Zalka Drglin iz NIJZ opozarja, da je prepričanje, da doječa mati ne more zanositi, pravzaprav mit. V času dojenja je resda plodnost zmanjšana, še vedno pa lahko pride do ovulacije in zanositve, odvisno od tega, kako pogosto mati doji čez dan in ponoči in od morebitnih dodatkov tekočine ali hrane, ki jo prejema dojenček.

mati doji dojenčka

(Foto: Thinkstock)

"Ženska lahko za kontracepcijo po porodu izbere dovolj učinkovito in varno kontracepcijo, ki hkrati ne vpliva na dojenje. Dojenje je pomembno za rast in razvoj otroka, opredeljeno pa je tudi kot kontracepcijska metoda, vendar pod strogimi pogoji: samo v prvih šestih mesecih po porodu, če ob tem ženska nima menstruacije in če izključno doji vsaj na štiri ure podnevi in na šest ur ponoči. Ob tem teoretično zanosita dva odstotka žensk v šestih mesecih," je dodala Bojana Pinter z ginekološke klinike UKC Ljubljana.

Tako Drglinova opozarja ženske, da so lahko plodne že prvi mesec, torej še pred prvo menstruacijo po porodu, če ne dojijo. "Že ob prvem spolnem odnosu po porodu uporabite zanesljivo kontracepcijo. V nobenem primeru ne imejte nezaščitenega spolnega odnosa, ker bi lahko že takoj ponovno zanosili," je poudarila.

Intrauterini sistem (IUS) je kontracepcijsko sredstvo, ki ženskam zagotavlja več kot 99-odstotno učinkovitost od tri do pet let. Čeprav so mnoge prepričane, da je le za tiste, ki so že rodile, to ne drži. Primeren je za ženske vseh starosti in tudi tiste, ki še niso postale mame.

Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije telo matere prej kot v dveh letih po predhodni nosečnosti ni pripravljeno za ponovno nosečnost, pri porodih s carskim rezom pa je priporočljiv še daljši interval. Glede na nacionalne podatke pa pri nas vsaka peta mamica ponovno zanosi prej kot v dveh letih. To so tvegane nosečnosti, otroci so večkrat rojeni prezgodaj, prelahki, obolevnost in umrljivost mater in novorojenčkov pa je po nepotrebnem večja, je opozorila Sara Korošec z ginekološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

Prav tako so nosečnosti v prvih letih po porodu pogosteje neželene in se končajo z umetno prekinitvijo. Tveganje za slabši izid nosečnosti in poroda se ponovno poveča ob zanositvi več kot pet let po porodu, tako da je priporočljiva razlika med posamičnimi zanositvami od dveh do pet let, je dodala.

Nosečnica

(Foto: Thinkstock)

Zato Drglinova vsem novopečenim staršem priporoča, naj premislijo o načrtih za povečanje družine, še preden se po porodu odločijo za spolne odnose. "S partnerjem se pogovorite o kontracepcijskih metodah in preprečevanju nenačrtovane zanositve. S svojim ginekologom se posvetujte glede najprimernejše kontracepcijske metode, o prednostih, slabostih in rabi posamezne metode, da bi bila vaša odločitev kar najustreznejša," svetuje.