dominvrt

Nekatere so skrivale nosečniški trebuh, druge so ga ponosno pokazale

NOSEČNOST
1
02.02.2018, 8:23

Nosečniška moda se je skozi stoletja zelo spreminjala. Bila so leta, ko so nosečnice nosile široke in nabrane obleke, s katerimi so prikrile trebušček. Bila so leta, ko so ženske v veselem pričakovanju, prisegale na hlače z naramnicami. Jennifer Aniston je v seriji Prijatelji ponosno razgalila trebušček. Kakšna oblačila pa ženske, ki pod srcem nosijo drobno bitje, kupujejo danes?

Nekatere so skrivale nosečniški trebuh, druge so ga ponosno pokazale

Šele v 14. stoletju so oblačila poudarila obliko nosečniškega telesa, le delček čipk z vrvicami po dolžini trebuščka je omogočal rastočemu trebuščku prostor. Sledilo je obdobje, ko so trebuh skrile pod predpasnik ali pa so povrh obleke nosile širok plašč.

Nosečnica nekoč
Nosečnica nekoč/ FOTO: Profimedia

Prva nosečniška obleka

Prva nosečniška obleka se je imenovala Adrienne in je nastala v baročnem obdobju. Bila je narejena z visokim pasom, iz več slojev in nagubanih plasti, ženska pa jo je lahko nosila od začetka do konca nosečnosti.

V 18. stoletju se je ponudba razširila in so lahko izbirale tudi med takšnimi oblekami, ki so imele velik razporek, prilagojen dojenju. Res pa je, da so takrat ženske najele medicinsko sestro, ki je dojila njihovega otroka.

V viktorijanskem obdobju je bilo treba nosečnost skrivati, kot da je nekaj grdega. Nastopilo je obdobje korzetov, kar ni bilo najbolj zdravo. Poudariti je treba, da se je nosečniški stil v vsem tem času osredotočal le na bogatejše ženske. Revnejše ženske iz delavskega razreda so nosile 'vrečaste' obleke med nosečnostjo.

V 20. stoletju  je zavel nov koncept med nosečniškimi oblačili. Bodoče mamice so poleg kakovostnih in lepih oblačil potrebovale udobna, ampak na žalost se niso mogle znebiti korzeta. Počasi počasi so napredovali in slog je postajal bolj sproščen, obleke so 'objemale' žensko postavo, trebušček je bil nakazan z belim pasom. Še vedno pa je veljalo prepričanje, da je treba nosečnost prikriti.

Leta 1930 so se vrnili k bolj konzervativnemu oblačenju. Poudarjanje ozkega in vitkega telesa je bilo priporočljivo, zato so še vedno prikrivale svoje nosečniško stanje. Nabrani zgornji deli in prevelike obleke so podaljšale obdobje, preden so vsi izvedeli. Sledil je čas, ko so obleko zamenjali za zgornji del široke srajce, ki je bila tudi praktična za dojilje, in spodnji del kot krilo.

Končno hlače!

Leto 1952 je bilo prelomno – v nosečniško modo so prišle hlače! Lucille Ball je bila prva ženska, ki se je noseča pojavila na televizijskem zaslonu in vsi so jo javno občudovali. Nosila je dvodelne obleke, zgornji del je bil širši. Nastopilla je era ozkih kril in kapri hlač, zgoraj pa so imele oblečene široke bluze ali srajce.

Elizabeth Taylor je bila ikona med nosečnostjo in vse so sledile njenemu stilu. Njena uniforma je bila obleka na A v kombinaciji krila svinčnik.  V svet nosečniške mode se je zapisala tudi elegantna Jackie Kennedy, ko je pod srcem nosila sina. A-linija oblačil je bila idealna za prve mesece nosečnosti, niso pa rasla s trebuščkom. Ženska je morala vedno znova vseh devet mesecev zapravljati za večja nosečniška oblačila. Da bi jo bolj prilagodili spremembam telesa, so kasneje izumili razporek na oblekah A-linije.

