Šele v 14. stoletju so oblačila poudarila obliko nosečniškega telesa, le delček čipk z vrvicami po dolžini trebuščka je omogočal rastočemu trebuščku prostor. Sledilo je obdobje, ko so trebuh skrile pod predpasnik ali pa so povrh obleke nosile širok plašč.

Nosečnica nekoč

(Foto: Profimedia)

Prva nosečniška obleka

Prva nosečniška obleka se je imenovala Adrienne in je nastala v baročnem obdobju. Bila je narejena z visokim pasom, iz več slojev in nagubanih plasti, ženska pa jo je lahko nosila od začetka do konca nosečnosti.

V 18. stoletju se je ponudba razširila in so lahko izbirale tudi med takšnimi oblekami, ki so imele velik razporek, prilagojen dojenju. Res pa je, da so takrat ženske najele medicinsko sestro, ki je dojila njihovega otroka.

V viktorijanskem obdobju je bilo treba nosečnost skrivati, kot da je nekaj grdega. Nastopilo je obdobje korzetov, kar ni bilo najbolj zdravo. Poudariti je treba, da se je nosečniški stil v vsem tem času osredotočal le na bogatejše ženske. Revnejše ženske iz delavskega razreda so nosile 'vrečaste' obleke med nosečnostjo.

V 20. stoletju  je zavel nov koncept med nosečniškimi oblačili. Bodoče mamice so poleg kakovostnih in lepih oblačil potrebovale udobna, ampak na žalost se niso mogle znebiti korzeta. Počasi počasi so napredovali in slog je postajal bolj sproščen, obleke so 'objemale' žensko postavo, trebušček je bil nakazan z belim pasom. Še vedno pa je veljalo prepričanje, da je treba nosečnost prikriti.

Leta 1930 so se vrnili k bolj konzervativnemu oblačenju. Poudarjanje ozkega in vitkega telesa je bilo priporočljivo, zato so še vedno prikrivale svoje nosečniško stanje. Nabrani zgornji deli in prevelike obleke so podaljšale obdobje, preden so vsi izvedeli. Sledil je čas, ko so obleko zamenjali za zgornji del široke srajce, ki je bila tudi praktična za dojilje, in spodnji del kot krilo.

Končno hlače!

Leto 1952 je bilo prelomno – v nosečniško modo so prišle hlače! Lucille Ball je bila prva ženska, ki se je noseča pojavila na televizijskem zaslonu in vsi so jo javno občudovali. Nosila je dvodelne obleke, zgornji del je bil širši. Nastopilla je era ozkih kril in kapri hlač, zgoraj pa so imele oblečene široke bluze ali srajce.

Elizabeth Taylor je bila ikona med nosečnostjo in vse so sledile njenemu stilu. Njena uniforma je bila obleka na A v kombinaciji krila svinčnik.  V svet nosečniške mode se je zapisala tudi elegantna Jackie Kennedy, ko je pod srcem nosila sina. A-linija oblačil je bila idealna za prve mesece nosečnosti, niso pa rasla s trebuščkom. Ženska je morala vedno znova vseh devet mesecev zapravljati za večja nosečniška oblačila. Da bi jo bolj prilagodili spremembam telesa, so kasneje izumili razporek na oblekah A-linije.

Jennifer Aniston

(Foto: You Tube)

Zvezdniške nosečnice

Sharon Tate je odprla obdobje bohemskih tunik in 70. leta so bila v znamenju poliestra. V 80. letih gre vse v ekstreme: ekstremne preporcije, ekstremne linije. Vse oči so bile uprte v nosečo princeso Diano, ki je nosila 'preveliko' obleko v pastelnih barvah in le-ta je postala priljubljena pri vseh bodočih mamah po svetu.

Travis jeans je pomenil revolucijo za nosečnice. Melanie Griffith je med nosečnostjo nosila jeans hlače in zanimanje medijev in javnosti za noseče zvezdnice je raslo iz dneva v dan. Demi Moore je celo pozirala gola za naslovnico Vanity Fair. Vsi so slavili nosečnice in modna industrija za nosečnice je začela cveteti, nič več niso prikrivali rastočega trebuščka, temveč so ga še dodatno poudarjali.  Jennifer Aniston je v seriji Prijatelji kot nosečnica nosila oprijeto, kratko majico, trebušček je razkrivala in nastopilo je novo obdobje.  

Kate Middleton - 10

(Foto: AP)

Vsi so bili željni fotografij nosečih zvezdnic, kot so bile Cindy Crawford, Sarah Jessica Parker, Kate Moss, Kate Hudson, Reese Witherspoon, Britney Spears, Gwyneth Paltrow, Gwen Stefani, Isla Fisher, Angelina Jolie, Jennifer Lopez, Nicole Kidman in druge. Miranda Kerr se je celo z nosečniškim trebuščkom sprehodila po modnih brveh. Natalie Portman je zaslužna, da je v nosečniških trendih zavela romantika. Jessica Alba je v veselem pričakovanju  ohranjala bohemski stil, Beyonce je dvignila bodoče mamice na pedistal in modi dala pridih glamuroznosti. Kate Middleton je sledila Diani in v kraljevsko nosečniško modo vnesla pike na oblekah, med drugo nosečnostjo je prisegala na elegantne plaščke, v katerih jo lahko vidimo tudi med tretjo. Kim Kardashian se je med nosečnostjo pogosto pojavljala na naslovnicah in prisegala je na nevtralne barve in tako bila inspiracija mnogim bodočim mamam po svetu. Trebuha definitivno niso več skrivale, temveč so ga poudarjale z oprijetimi ali celo prosojnimi oblekami.

Bibina nosečniška moda

Na Facebooku Bibaleze.si smo vas povprašali, kakšna nosečniška oblačila ste vi nosili. Večina vas je v en glas odgovorila, da ste devet mesecev preživeli v 'pajkicah' in tunikah. Nekatere pa ste se oblekle v partnerjevo trenirko in majico, velikosti XL.

Vabimo vas k nakupovanju kakovostnih in cenovno ugodnih nosečniških oblačil. 

Moda za nosečnice

(Foto: ASOS)

Moda za nosečnice

(Foto: ASOS)

Hlače

(Foto: ASOS)

Moda za nosečnice

(Foto: ASOS)

Moda za nosečnice

(Foto: ASOS)