"Že prej sem se odločila, da bom med porodom vzela protibolečinska sredstva. Ob prihodu v bolnišnico so mi predlagali petidin. Babica mi ga je dala, ko so popadki postajali hujši in pogostejši, ko je bila bolečina že precejšnja. Spominjam se, da sem bila kar malo 'zadeta'. Partnerju, ki je bil z menoj pri porodu, sem govorila: "Poglej te luči, kako se vrtijo." Gledala sem luči na stropu, ki se niso vrtele, samo meni se je tako zdelo," se prvega poroda spominja Nadja. Kljub zdravilom je čutila bolečino in ne ve, kako bi sploh rodila brez protibolečinskih sredstev.

Največkrat uporabijo petidin

Po petih urah rojevanja dobila Nejca

Porod

Z opioidi je bolečina manjša, vendar ne izzveni. (Foto: Profimedia)

Porodno bolečino lahko lajšamo z opioidi. V slovenskih porodnišnicah največkrat uporabijo petidin (zdravilo Dolantin), pa tudi fentanil. Drugi so še remifentanil, meptazinol in morfij. Lani si je skoraj 6500 Slovenk oziroma 33 odstotkov vseh porodnic lajšalo porodne bolečine z opiodi.

Zdravila injicirajo ali dovajajo v žilo skozi vensko cevko. Ob injekciji v mišico začnejo učinkovati približno 20 minut do pol ure po odmerku, če so dani v žilo, takoj. Bolečine precej omilijo, vendar jih ne odpravijo v celoti. Učinek je dolg; traja nekje med dvema in štirimi urami, podoben naj bi bil morfiju. Večina porodnic naj bi se sprostila in občutila manj strahu. Čas poroda se ne podaljša.

Slabost je, da se lahko pojavita slabost in zaspanost. Dihanje se lahko upočasni, takrat zaradi nujnosti dovoda kisika do otroka porodnico spodbujajo k dihanju, lahko ji tudi dodajo kisik skozi masko. Zdravila vplivajo na otroka, po rojstvu je lahko bolj zaspan, lahko pozneje zadiha. Po potrebi mu tedaj dajo zdravilo. Zaradi morebitne zaspanosti lahko tudi dojenje težje steče.

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.