Maternica se vse bolj veča in pritiska na notranje organe. Nosečnica se hitro zadiha in je vse bolj okorna. Otrok iz dneva v dan pridobiva na teži in dolžini, saj se tudi on pripravlja na porod.

Kaj se dogaja z bodočo mamico?

Maternica se vse bolj veča. Približno v 36. tednu doseže maternica nivo žličke. Pritiskati začne na organe v prsni votlini in na želodec. Nosečnica naj je večkrat na dan manjše obroke. Zaradi večjega trebuha se prebava upočasni. Zajtrk naj bo izdaten, sestavljen iz žitaric, mleka, sadja ali zelenjave. Za malico si privoščite sadje ali jogurt. Za kosilo si pripravite topel obrok, ki naj vsebuje pester izbor hranilnih snovi. Med kosilom in večerjo sta priporočljivi dve malici, najbolje sveže ali suho sadje, sveža zelenjava ali polnozrnato pecivo, ki preprečijo lakoto.

Nosečnica

Bolečine v križu lahko omili nežna partnerjeva masaža. (Foto: iStockphoto)

Vas napenja?

V tem obdobju plod pritiska na črevo, ovira prehod plinov in povzroča neprijetno napenjanje. To nadlogo pa lahko omilite tako, da majhne grižljaje dobro prežvečite, vsak dan si privoščite skodelico ali dve janeževega čaja. Bel kruh zamenjajte s polnozrnatim in jejte več vrst zelenjave.

Teža v zadnjem tromesečju

Priporočljivo povečanje teže je od 9. do 14. kilogramov v celi nosečnosti, vendar pa je treba upoštevati individualne razlike posamezne nosečnice. V zadnjih mesecih ženska pridobi do pol kilograma na teden. Če se nosečnica zredi za več kot dvajset kilogramov ali manj kot osem, postane nosečnost tvegana.

Trebuh lahko postane ovira pri gibanju

Mesec dni pred porodom se trebuh nekoliko povesi, ker maternica zdrkne nekoliko nižje in zato neha pritiskati na želodec, pljuča in srce, zaradi česar nosečnica zopet lažje diha. Maternica pa začne močneje pritiskati na mehur, zato hodi pogosteje na vodo.

Boleče noge

Poskrbite, da boste imeli dovolj magnezija. (Foto: iStockphoto)

Nočni krči v mečih

Ponoči se v mečih lahko pojavijo boleči krči, ker telesu primanjkuje magnezija. Pri dolgotrajnejši nezadostni preskrbi se poveča tveganje za prezgodnje popadke in predčasen porod. Z magnezijem se lahko oskrbite tako, da jeste polnozrnate izdelke, ribe, stročnice, špinačo in banane ali pa s pripravki magnezija v obliki šumečih tablet, ki so topne v vodi.

Bolečine v hrbtu

Zaradi preobremenjenosti hrbtnih mišic in vezi se pogosto pojavijo bolečine v križu. Pomagajo posebne telesne vaje, počitek v pravi legi. Pomagata tudi trdna in udobna obutev.

Bliža se porod

V tem času se lahko nosečnica odloči o načinu poroda. Bo to porod s pomočjo porodnega stola, v vodi ali kako drugače. Pri tem je potreben posvet z ginekologom. Razmišljajte o nakupih, saj po rojstvu otroka ne boste imeli časa.

Od 30. tedna naprej je dobro imeti pripravljene stvari, lahko se namreč zgodi, da vas porod presenetiti.

Pa srečno do velikega dne!