dominvrt

Nosečnice, privoščite si le najboljše!

NOSEČNOST
0
24.11.2011, 6:55

Vsaka ženska, ki je že rodila, lahko potrdi, da je nosečnost idealen čas, ko lahko vso pozornost preusmerite nase. Uživajte, razvajajte se in si privoščite vse tisto, kar vas veseli in zaradi česar se dobro počutite. Ko boste imeli doma dojenčka, si boste malce težje vzeli cel dan zase.

Nosečnice, privoščite si le najboljše!

 

Z nosečnostjo se kazalec na tehtnici dvigne precej više, kot smo ženske vajene, lasje lahko postanejo manj sijoči, naredi se kakšna gubica več, noge lahko zatečejo tako, da se ne vidi gležnjev, koža se lušči in s tega vidika nas lahko vsaka malenkost iztiri. Poglejte na ta čas drugače in naj vam bo nosečnost na neki način izgovor, da si privoščite več razvajanja in da na prvo mesto brez slabe vesti postavite sebe. Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako lahko poskrbite zase od glave do pet.

Nosečnice, poskrbite za lepe lase, zobe, stopala in kožo.
Nosečnice, poskrbite za lepe lase, zobe, stopala in kožo./ FOTO: iStockphoto

Veter v zdravih laseh

Mnogo mamic pravi, da so imele v nosečnosti ali zares bujne lase ali zelo mastne. Oboje je posledica pospešene presnove in večjega pretoka krvi, kar vpliva tudi na rast in strukturo las. Zato ni nič nenavadnega, če postanejo lasje gostejši in svetlejši, prav tako ne, če ste med tistimi, ki so se jim začeli hitreje mastiti in sušiti. Vse spremembe se bodo pol leta po porodu normalizirale, do takrat pa si lahko pomagate s posebnimi šamponi, hranilnimi balzami za lase, privoščite pa si tudi dobro striženje z masažo lasišča.

Pred leti so nosečnicam zelo odsvetovali barvanje las ali trajno kodranje. To pa zato, ker so barve vsebovale strupene snovi, kot je formaldehid. Danes večina barv temelji na sestavinah, ki ne morejo škodovati plodu. Jasnih dokazov, da bi barvanje las ogrozilo otroka, ni. Je pa res, da želeni ton barve ne bo nujno tak, kot ga obljubljajo navodila na škatlici. Nosečniški hormoni lahko poskrbijo, da bodo vaši lasje na barvo reagirali drugače, kot bi sicer.

Polt, zlata kot sonce

Nosečnice žarijo tudi zato, ker se količina krvi v njihovem telesu precej poveča, rahlo pa je višja tudi telesna temperatura – oboje skupaj vpliva na to, da koža postane sijoča, na otip pa mehka. Dejstvo je, da postane debelejša in da zadržuje več vlage. Mnoge nosečnice pa pravijo, da so imele med nosečnostjo precej težav s kožo, kar se je izražalo s suhostjo, hitrim mastenjem, aknami in popokanimi žilicami. Vse spremembe, ki se pojavijo, bodo po porodu izginile oziroma bodo prešle v normalno stanje. Zato naj vas pikice, akne in žilice ne spravljajo v slabo voljo, raje poskrbite za uravnoteženo prehrano, ustrezno gibanje in pitje tekočine, s čimer boste tudi koži pomagali do lepšega sijaja. Pri kozmetičnih preparatih in dodatkih poskusite izbrati takšne, ki imajo višji delež naravnih sestavin.

Ohranite bel nasmeh kljub nosečniškim hormonom.
Ohranite bel nasmeh kljub nosečniškim hormonom./ FOTO: iStockphoto

Beli zobje za lepši nasmeh

Higiena ust in zob je med nosečnostjo zelo pomembna, saj bodo nosečniški hormoni tisti, zaradi katerih vam lahko otečejo dlesni. Tudi krvavitev pri ščetkanju ali nitkanju ni nič neobičajnega ali nevarnega, je pa razlog, da še bolj skrbite za svoje zobe. Če ste nosečnost načrtovali, potem ste najbrž uredili vsa opravila pri zobozdravniku, če jih niste, ga morate na nosečnost opozoriti (zlasti v prvih mesecih, ko se trebuščka še ne vidi), saj vas ne sme poslati na rentgenske preiskave. Lepe in zdrave zobe boste imeli, če bost vsaj dvakrat dnevno uporabili ščetko z mehkimi ščetinami, zobno nitko ali žvečilni gumi, če ne boste imeli pri roki prvega ali drugega.

Z urejenimi stopali v trdnejši korak

Nekatere nosečnice pravijo, da tako lepih nohtov, kot so jih imele v blaženem stanju, niso imele še nikoli. Spet druge pa, da so bili nohti zelo krhki, lomljivi in so se precej cepili. Nosečnost je stanje, ko gre vse ali navzgor ali navzdol. Če se vam zdi, da za vas bolj velja slednje, potem si poskusite olajšati dneve s še dodatnim razvajanjem. Skrbite za stopala, ki so v tem času še bolj obremenjena, saj morajo nositi dodatno težo. Mnogim pomaga namakanje nog v vedru vode, ki ji dodate grobo morsko sol, nato pa naj vam jih partner zmasira s kremo poprove mete. Nog ne zanemarite niti v zadnjih tednih nosečnosti, ko jih morda ne boste več dosegli sami. V mnogih salonih vam bodo poleg nege nohtov in stopal ponudili tudi masažo, primerno za bodoče mamice.

Ne pozabite na partnerja!

Nosečnica žari tudi zato, ker pričakuje otroka z moškim svojih sanj. Zato uživajte skupaj z njim v načrtovanju družine in pripravljanju na veliki prihod malega junaka. Nosečnost in začetek družinskega življenja predstavljata obdobje, ko je par postavljen pred mnoge neznane izzive. Da boste kasneje lažje premagovali vse težave, povezane predvsem s pomanjkanjem časa in morda tudi komunikacije, začnite že zdaj postavljati trdne temelje vajinega odnosa.

Vzemita si čas zase in uživajta v načrtovanju družinskega življenja.
Vzemita si čas zase in uživajta v načrtovanju družinskega življenja./ FOTO: iStockphoto


 

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali se nam samo pridružite s klikom na

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Pogačnik po prejemu pojasnil sodnika manj ...
Llorente: Bil sem pos*an, mislil sem, da mi bodo ...
Po načrtnem napadu z jedko kislino in več kot 250 ...
Miha Vodičar: S Tanjo sva se super ujela, oprosti ...
13 stvari, ki jih vaše telo govori o vašem zdravju
Vsi načini barvanja pirhov
Hlače, ki so zlomile Instagram, a pristajajo le ...
Seksi novinarka z globokim dekoltejem v zadrego ...
Vse, česar niste vedeli o carskem rezu
Policija opozarja: Ste v reži bankomata našli ...
Ne pozabite na ključno stvar pri gradnji hiše
V idiličnem naselju, streljaj iz Ljubljane, nove ...