Nosečnice se najpogosteje sprašujejo, če si lahko privoščijo masažo in kakšna naj bo. Da, masaža je v nosečnosti dobrodošla, vendar z nekaj posebnostmi. Položaji pri masaži naj bodo prilagojeni bodoči mamici glede na mesec nosečnosti.
Izogibati se morate položaja na trebuhu in masaži ledvenega predela hrbtenice – predvsem pri nosečnicah, ki so že kdaj imele težave ali so krvavele.

Masaža nosečnice

Nosečnica si lahko vsak dan nežno masira trebušček. (Foto: iStockphoto)

Najprej zdravnik, potem masaža

Če v nosečnosti pride do naglega otekanja gležnjev, stopal, prstov in obraza, je prav, da najprej obiščete zdravnika. Če bo vse pripisal nosečniškim 'tegobam', lahko nato te težave odpravljate z masažo.

Hrbet

Najbolj pogoste bolečine, ki se pojavijo med nosečnostjo, so bolečine v hrbtu. Do njih pride zaradi dodatne teže in naprezanja mišic. Z masažo te neprijetnosti preprosto odpravite, to lahko stori tudi partner. Kako? Nosečnica naj 'zajaha' stol, obložen z blazinami, glavo naj položi na naslonjalo stola; lahko pa tudi vzravnano sedi na ravni podlagi. Preden se boste lotili masaže, si najprej ogrejte roke. Začnite na spodnjem delu vratu, z gladenjem masirajte vrhnji del hrbta in ramena. Z nežnim dotikom se vrnite v začetni položaj, to počnite tako dolgo, dokler ne začutite, kako se mišice sproščajo. Kasneje položite palca v jamici spodnjega dela hrbtenice in delajte krožne gibe vse do vratu – v spodnjem delu naj bodo izredno nežni. Posvetite se še predelu okrog lopatic, masažo pa zaključite z nežnim gladenjem.

Masaža nosečnice

Masaža blagodejno vpliva na nosečnico in otroka. (Foto: iStockphoto)

Trebuh

Masaža trebuha v nosečnosti je priporočljiva iz več razlogov: pomaga pri blažitvi jutranje slabosti in slabe prebave, pripomore k izboljšanju mišičnega tonusa in telo utrpi manjšo škodo zaradi spremembe drže. Pomaga celo proti nastajanju nosečniških strij. A pozor! Na področju trebuha nikoli ne izvajajte grobih in močnih gibov. Pri masaži uporabljajte hladno stiskana rastlinska olja, kot na primer olivno ali mandljevo olje. Bodoča mamica si lahko sama vsak dan nežno masira trebušček in se pogovarja z otročkom. Proti koncu nosečnosti je zelo dobrodošla tudi masaža presredka. Masaža zmanjša možnost epiziotomije (prereza presredka) in posledično šivanja. Z rokami zajemite nekaj olja pšeničnih kalčkov ali šentjanževega olja in nežno masirajte.

Sproščena nosečnica

Bodoča mamica bo med masažo občutila mir in sproščenost. Umirjenost nosečnice pa se prenaša tudi na otroka. Vse, kar mu boste podarili, ko bo otročiček v maternici, vam bo kasneje vračal. Kaj je lepšega, kot sta srečna, umirjena in sproščena mamica ter dojenček.