalu. Tudi leta 2007 na krovu boeinga Turkish Airlines:

Dominique Trevino je bila na avtobusu, ko je začutila popadke. Potnik, ki je delal v bližnji bolnišnici, ji je svetoval, naj izstopi in gre v knjižnico ob cesti. Tam so na pomoč priskočili varnostniki in drugi uslužbenci. Samo dvakrat je pritisnila in rodila deklico.

Sonia Marina Nascimento se je ustavila na pošti, da bi kupila kartico za mobilni telefon. Tam se je začelo dogajati in na svet je privekala deklica. 

Tiffany Kohls je rodila na pločniku nekaj metrov stran od porodnišnice. Po porodu je dejala, da mali Kellen očitno ni mogel več čakati.

Amanda McBride je začutila popadke. Usedla se je v avtomobil in na poti v porodnišnico pobrala moža. Med vožnjo – da, za volanom je bila ona – ji je odtekla voda. Šele takrat sta se z možem zamenjala, tako da je bila ona na sovoznikovem sedežu, ko je rodila.

Precej nenavadno je bilo, ko je Nancy Salgueiro predvajala porod v živo na spletu. Uslužbenka restavracije s hitro prehrano, Danille Miller, je začutila, da mora nujno na stranišče (ni vedela, da je noseča). Nekaj minut zatem je rodila fantka Austina.

Rodila v kotlovnici

Lepotica in zver

V turški seriji Lepotica in zver je Ferhatova sestra Gülsüm sina rodila kar v kotlovnici. Nosečnost je skrivala zaradi strahu, da bi družini nakopala sramoto. Zanosila je namreč s poročenim moškim.

Otroka so ji vzeli, ampak je po spletu srečnih okoliščin znova prišel v hišo, kjer živi. Zdaj skrbi zanj kot prava mama.

Ali bo kdaj lahko razkrila, da je v resnici njegova biološka mama, in kaj bo storil njen brat, ko bo izvedel za to? Odgovora boste dobili ob spremljanju napete ljubezenske drame od ponedeljka do petka ob 20. uri na POP TV.

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.