Pes in nosečnica

(Foto: Thinkstock)

Znanstveniki namreč trdijo, da so otroci, ki se rodijo v gospodinstvo, v katerem živi tudi ljubljenček (70 odstotkov tega se nanaša na psa), večjo količino bakterij, povezanih z zmanjšanim tveganjem za prekomerno težo in alergijsko reakcijo.

Prav tako dodajajo, da bo imel otrok koristi tudi od hišnih ljubljenčkov, četudi ti ne živijo več v gospodinjstv, ko se mama z dojenčkom vrne iz porodnišnice.

Nosečnice, ki imajo hišnega ljubljenčka, se slej ko prej začnejo spraševati, kako bo žival reagirala na dojenčka. Psi in mačke po navadi obožujejo dojenčke, zato začnejo z zbliževanjem že takrat, ko ste noseči. Vseeno pa obstajajo neka pravila, ki se jih morate držati, ko dobite novega družinskega člana.

Hišnemu ljubljenčku poiščite dom, ko boste v porodnišnici.

Ko se porod začne, bo prepozno za iskanje varuške hišnega ljubljenčka. Imejte v mislih, da bo partner večino časa z vami v porodnišnici, zato mora biti nekdo z ljubljenčkom, da se ne bo počutil zapuščenega. Poskrbite, da mu bo udobno.

Hišnega ljubljenčka spoznajte z dojenčkovimi stvarmi.

Še preden se otrok rodi, dovolite hišnemu ljubljenčku, da spozna njegove stvari (posteljico, igračke, posteljnino …). Vonj je psom in mačkam zelo pomemben, zato se lahko z dojenčkovimi stvarmi povežejo, še preden se rodi.

Hišnemu ljubljenčku dajte odejico, v katero je bil zavit otrok.

Tako bo spoznal dojenčkov vonj, še preden pride iz porodnišnice domov. Dovolite hišnemu ljubljenčku dan ali dva, da se navadi na dojenčkov vonj in da spozna, da je on tudi sedaj del vaše družine.

Vnaprej razmislite, kaj dovolite in česa ne.

Ne zmedite ljubljenčka tako, da včasih nekaj dovolite, včasih pa ne. Vnaprej se odločite, kje boste postavili mejo, ali bo ljubljenček lahko poljubljal, lizal dojenčka, ali bo lahko ves čas ob njem ali samo takrat, ko bo otrok v vašem naročju.

Ne zanemarite hišnega ljubljenčka, ko pride dojenček.

Ne zanemarite hišnega ljubljenčka, ker je v družino prišel nov član. To nikakor ni v redu in lahko vodi k ljubosumju. Naj vaš ljubljenček dobi vse, kar potrebuje, in ne pozabite mu vsak dan podariti vsaj malo nežnosti in igre.

In ne pozabite: ljubljenčki so lahko otrokovi najboljši prijatelji od prvih dni, samo morate vložiti veliko truda in časa, da ljubljenčku olajšate spremembo in se navadi na novo situacijo.

Dojenček in mačka

(Foto: Thinkstock)