Porodnišnica Murska Sobota

V Splošni bolnišnici Murska Sobota imajo nov ginekološko-porodniški oddelek. Ženske iz pomurske regije tako že tri leta rojevajo v povsem novem porodnem oddelku. V lanskem letu so imeli 985 porodov, med novorojenčki pa je bilo tudi devet parov dvojčkov. Ker porodnišnica slovi kot porodnicam zelo prijazna, pri njih rojevajo tudi ženske iz Maribora in Ptuja.

Porodnicam so na voljo tri klasične porodne sobe, ki so sodobno opremljene, in ena, v kateri je možen alternativni porod v vodi. Porodnišnica je edina v Sloveniji, ki omogoča, da se otrok porodi direktno v vodo. Za tak način poroda se odloča vse več žensk.

Iz porodnih sob se pride tudi v operacijsko sobo, kjer opravljajo carske reze. V lanskem letu so jih imeli 19 odstotkov med vsemi porodi.

Porodne bolečine lajšajo klasično z medikamenti in z epiduralno anlgezijo. Za to obliko lajšanja bolečin se odloči skoraj 13 odstotokov porodnic. Epiduralna analgezija je brezplačna in je na voljo 24 ur na dan.

Porodnišnica Murska Sobota

Preden se nosečnica zanjo odloči, se mora štiri do pet tednov pred porodom o poteku in učinkih epiduralne analgezije posvetovati z anesteziologom.

Prisotnost partnerjev pri porodu je v murskosoboški porodnišnici 43-odstotna. Zaželjeno je, da partner pred tem hodi v materinsko šolo, ni pa nujno. Za prisotnost pri porodu pa mora plačati.

Porodnišnica ima že od leta 2001 naziv 'Novorojenčkom prijazna,' saj v njej udejanjajo 10 Unicefovih korakov k dojenju. Prvi podoj spodbujajo že v porodni sobi, to pa se kasneje nadaljuje tudi na oddelku, saj imajo popolni rooming - mamica in novorojenček sta skupaj 24 ur.

Za otroke, ki imajo ob rojstvu težave ali se rodijo malo prezgodaj, imajo za to primerno opremljen oddelek s štirimi inkubatorji in toplimi posteljicami ter sobo za mamice, ki so ob bolnih ali nedonošenih novorojenčkih lahko ves čas.

Vsakega novorojenčka po porodu pregledajo. Preden gre z mamico domov, pa opravijo še krvne teste, preverijo sluh in mu z ultrazvokom pregledajo kolke.

Porodnišnica Murska Sobota

 

Na oddelku imajo sedem sob za otročnice, vse so dvoposteljne, če pa mamica želi biti v sobi sama, ji to, če se le da, omogočijo. V porodnišnici nimajo posebne nadstandardne sobe, saj so glede na to, da je porodnišnica nova, prav vse sobe nadstandardne.

Če je porod potekal brez težav, gresta mamica in novorojenec domov po treh dneh, če pa se je končal s carskim rezom, ostaneta v porodnišnici od štiri do pet dni.

Mamice, ki smo jih v času našega obiska srečali, so povedale, da so s porodnišnico zadovoljne in nekatere od njih bodo naslednjič spet rodile v Murski Soboti.