Trebušček in oblačila

(Foto: iStockphoto)

Olje za masažo presredka

Masaža presedka je eden najpomembnejših načinov priprave, ki presredek pogosto obvaruje pred raztrganjem ali epiziotomijo (prerez). Vsakodnevno masiranje z oljem učinkuje na presredek tako, da ta postane bolj mehak, raztegljiv in prožen. Kot olje za masažo se uporablja olje (turške) vrtnice in muškatne kadulje, ki deluje antiseptično in rahlo greje, kot emulgator pa olje pšeničnih kalčkov. Slednje vsebuje veliko vitamina E. Olje začnite uporabljati pet ali šest tednov pred predvidenim datumom poroda (prej ne, saj raven nosečniških hormonov, ki tkivo mehčajo, še ni dosegla svojega viška), masiranje in raztegovanje pa naj traja od tri do pet minut. Masažo izvajajte z dvema prstoma: s polkrožnimi potegi v obliki črke U masirajte spodnji zunanji in notranji del vhoda v vagino ter v spodnjem notranjem delu vagine do sfinktra anusa.
V slovenskih lekarnah in drogerijah so na voljo olja različnih proizvajalcev, cena za 50 ml pa se giblje med 7–11 evri.

Čaj malinovih listov

Pitje čaja iz malinovih listov v zadnjih tednih nosečnosti priporočajo različne babiške prakse. Hkrati naj bi lajšal jutranjo slabost pri nosečnicah, mehčal mišice medeničnega dna, materničnega ustja, preprečeval poporodne krvavitve, pomagal pri sproščanju in krčenju maternice ter razstrupljal telo in vzpodbujal presnovo. Prav tako je bogat vir železa, mangana, magnezija in vitaminov B1, B3, E. Nosečnice naj bi ga začele piti po dopolnjenem 35. tednu, in sicer tri do štiri skodelice na dan. Čaj pripravimo tako, da žličko drobljenih malinovih listov prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati pet minut. Najbolje ga je uživati toplega in po požirkih.
Če imate doma malinjak, natrgajte liste in jih posušite v senci in na prepihu. Na voljo pa je tudi v lekarnah in specializiranih trgovinah z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, kjer boste zanj odšteli od 4–6 evrov.

Malinov čaj

(Foto: iStockphoto)

Nosečniški čaj

Nosečniški čaj je kombinacija malinovih listov, plahtnice, šentjanževke, melise, velike preslice, rmana in koprive. Zelo okusen je, če mu dodate limono. Nekatere nosečnice ga pijejo v kombinaciji s čajem iz malinovih listov.

Keglove vaje

Keglove vaje so vaje za mišice medeničnega dna, ki potekajo od sramnične kosti do trtice. Biti morajo čvrste, da lahko držijo notranje organe medenice, kot so maternica, sečni mehur, debelo črevo, hkrati pa zelo raztezne, da se otrok lahko skoznje porodi. V kolikor so oslabljene, so bolj nagnjene k poškodbam. Prav zato babice že v starševski šoli začnejo poudarjati pomen dobrega delovanja in učijo bodoče mamice, kako naj jih krepijo. Pri vajah gre za stiskanje vagine, kar je podobno zadrževanju curka urina med uriniranjem. Dnevno je priporočljivo narediti do 50 stiskov.

Spolni odnosi
Spolni odnosi z izlivom v nožnico naj bi vplivali na hitrejše zorenje ustja. Semenčeca namreč vsebujejo hormon prostaglandin. Slednji se uporablja pri zdravilih za spodbujevanje poroda, zato je teoretično možno, da ima moška sperma enak učinek. Ne glede na znanstvena dognanja je vseeno najboljši način za ohranjanje dobre nosečniške kondicije.

nosečniški trebušček

(Foto: iStockphoto)

Kaj pa ve? Kako ste si pomagale pred porodom? Delite vaše izkušnje z nami na Facebooku. To storite s klikom na: