dominvrt

Kdaj mora nosečnica nujno h ginekologu?

NOSEČNOST
0
29.12.2011, 6:27

Večina nosečnosti poteka povsem po načrtih. A vseeno se včasih zgodi kaj nepričakovanega, kar lahko ogrozi tako nosečnico kot plod. Prav zato je nasvet, da mora vsaka nosečnica poslušati svoje telo, povsem na mestu. Vsak vaš dvom naj dobi svoj odgovor.

Kdaj mora nosečnica nujno h ginekologu?

 

Največja želja nosečnice je, da bi nosečnost potekala brez zapletov. A včasih se pripeti kaj takšnega, kar lahko ogrozi tako njo kot plod. Prav zato ni odveč, če ste pozorni na nekatere znake. Ob tem velja poudariti, da vsaka ženska pozna svoje telo in da je pametno, v kolikor se ne počutite dobro ali vas kaj tare, obiskati izbranega ginekologa.

Samo mama ve, kako je otroku, zato v primeru vsakršnega dvoma ali slabega počutja poiščite odgovor pri vašem zdravniku ali ginekologu
Samo mama ve, kako je otroku, zato v primeru vsakršnega dvoma ali slabega počutja poiščite odgovor pri vašem zdravniku ali ginekologu/ FOTO: iStockphoto

Bolečine v trebuhu

Skoraj vsako nosečnost spremljajo bolečine na eni ali obeh straneh maternice in prehodna obdobja tiščanja v trebuhu. Bolečina v maternici je največkrat povezana z raztezanjem materničnih vezi, zato ginekologi nosečnici že v začetku predlagajouživanje magnezija(v obliki šumečih tablet). Ker pa je lahko tudi znak prezgodnje ločitve pravilno ležeče posteljice, zunajmaternične nosečnosti ali splava, je prav, da ste nanjo pozorni in da poiščete pomoč zdravnika oziroma izbranega ginekologa, v kolikor bi se vam zdela bolečina na kakršen koli način nenavadna.

Bolečine v prsih

Hude bolečine v prsih zahtevajo zdravniški pregled. Pomenijo lahko krvni strdek v pljučih (strokovnjaki to imenujejo pljučna embolija) ali vnetje prsne mrene. Oba primera zahtevata takojšnje ukrepanje.

Visoka telesna temperatura

Ob povišanju telesne temperature nad 37,8 °C brez kakršnih koli drugih bolezenskih znakov obiščite izbranega zdravnika. Za plod pa je nevarna vročina na 38,9 °C, ki kaže na kakšno (virusno) okužbo. Ker dlje časa povišana temperatura zelo moti otrokov razvoj, morate k zdravniku, da vam bo glede na vaše stanje predpisal ustrezna in glede na nosečnost primerna zdravila.

Otekanje nog

Noge začnejo zatekati predvsem v drugi polovici nosečnosti, mnoge nosečnice pa imajo težave tudi s krčnimi žilami. Do otekanja pride zaradi hormonskih vplivov in pritiska otroka na vene trebuha, tako stanje pa še dodatno poslabša daljše sedenje s prekrižanimi nogami. Najbolj obremenjene so ledvice, ki morajo izločati vse presnovke za nosečnico in otroka, ter srce, saj se količina krvi, ki jo prečrpa, poveča za cel liter. Otečenost nog postane nevarna, kadar ginekolog hkrati ugotovi resno obolenje ledvic, srca, jeter, ob hudi slabokrvnosti ali ob razvoju nosečnostne hipertenzije, proteinurije ali preeklampsije. Vsa stanja zahtevajo zdravniški pregled, zato o vsaki težavi, ki jo imate, seznanite izbranega ginekologa.

Vsaka nosečnica si želi, da bi nosečnost potekala brez zapletov.
Vsaka nosečnica si želi, da bi nosečnost potekala brez zapletov./ FOTO: iStockphoto

Pretirano bruhanje ali driska

Če vam je nenormalno slabo in bruhate ali pa imate dalj časa drisko, pojdite k zdravniku. Enako velja, če obe stanji spremlja povišana telesna temperatura ali če je blatu primešana sluz ali kri. Tako bruhanje kot driska vodita k dehidraciji, ki je za mamo in še bolj za plod lahko zelo nevarna.

