Britje

(Foto: iStockphoto)

Mnogo nosečnic se sprašuje, ali si tudi med nosečnostjo lahko odstranjujejo dlačice? Je za to potreben kakšen poseben način ali se lahko depilirajo tako, kot so to počele pred nosečnostjo?

Zanimiva vprašanja! Še posebej zato, ker nas je poklicala  nosečnica, ki je po uporabi depilacijske kreme doživela hudo alergijsko reakcijo!

32-letna Mateja se je v četrtem mesecu nosečnosti odločila za odstranjevanje dlačic na nogah z depilacijsko kremo, ki jo ponujajo na policah številnih trgovin. Nič hudega sluteč si je s kremo namazala noge, počakala dve minuti, kot je pisalo v navodilih, nato pa kremo odstranila s posebno lopatico, ki je bila izdelku priložena. V kopalnici se je razširil zelo močan vonj, ker je krema vsebovala amoniak. Malce ji je postalo slabo, a ko je videla, kako gladke postajajo njene noge in kako krema čudežno »ubija« njene dlake, se s tem ni preveč obremenjevala.

Ko se je znebila vseh neprijetnih dlačic, se je oprhala in noge namazala z mlekom za telo, ki ga uporablja že več let.

Čez dobre pol ure pa se je začelo. Najprej je po nogah čutila rahlo pekoče zbadanje, čez nekaj minut pa jo je koža začela močno peči in srbeti. Bolj se je praskala, huje je bilo. Ko je pogledala svoje noge, je bila šokirana. Koža je bila vsa v mehurjih, spraskala se je do krvi, ni več vedela, ali jo peče, boli, srbi … Noge si je hladila z vodo, jih brisala, a bilo je samo še hujše. Mož jo je sredi noči peljal k zdravniku.

»Nikoli v življenju si nisem mislila, da bom šla k dežurnemu zdravniku zaradi depilacije!« je povedala bodoča mamica.

V dežurni ambulanti so takoj ugotovili, da gre za hudo alergijsko reakcijo na depilacijsko kremo. Takoj je dobila za to potrebno zdravilo in mazilo.

Pregledal jo je tudi ginekolog in ji svetoval, naj v času nosečnosti raje uporablja star in preverjen način odstranjevanja dlak – torej britvico in brivsko peno, ki je veliko manj agresivna kot drugi izdelki.

Sicer ginekologi v nosečnosti depilacijo odsvetujejo le zato, ker se koža v podobnih primerih lahko vname, vsako vnetje pa lahko ogrozi tudi nosečnost. Koža namreč nikoli ni sterilna in po odstranitvi dlak s koreninico vred se lahko lasni mešiček vname.

Seksi noge

(Foto: iStockphoto)

Za mnenje smo vprašali tudi dermatologa Miloša D. Pavlovića iz Dermatološkega centra Parmova.

Ali nosečnica lahko uporablja različne pripomočke in izdelke za britje kot so kreme, voski in podobno?

Ko gre za nosečnost, so strokovna priporočila glede posameznih postopkov ter uporabe določenih lokalnih sredstev, ki se jih nanaša na kožo, zelo ohlapna. To je predvsem zato, ker praktično ne obstajajo kontrolirane raziskave, ki bi potrdile ali ovrgle vpliv določenih postopkov oz. sredstev na plod.

Britje in vosek se zdita varna, čeprav je koža v nosečnosti spremenjene kakovosti. Pri tem naj poudarim, da je zelo pomembno kožo dodatno zaščititi z vlažilno ali antiseptično kremo in se o vsem tem tudi posvetovati z zdravnikom, ki spremlja nosečnost.

Depilacija

(Foto: iStockphoto)

Kaj pa depilacijske kreme?

Uporaba krem za depilacijo pa je bolj vprašljiva. Zaradi kemičnih snovi, ki jih vsebujejo, predvsem kalcijevega tioglikolata (največja dovoljena kocentracija v EU znaša 5%) in barijevega sulfida. Čeprav ni podatkov o njunem škodljivem učinku na plod, pa na drugi strani tudi ni dokazov o njuni varni uporabi med nosečnostjo.

Za tioglikolno kislino (iz katere se pridobiva kalcijeva sol, vsebujejo jo sredstva za trajno barvanje las) je znano, da se lahko absorbira skozi kožo (obenem pa tudi povečuje propustnost kože za druge snovi), da zmanjšuje rodno sposobnost in ima mutageni učinek (poškoduje dedni material v celicah - dezoksiribonukleinsko kislino - DNK). Glede na omenjena dejstva menim, da je med nosečnostjo najbolj varno britje, eventuelno tudi vosek.

Kaj pa lasersko odstranjevanje dlačic v nosečnosti - je priporočljivo?

Za laserje velja, da večina zdravnikov odsvetuje njihovo uporabo med nosečnostjo (takšna so tudi priporočila evropskega združenja za lasersko dermatokirurgijo - ESLD).
Enako, kot velja tudi za nekatere druge medicinske postopke, velja tudi za visokoenergetske laserje, da je razlog za njihovo »neuporabo« med nosečnostjo odsotnost formalnih študij o njihovi varnosti.

Kako torej ukrepati, če pride do hude alergijske reakcije?

Če pride do hude alergijske reakcije, je postopek enak kot tudi sicer. Nosečnica mora poiskati zdravniško pomoč; večina zdravil, ki jih uporabljamo za zdravljenje alergijskih reakcij, je med nosečnostjo varnih in jih bo zdravnik uporabil skladno s priporočili.

V depilacijskih kremah se nahajo določene snovi, med drugimi tudi amoniak; ali lahko te snovi preidejo v kožo in naprej do posteljice in otroka v maternici?

Amonijak je v bistvu iritanten plin, tako da je najbolj pomembno dobro prezračevanje prostora, v katerem uporabljamo sredstva, ki ga vsebujejo. Predhodno omenjena tioglikolna kislina se sicer uporablja tudi za razgradnjo beljakovin, tako da obstaja možnost, da lahko prehaja tudi skozi posteljico. Res pa je tudi, da lahko tioglikolna kislina poškoduje posteljičino bariero.

Je možno, da bi nosečnica pred zanositvijo uporabljala enak izdelek brez stranskih učinkov, v nosečnosti pa je obratno?

Je možno, sicer pa ni zanesljivih podatkov o povečani dovzetnosti nosečnic za kontaktne alergije.
 

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na