Plaža

Na potovanja in počitnice se odpravite le, če vam to ne predstavlja stresa, temveč sprostitev. (Foto: Profimedia)

Če je prvo pravilo, da lahko potuje le zdrava nosečnica, je drugo pravilo, da izberemo cilj potovanja, kjer je zdravstvena oskrba lahko dostopna, nadaljuje specialistka ginekologije in porodništva mag. Lili Steblovnik, dr. med. " In zdravstvena oskrba mora biti enostavno dostopna tudi v primeru slabega vremena. To pa je lahko težava na nekaterih sicer ne tako oddaljenih otokih pa tudi ob prometnih zamaških."

Si želite na Jadran?

"Slovenci smo nekako navajeni počitnikovati na jadranskih otokih. In prijetne počitnice v hladu borovcev z možnostjo plavanja v prekrasnem morju so res sproščujoče, sploh v zadnjih tednih nosečnosti, ko je trebušček že pomemben del telesa. A zavedati se je treba, da tudi otoške domačinke nekaj tednov pred terminom poroda odidejo na celino in tam počakajo na porod. Prevečkrat so že doživele nenadne vremenske spremembe, ki so onemogočile prevoz v porodnišnico."

Če vam potovanje povzroča stres ...

Pomembno je, da tudi v nosečnosti poskrbite, da vam je lepo. "A sproščajte se na načine, ki so vam znani in ste jih vajene. Če vam potovanja, dopustovanja in izleti predstavljajo stres ali pa vas skrbi, da bi lahko prišlo do zapletov, raje ostanite doma ali morda izberite kakšno drugo destinacijo." Če tudi sicer veliko potujete, pa lahko potujete tudi v nosečnosti, vendar izbirajte tiste destinacije, ki so varnejše. "V nosečnosti ne eksperimentirajte z eksotičnimi cilji."

Preberite si še: Zakaj se mora otrok že v prvem letu naučiti zaspati sam?

Letalo

Potujte s prevoznimi sredstvi, ki vam omogočajo, da se vsaki dve uri sprehodite in pretegnete. (Foto: Profimedia)

Če imate kakršne koli zdravstvene težave ...

Nosečnice, ki so na bolniškem dopustu, ne bi smele zapustiti kraja bivanja. Prav tako se je pred potovanjem treba posvetovati z ginekologom in porodničarjem, če imate kakršne koli zdravstvene težave ali posebnosti.

Izogibajte se dolgotrajnemu sedenju

"V nosečnosti se kri raje in bolj strjuje, zato so nosečnice nagnjene k tvorjenju krvnih strdkov, k trombozi. Zaradi hormonskih sprememb lahko v nosečnosti pride tudi do nastanka varikoznih ven oziroma krčnih žil," razlaga zdravnica. Da bi to preprečile, je treba piti dovolj vode in se gibati. "Priporočamo, da nosečnica med vožnjo ali dolgotrajnim sedenjem vsaki dve uri naredi nekaj vaj za mišice nog in rok, se sprehodi in pretegne. Med vožnjo z avtomobilom je tako priporočljivo, da se vsaki dve uri zaustavimo." Na letalu in vlaku bi se nosečnica prav tako morala sprehajati, kolikor se le lahko. Malo težje je to izvedljivo na avtobusu. "A če je vožnja krajša, te težave ni."

Ta prevozna sredstva odsvetujejo ...

"Vožnjo z motorjem nosečnicam odsvetujemo." To pa zato, ker se tako izpostavljajo večji nevarnosti za prometne nesreče in poškodbe. Prav tako zdravniki odsvetujejo vožnjo s hitrimi čolni in manjšimi gliserji. "To pa zato, ker  povzročajo tresljaje, prihaja pa tudi do nenadnih sunkov, pospeškov in zaviranj." Previdnost priporočajo še pri jadrnicah. "Zaradi telesnih sprememb so nosečnice bolj okorne pri premikanju po jadrnici. To pa pomeni, da lahko, ko se jadrnica nagne, zlahka pride do padcev in poškodb. Je pa res, da bo jadranje spet seveda bolj varno, udobno in sproščujoče za nosečnico, ki ga je vajena, ki obvlada gibanje na jadrnici in posebnosti potovanja na tak način." Za nosečnice, ki z jadranjem nimajo izkušenj, pa je bolje, da ga preizkusijo, ko ne bodo več noseče.

Preberite si še: Vnetje mehurja. Kaj morate vedeti?

Sadje

S seboj imejte dovolj zdravih prigrizkov in vode. (Foto: Profimedia)

Na pot se odpravite z dovolj tekočine in zdrave hrane

Zdravnica priporoča vodo ali neslajene brezalkoholne napitke. "Nosečnica naj bi zaužila od 2 do 3 litre tekočine dnevno, v poletnih mesecih zaradi potenja tudi še kaj več. Kadar se odpravljamo na pot z avtomobilom in je na cestah možnost zastojev, pa je v avtomobilu nujna tudi rezervna količina napitkov. Bolj brezskrbne boste, če boste imele v prtljažniku potovalno hladilno skrinjo, v kateri bo dovolj napitkov in zdravih prigrizkov."

Preberite si še: Zakaj ni dobro, da noseče uživate sladkor?

Kdaj je prevroče?

"Plod naj ne bi bil izpostavljen telesni temperaturi, ki je višja od 38,5 stopinj Celzija. Toda naše telo temperaturo uravnava samo in našo notranjost nenehno hladi ali greje na temperaturo okrog 37 stopinj. Tako je plod na približno isti temperaturi tako poleti kot pozimi." Drugače je le, če nosečnica dobi vročino. Ta pa plodu lahko škoduje in v tem primeru je treba obiskati zdravnika ter temperaturo zniževati. Vseeno se izogibajte sončenju in če le lahko, raje iščite senco.

Nevarne okužbe

"V nosečnosti odsvetujemo potovanja v predele sveta, kjer je možnost okužbe s tropskimi boleznimi (malarija, denga, rumena mrzlica ...) ali z okužbami, ki dokazano škodujejo plodu (na primer zika). Proti nekaterim boleznim je sicer možno cepljenje tudi v nosečnosti (gripa, oslovski kašelj)." Sicer pa je bolje, da nosečnice ne potujejo niti v kraje, kjer so pomanjkljive higienske razmere. "Najpogostejše okužbe na potovanjih so okužbe prebavnega trakta, lahko tudi samo zaradi spremenjene bakterijske flore. Na potovanjih in počitnicah naj bi bile nosečnice zato bolj previdne pri izbiri hrane. Uživajo naj le neoporečna živila, sadje in zelenjavo, oprana s pitno vodo ... Raje naj se izogibajo surovi hrani ter živilom, ki bi bila lahko higiensko oporečna."

Letalo

Med nosečnostjo raje ne eksperimentirajte in ne potujte v kraje, ki so eksotični in neznani. (Foto: Thinkstock)

Zdravstveno zavarovanje

Imejte urejeno zdravstveno zavarovanje in se po potrebi še dodatno zavarujte. "Če potujete v tujino, si uredite zavarovanje za tujino, razmislite tudi o dodatnem zavarovanju za primer potrebe po prevozu iz tujine domov."  Prav tako preverite, kakšna pravila imajo glede nosečnosti letalske družbe. "Nekatere ne dovolijo poletov v visoki nosečnosti, druge pa zahtevajo potrdilo zdravnika o zdravstveni sposobnosti za polet." Kakšno dogodivščino morda tudi raje prihranite za čas po porodu.

Preberite si še: Kaj morate storiti, če rodite v tujini? Kje prijavite otroka?