dominvrt

Čustvene spremembe nosečnice

NOSEČNOST
0
31.03.2016, 8:17

Ko se na nosečniškem testu prikaže modra črtica, vas preplavijo čustva veselja in sreče, obenem pa strah, saj vam bo prihod družinskega člana življenje povsem spremenil. Kako se pomiriti in z odprtimi rokami sprejeti izziv starševske vloge?

Čustvene spremembe nosečnice

Za vaše nihajoče razpoloženje med nosečnostjo so krivi hormoni.
Za vaše nihajoče razpoloženje med nosečnostjo so krivi hormoni./ FOTO: iStockphoto

Ne glede na to, ali ste načrtovali nosečnost ali vas je dejstvo, da boste čez devet mesecev odgovorni za drobno bitje, presenetilo, se morate zavedati, da bosta vašim tako telesnim kot tudi čustvenim spremembam botrovala hormona estrogen in progesteron. ''Hormoni lahko pri nekaterih nosečnicah povzročijo nastanek vedrine in nekatere ženske zgradijo nekakšen zaščitni kokon okoli svojega otroka. Druge ženske se počutijo kot na čustvenem toboganu: otožnost, ki se obrača v potoke solz; nova občutljivost do trpljenja drugih; veselje, ki je tako močno, da se prav tako konča s solzami,''pojasnjuje skupina angleških in ameriških strokovnjakov.

Vodite dnevnik

Marsikatera nosečnica postane zelo previdna, tudi v vožnji z avtom, pri prerivanju v gneči na avtobusu, želi zaščititi svoj trebušček, dojenčka v njem. Prav tako boste želeli opustiti slabe navade, kot sta kajenje in uživanje alkohola, da bi vi in bitjece, ki raste v vas, ostali zdravi. Vse te izrazite spremembe v življenju boste lažje sprejeli in se s čustvenim odzivom hitreje spopadli, če boste vodili dnevnik in vanj zapisovali, kako se počutite. Tako se sami sebi ne boste zdeli druga oseba.

Preberite si, zakaj dojenček joka, kako ga potolažiti, kdaj ga je potrebno nahraniti, kolikokrat previti, kako skopati ...
Preberite si, zakaj dojenček joka, kako ga potolažiti, kdaj ga je potrebno nahraniti, kolikokrat previti, kako skopati .../ FOTO: iStockphoto

Pogovorite se z drugimi starši

Če vas je strah, kaj vse vas čaka kot mamo, je nosečnost idealno obdobje, da se pogovorite s prijatelji, znanci, ki že imajo otroke in tako razblinite svoje strahove. Preizkusite se lahko tudi kot varuška, spoznate radosti previjanja plenic, uspavanja dojenčka, krotenja trme in še in še bi lahko naštevali, vse to je tisto, s čimer se boste čez nekaj mesecev ''srečali''.

Berite

Ne poznate tisoč in enega odgovora na vprašanja, ki se vam porajajo v glavi. Vsi so že zapisani, samo izbrskati jih morate. Raziskujte po svetovnem spletu, v knjižnici si sposodite knjige s temami o nosečnosti, dojenčku, vzgoji ipd. Strah pred novo vlogo lahko izvira iz nevednosti, podkujte se s teoretičnim znanjem, ki vam bo zagotovo prišlo prav, ko vam bodo v naročje dali novega družinskega člana.

Obiskujte ginekologa

Med nosečnostjo bodo prisotni različni znaki, ki vas bodo spravili v obup, če ne boste vedeli, kaj je vzrok za njih. O vsem, kar vas pesti, o vseh sumih, se pogovorite z izbranim ginekologom. Povsem normalno je, da se boste teh devet mesecev počutili drugače, da boste pri sebi zaznali različne simptome, za katere boste mislili, da so bolezenski oz. da so nevarni za vas ali otročka. Naj vam ne bo nerodno – ko v glavi premlevate, ali je nekaj narobe, zavrtite telefonsko številko ginekologa ali porodnišnice in povprašajte za nasvet.

Razmišljajte pozitivno

Da ne zapadete v začaran krog negativnih misli, da ne boste vsakič z nestrpnostjo čakali, kakšen bo rezultat tega ali onega obveznega testa med nosečnostjo, se raje osredotočite na čudovite stvari v vašem življenju. Zavrtite uro nazaj in si pričarajte lepe spomine iz otroštva, veliko se pogovarjajte s partnerjem in mnogimi mamicami, ki svoje izkušnje zaupajo na spletnih forumih starševskih portalov. In prav one vam bodo tudi pomagale razbliniti vse strahove, vezane na nosečnost in starševstvo. Zagotovile vam bodo, da sta za njih porod in materinstvo najdragocenejši izkušnji.

''Biti mama je nekaj najlepšega na svetu!''
''Biti mama je nekaj najlepšega na svetu!''/ FOTO: iStockphoto

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Pogačnik po prejemu pojasnil sodnika manj ...
Llorente: Bil sem pos*an, mislil sem, da mi bodo ...
Po načrtnem napadu z jedko kislino in več kot 250 ...
Miha Vodičar: S Tanjo sva se super ujela, oprosti ...
13 stvari, ki jih vaše telo govori o vašem zdravju
Vsi načini barvanja pirhov
Hlače, ki so zlomile Instagram, a pristajajo le ...
Seksi novinarka z globokim dekoltejem v zadrego ...
Vse, česar niste vedeli o carskem rezu
Policija opozarja: Ste v reži bankomata našli ...
Ne pozabite na ključno stvar pri gradnji hiše
V idiličnem naselju, streljaj iz Ljubljane, nove ...