Test nosečnosti

Včasih se zgodi takrat, ko najmanj pričakujemo. (Foto: iStock)

Nepričakovana in nenačrtovana nosečnost je lahko eden izmed največjih izzivov, ki prinese s seboj tudi velike čustvene stiske. Razlog se lahko skriva v občutku izgube dosedanjega življenjskega stila in novih, doslej povsem neznanih odgovornostih.

Preberite še: Kdaj in kako narediti nosečniški test? - VIDEO!

Včasih se zgodi, da so v ospredju karierni cilji, ki si jih želite doseči. Nepričakovana nosečnost predstavlja izziv tudi, če še študirate ali če ste šele dobro vstopili v obdobje zaposlitve.

Morda si partner še ne želi otrok ali enostavno nimata finančne varnosti za ustvarjanje družine. Prav tako včasih predstavlja težavo tudi za par, ki si dolgo časa močno trudi zanositi, pa se nato končno le izkaže, da je uspelo in da pričakujeta dvojčke ali celo trojčke. Stiska je lahko velika tudi pri samskih ženskah, ki nimajo partnerja.

Preberite še: Kako nosečnost vpliva na zvezo?

Zagotovo gre za težka čustvena stanja, ki jih vsaka ženska doživlja drugače. V tem primeru vam zagotovo ne bomo modrovali, kaj je najbolj pametno storiti, saj ima vsak od nas svojo zgodbo. Vi sami najbolje veste, kako se boste z nastalo situacijo soočili, mi pa vam lahko pomagamo skozi čustveni proces. Včasih nam je lahko v veliko pomoč že zavedanje, kaj se z nami dogaja in da je vse kar doživljamo nekaj povsem običajnega v tovrstnih situacijah.

Čustvena stanja, ki spremljajo nepričakovano nosečnost:

- nenaden šok,

- zmedenost, zaskrbljenost in žalost,

- občutek krivde in obžalovanja,

- samokritičnost in povečan občutek odgovornosti,

- izolacija,

- zaskrbljenost, ker ne čutite veselja,

- tesnoba zaradi občutka izgube kontrole nad življenjem.

Nosečnica

Nedvomno je odločitev prepuščena vsaki ženski posebej, a vedite da skoraj nikoli ni popolnega trenutka za imeti otroka. (Foto: iStock)

Preberite še: Nosečnost po 35. letu?

Faza šoka

Faza šoka je pravzaprav podobna stanju, ko ne vemo čisto zares, kaj se z nami dogaja. Telo je preplavljeno z adrenalinom, občutki pa segajo vse od razburjenja do zmedenosti. To je izredno intenzivna faza močnih občutkov, ki običajno traja od enega dneva do nekaj dni.

Bodite iskreni do svojih občutkov

Po fazi šoka običajno sledi pravi vrtiljak čustev (razočaranje, strah, jeza, nemoč, bes, veselje, žalost), ki sproži tudi nekatere fizične reakcije, kot so slabost, vrtoglavice, bolečine ... Na srečo takšni občutki pridejo in gredo, pomembno pa je, da jih ozavestite in sprejmete. Lahko jih zapišete tudi v zvezek in kasneje vidite, kaj je bilo le trenutno stanje in kaj še vedno traja.

Zaupajte sebi

Čeprav je včasih težko, se v tem obdobju poskušajte čim bolj distancirati od klasičnih vprašanj, ki se tičejo dilem v zvezi z nadaljevanjem izobraževanja ali zaposlitve, financ in pa različnih družinskih mnenj, ki običajno še bolj zmedejo. Osredotočite se na izključno vaš občutek, ki ga imate glede nosečnosti. Morda je v šoku tudi vaš partner, zato dopustite nekaj časa, da prvi val razburjenja mine.

Nosečnica

. Včasih se najtemnejši začetki spreobrnejo v najlepše zgodbe. (Foto: iStock)

Vizija življenja

Vsakdo imajo svojo predstavo o življenju - kakšno naj bi bilo, kako naj bi potekalo … A vsi vemo, da nas velikokrat še kako preseneti z nepričakovanimi dogodki, na katere sploh nimamo vpliva. Ko boste pripravljeni, se pogovorite s partnerjem o njegovi viziji. Naredita pregled skupne poti in razdelajta, kaj si v življenju še želita ustvariti. Pogovorita se, kaj bi otrok prinesel v vajino življenje.

Življenja ne moremo v celoti nadzorovati

Večji ali manjši strah je ob novici nosečnosti vedno prisoten - celo pri ženskah, ki so z največjim pričakovanjem upale na zanositev. Ne pozabite, da ne moremo nadzorovati vseh aspektov življenja - včasih to enostavno izbere svojo pot. Ne glede na to, kaj vas pri nenačrtovani nosečnosti najbolj skrbi, vedno poslušajte sebe.

Kakšno je vaše družinsko ozadje?

Če prihajate iz družine, ki vam je nudila srečno otroštvo, potem se boste zelo verjetno s tem procesom veliko lažje soočali kot drugi, ki imajo za seboj težje izkušnje. Če nimate potrebne podpore izvirne družine, potem se pogovorite s strokovnjakom, ki vas bo razumel v vseh občutkih - ne skrivajte dilem, strahov in pomislekov. To je lahko tudi kdo drug, ki mu zaupate - prijateljica, sorodnik.

Preberite še: Ko se zgodi nepričakovana nosečnost

Ste še vedno polni dvomov?

Proces, ki smo ga opisali lahko traja nekaj tednov ali več. Morda ste šli skozi pravi kaos in se vam zdi, da ste še vedno na začetku. Takšni občutki so zelo odvisni tudi od tega, v kakšnem partnerskem odnosu ste, kakšna je vaša socialna mreža in na koliko ljudi se lahko obrnete.

Nedvomno je odločitev prepuščena vsaki ženski posebej, a vedite da skoraj nikoli ni popolnega trenutka za imeti otroka. Vedno je nekaj, kar nam ne da miru - pomanjkanje financ, težave v partnerstvu ali službi, sveži cilji in priložnosti, druge želje in prioritete … V življenju se vedno znova pojavi nekaj, k čemur stremimo in si govorimo: "Ko bom pa to opravila, bo pa čas za otroka." A ta trenutek se le redko pojavi, zato je skoraj vsaka nosečnost neke vrste presenečenje, ne glede na to, ali je pričakovana, ali ne. Tudi če vas je strah, da ne boste popolni starši, vedite, da takšnih ni. Vsak starš je najboljši starš svojim otrokom, zato le zaupajte vase in v svoje naravne sposobnosti biti mama. Včasih se najtemnejši začetki spreobrnejo v najlepše zgodbe.

Preberite še: Čustveni vrtiljak med nosečnostjo

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.