Vnetje mehurja

V času nosečnosti je okužba sečil nevarnejša kot sicer. (Foto: iStock)

Zakaj je v nosečnosti okužba sečil nevarnejša kot sicer? Kaj se lahko zgodi?

V nosečnosti lahko pride do patofizioloških sprememb, ki so vzrok za zaplete in za povečano tveganje za razvoj akutnih okužb sečil. Relaksacija gladkih mišic in upočasnitev peristaltike sečevodov,  pritisk povečane maternice na mehur, ki povzroči zaostanek urina po mikciji (hotenem izločanju urina), in vezikouretralni refluks (prehajanje urina iz mehurja v sečevod in ledvice) pri 80 odstotkih nosečnic privede do blage razširitve votlega sistema sečil (hidronefroze). Hidronefroza je zaradi anatomskega položaja maternice pogostejša na desni strani (za 86 odstotkov). Poleg tega je v nosečnosti pH urina višji. Te spremembe ustvarjajo ugodne pogoje za rast in ascendentno širjenje bakterij (širjenje navzgor iz sečnice). Zato je tveganje za vnetje v nosečnosti večje.

Mirjam Druškovič

Mirjam Druškovič, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva (Foto: osebni arhiv)

Akutne okužbe sečil so pravzaprav eno izmed najpogostejših obolenj v nosečnosti. Incidenca v nosečnosti sicer ni povečana v primerjavi s splošno populacijo, vendar vsaka okužba zaradi možnih zapletov predstavlja tveganje za zaplete pri nosečnici in plodu. Tveganje za okužbo sečil narašča od šestega tedna nosečnosti in doseže vrh med 22. in 24. tednom. Večina primerov akutnega vnetja ledvic se pojavi med drugim in tretjim trimestrom. Dejavniki tveganja za razvoj okužbe sečil v nosečnosti so sicer nižji socialno-ekonomski status, sladkorna bolezen, predhodne ponavljajoče se okužbe sečil, strukturne nepravilnosti sečil in  prisotnost ledvičnih kamnov. Akutne okužbe sečil predstavljajo tveganje za razvoj preeklampsije, prezgodnjega poroda in nizke porodne teže.

Katera okužba se pojavlja najpogosteje oziroma katera je še posebej nevarna?

Najpogostejša okužba je asimptomatska bakteriurija, ki prizadene približno dva do sedem odstotkov spolno aktivnih in nosečih žensk. Pomeni, da so bakterije prisotne v urinu, ni pa kliničnih znakov, ki so značilni za okužbo sečil. Najbolj nevarna okužba pa je akutno vnetje ledvic, ki prizadene do dva odstotka vseh nosečnic in je v trideset do štiridesetih odstotkih posledica nezdravljene asimptomatske bakteriurije. Akutno vnetje ledvic lahko vodi v dvajsetih odstotkih v sepso, ki je življenjsko ogrožujoča za nosečnico in plod, zato tako nosečnico sprejmemo v bolnišnico in ji uvedemo antibiotično terapijo.

Preberite si tudi zgodbo Mojce Žurej, ki jo je v nosečnosti doletela okužba ledvic, a je kljub temu danes mamica dveh zdravih deklic.

Kaj lahko nosečnica počne, da bi preprečila okužbo sečil? Koliko je recimo dobro, da pije?

Zadostna količina vnosa tekočin oziroma dnevna količina popite priporočene tekočine je okoli 1,5 do 2 litra na dan. To naj bo predvsem voda, svetujemo, da se izogiba gaziranim pijačam, kavi in pravemu čaju. Svetujemo  tudi ustrezno intimno nego, ustrezno bombažno spodnje perilo ter izogibanje bazenu.

Kava

Nosečnica naj se raje izogiba kavi, pravemu čaju in gaziranim pijačam. (Foto: iStock)

Pitje vode

Na dan popijte okoli 1,5 do 2 litra vode. (Foto: iStock)

Bazen

Da bi preprečili okužbo sečil, se v nosečnosti raje odrecite bazenu. (Foto: iStock)

Kako nosečnica prepozna okužbo sečil, če do nje vseeno pride, kaj naj naredi in kako lahko pomaga zdravnik?

Pri asimptomatski bakteriuriji nosečnica praviloma nima težav in jo ugotovimo na rednem ginekološkem pregledu, torej ob pregledu urina. Zato so pomembni redni ginekološki pregledi v nosečnosti. Pri akutnem vnetju mehurja pa se pojavi moten urin, pekoče pogosto odvajanje urina ter pojav bolečine v predelu simfize oziroma v spodnjem delu trebuha, nad sramnjo kostjo. Akutno vnetje ledvic ima tipično klinično sliko. Kaže se z ledveno bolečino, povišano telesno temperaturo, pogosto nad 38 stopinj Celzija, mrzlico, slabostjo, bruhanjem in dehidracijo. V primeru pojava teh težav svetujemo nosečnici obisk pri ginekologu, ki jo bo ustrezno obravnaval in napotil v porodnišnico ali sam uvedel ustrezno antibiotično terapijo.

O okužbi sečil smo se pogovarjali tudi z nefrologinjo prof. dr. Jelko Lindič, dr. med.

V času nosečnosti se nosečnicam pogosteje pregleduje urin. Kakšne so normalne vrednosti?

Trenutno  v Sloveniji v skladu z Uradnim listom RS ob vsakem pregledu nosečnice napravimo pregled seča s testnim lističem in pregled sedimenta seča. Najprimernejši vzorec je srednji curek seča pri neprekinjenenem jutranjem odvajanju urina oddan v sterilno posodico. Priporočeno je predhodno lokalno čiščenje spolovila in ustja sečnice z vlažnimi in suhimi zloženci. Pri zdravi nosečnici  v urinu ni  prisotnih beljakovin, metilketonov, levkocitov in bakterij. V primeru pojava bakterij in levkocitov v urinu, pa je priporočljivo, da urin pošljemo na posebno preiskavo, ki se imenuje urinokultura, s katero ugotavljamo vrsto in število bakterij v mililitru urina ter občutljivost bakterij na antibiotike. Glede na te rezultate nato izberemo vrsto terapije. Teden dni po končanem zdravljenju je nato indicirana še kontrolna kultura za potrditev uspešnega zdravljenja.