Jennifer Aniston
Jennifer Aniston/ FOTO: You Tube

Zvezdniške nosečnice

Sharon Tate je odprla obdobje bohemskih tunik in 70. leta so bila v znamenju poliestra. V 80. letih gre vse v ekstreme: ekstremne preporcije, ekstremne linije. Vse oči so bile uprte v nosečo princeso Diano, ki je nosila 'preveliko' obleko v pastelnih barvah in le-ta je postala priljubljena pri vseh bodočih mamahpo svetu.

Travis jeans je pomenil revolucijo za nosečnice. Melanie Griffith je med nosečnostjo nosila jeans hlače in zanimanje medijev in javnosti za noseče zvezdnice je raslo iz dneva v dan. Demi Moore je celo pozirala golaza naslovnico Vanity Fair. Vsi so slavili nosečnice in modna industrija za nosečnice je začela cveteti, nič več niso prikrivali rastočega trebuščka, temveč so ga še dodatno poudarjali.  Jennifer Anistonje v seriji Prijatelji kot nosečnica nosila oprijeto, kratko majico, trebušček je razkrivala in nastopilo je novo obdobje.  

Kate Middleton - 10
Kate Middleton - 10/ FOTO: AP

Vsi so bili željni fotografij nosečih zvezdnic, kot so bile Cindy Crawford, Sarah Jessica Parker, Kate Moss, Kate Hudson, Reese Witherspoon, Britney Spears, Gwyneth Paltrow, Gwen Stefani, Isla Fisher, Angelina Jolie, Jennifer Lopez, Nicole Kidmanin druge. Miranda Kerrse je celo z nosečniškim trebuščkom sprehodila po modnih brveh. Natalie Portman je zaslužna, da je v nosečniških trendih zavela romantika. Jessica Albaje v veselem pričakovanju  ohranjala bohemski stil, Beyonce je dvignila bodoče mamice na pedistal in modi dala pridih glamuroznosti. Kate Middletonje sledila Diani in v kraljevsko nosečniško modo vnesla pike na oblekah, med drugo nosečnostjo je prisegala na elegantne plaščke, v katerih jo lahko vidimo tudi med tretjo. Kim Kardashianse je med nosečnostjo pogosto pojavljala na naslovnicah in prisegala je na nevtralne barve in tako bila inspiracija mnogim bodočim mamam po svetu. Trebuha definitivno niso več skrivale, temveč so ga poudarjale z oprijetimi ali celo prosojnimi oblekami.

Bibina nosečniška moda

Na Facebooku Bibaleze.si smo vas povprašali, kakšna nosečniška oblačila ste vi nosili. Večina vas je v en glas odgovorila, da ste devet mesecev preživeli v 'pajkicah' in tunikah. Nekatere pa ste se oblekle v partnerjevo trenirko in majico, velikosti XL.

Vabimo vas k nakupovanju kakovostnih in cenovno ugodnih nosečniških oblačil. 

Moda za nosečnice
Moda za nosečnice/ FOTO: ASOS

Moda za nosečnice
Moda za nosečnice/ FOTO: ASOS

Hlače
Hlače/ FOTO: ASOS

Moda za nosečnice
Moda za nosečnice/ FOTO: ASOS

Moda za nosečnice
Moda za nosečnice/ FOTO: ASOS

 

Komentarji (1)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

astrid74
04.02.2018, 8:20:25
+3
Kašna neumnost. Ženske niso najele medicinske sestre za dojenje. Premožne so najele dojiljo, ki je bila iz najnižjega sloja. Pogoj je bil, da je imela bogato mleko in bila kolikor toliko čista.
Obsežen požar v Ljubljani: pet oseb poškodovanih, ...
Vsi Zidanovi razlogi za prihod Pogbaja v vrste ...
Vodičarjev 'izgubljeni' čevelj: Tudi to se zgodi
Vodičarjev 'izgubljeni' čevelj: Tudi to se zgodi
Koliko pirhov lahko zaužijemo?
Nasveti, kako preživeti praznike brez težav
To je krona, ki jo bo nosila, ko postane kraljica
Lepa Eminemova hčerka vse bolj stopa iz sence ...
8.845 evrov, če bo otrok rojen na točno določen ...
Pri 20 letih je imela ogromen dolg, danes je ena ...
Predstavljamo vam najlepše velikonočne pogrinjke
Kaj lahko pričakujete od otroka prva tri leta?