Prometna nesreča ali padec

Če ste imeli lažjo prometno nesrečo, na katero niso prišli reševalci, morate sami poskrbeti zase in otroka – v težjem primeru vam bodo pomagali oni. Čeprav otrok plava v maternici in je dobro zaščiten, to ni razlog, da ne bi poiskali pomoči. Blažji udarci in padci niso nevarni, je pa dobro, da v takih primerih pokličete zdravnika in mu poveste, kaj se je zgodilo. Slednji bo na podlagi povedane primerno ukrepal. Zavedajte se, da samo mama ve, kako je otroku, zato v primeru vsakršnega dvoma ali slabega počutja poiščite odgovor pri vašem zdravniku ali ginekologu.

Močni glavoboli, ki jih spremljajo bliskanje ali iskrenje pred očmi, dvojni vid ali celo izguba zavesti

Vsi našteti znaki lahko napovedujejo razvoj preeklampsije, to je nevarno povišan krvni tlak. Preeklampsija se pojavi samo v nosečnosti in je nekakšna predfaza precej hude bolezni, ki se imenuje eklampsije. Marsikatera nosečnica sploh ne ve, da jo ima oziroma je ne prepozna, kar je še dodaten razlog več, da hodite na redne preglede. Znaki, ki pa lahko nakazujejo preeklampsijo, so hudi glavoboli, motnje vida, kot je bliskanje ali iskrenje pred očmi, bolečine v predelu žličke ter hitro naraščanje edemov, s čimer je povezan zelo hiter porast telesne teže.

Primeri, ko ne čutite ploda

Čas, ko nosečnica začuti svojega otroka, je nekje med 16. in 20. tednom nosečnosti. Vendar pa ginekolog vsako nosečnico pri približno 28. tednih nosečnosti (oziroma okrog 30. tedna, odvisno, kdaj v tem času je naročena na pregled) opozori, naj bo pozorna na vsaj deset gibov dnevno. Vsakršno odsotnost aktivnosti v trebuhu ginekolog pregleda z merjenjem otrokovega srčnega utripa. Ker je slabše gibanje ploda lahko znak, da je otrok v stiski, je prav, da v primeru nezadostnih gibov ali slabega počutja poiščete pomoč.

Krvavitve iz nožnice

Blaga in neboleča krvavitev, kot nekakšna menstruacija, je značilen pojav v zgodnji nosečnosti – nekje devet dni po oploditvi jajčeca nekatere ženske rahlo krvavijo. Ta krvavitev naj bi bila posledica ugnezdenja, ko se jajčece pripne na steno maternice. Ne sme pa se spregledati močne krvavitve, ki jo spremlja bolečina. To je lahko znak splava ali zunajmaternične nosečnosti. Če pride do tega, nujno poiščite zdravstveno pomoč.

Ginekologi ugotavljajo plodovo stanje z ultrazvočno preiskavo in merjenjem njegovega srčnega utripa.
Ginekologi ugotavljajo plodovo stanje z ultrazvočno preiskavo in merjenjem njegovega srčnega utripa./ FOTO: iStockphoto

 

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

'Otrok, ki živi v meni, je nepotešen, zmeraj ...
Kopitar odločen: Zadovoljni bomo le z vrnitvijo ...
Vodičarjev 'izgubljeni' čevelj: Tudi to se zgodi
Vodičarjev 'izgubljeni' čevelj: Tudi to se zgodi
Koliko pirhov lahko zaužijemo?
Nasveti za preprečevanje želodčnih težav med ...
To je krona, ki jo bo nosila, ko postane kraljica
Lepa Eminemova hčerka vse bolj stopa iz sence ...
8.845 evrov, če bo otrok rojen na točno določen ...
Pri 20 letih je imela ogromen dolg, danes je ena ...
Predstavljamo vam najlepše velikonočne pogrinjke
Kaj lahko pričakujete od otroka prva tri leta?