"Rodila sem dvakrat. Obakrat sem se odločila za naraven porod v jeseniški porodnišnici, brez kakršnih koli protibolečinskih sredstev. Ne zaradi strahu pred njimi, temveč se mi je zdelo, da bom pa že potrpela," je razložila Sonja.

Pet nasvetov za lažji porod

Pri prvem porodu je imela popadke 14 ur, preden se je dovolj odprla in so jo premestili v porodno sobo. "Zdelo se mi je super, ker so mi takrat ponudili sproščujočo glasbo, ob kateri kar nekako pozabiš, kje si in kaj se dogaja. Hkrati je babica v porodni sobi pršila sivkino aromo. Partner je bil ves čas ob meni, babica mu je pokazala, kako naj me masira po hrbtu …"

Rojstvo sinčka je bila zanjo krasna izkušnja, zato se je tudi v drugo odločila za porod v isti porodnišnici in spet brez protibolečinskih sredstev. "Drugi porod je potekal hitreje. Ponudili so mi pručko in partner je stal tako, da sem se lahko opirala nanj in mi je med popadki masiral hrbet."

Poslušala sta radio. Šalila sta se, da si ne bosta nastavila nobene posebej izbrane glasbe, da bosta poslušala naključno radijsko postajo, da bosta videla, katero pesem si bo izbrala njuna punčka ob prihodu na svet. "Mislim, da nikoli ne bova pozabila pesmi 'Beautiful' Christine Aguilere. Moja izkušnja – tudi pomirjujoča glasba, masaža in prijetna aroma pomagajo, da odmisliš bolečino," je povedala.

Take naravne metode svetujejo v slovenskih porodnišnicah

Masaža med porodom

Masaža z olji pripomore k lajšanju porodnih bolečin. (Foto: Profimedia)

V Postojni kot bolj naravne načine lajšanja porodnih bolečin nudijo masažne žogice in porod v vodi. Slednji pri njih stane 170 evrov. V Ljubljani svetujejo sprehajanje, sprostitvene tehnike, TENS in masažo, ki po njihovih navedbah sicer umirjajo in sproščajo, vendar ne preprečijo bolečine v celoti.

V Kranju svetujejo gibanje, razne položaje, porodno žogo, masažo, predihavanje, navzočnost spremljevalca, TENS in tudi druge. Vse lahko uporablja porodnica samostojno, s spremljevalcem ali v sodelovanju in dogovoru z babico, ki vodi njen porod. Za 50 evrov nudijo tudi pripravo na porod s hipnozo, predvidoma novembra pa bodo z odprtjem novega porodnega bloka dodali še možnost tuširanja med porodom.

Na Jesenicah za naravno lajšanje porodnih bolečin svetujejo gibanje, obporodno podporo, tuširanje s toplo vodo, masažo. Porodnica lahko s seboj prinese tudi TENS napravo. V Novem mestu, Brežicah in na Ptuju imajo TENS. Na Ptuju priporočajo še masaže z različnimi olji, različne načine sproščanja, tuširanje s toplo vodo in uporabo kadi. Tudi v Murski Soboti si lahko porodnica lajša bolečine v vodi.

Vse o slovenskih porodnišnicah na enem mestu ...

Naravne metode lajšanja bolečin:

Dihanje. Poveča količino kisika v mišicah, zato manj boli. Nekaterim bolj odgovarja umirjeno in globoko, drugim hitrejše in plitko. V prvi fazi poroda je najbolje, če porodnica na začetku in koncu popadka globoko in sproščeno vdihne. Osredotočila se bo bolj na dihanje kot na bolečino, njen otroček, mišice in notranji organi bodo dobili več kisika. Med napredovanjem poroda bo ženska morda lažje prenašala bolečino s plitvimi hitrejšimi vdihi. Takrat naj diha skozi usta, vdih in izdih naj trajata približno sekundo. Vdih naj bo tih, izdih lahko glasnejši. Dihanje lahko zelo pomaga pri iztisu otroka, porodnico vodi babica. Praviloma lahko izdih pripomore k pritiskanju ob zadnji fazi poroda. Takrat je najbolje dihati počasi in pustiti popadkom, naj vas vodijo. Ko porodnica začuti nujo po potiskanju, naj nasloni brado naprej, se zvije v klobčič, globoko vdihne in počasi izdihne. Pomembno je, da se karseda sprosti in usmeri moči v pritisk.

Masaža. Dotik je že sam po sebi blagodejen, masaža pa sprošča in spodbudi še sproščanje endorfinov, ki omilijo bolečino. Izvaja jo lahko partner ali babica. Najboljši položaji so sedenje na žogi ali stolu, tako da je porodnica rahlo nagnjena naprej, ali ležanje na boku. Masaža naj bo nežna, ritmična, nosečnica naj odreja njeno hitrost in pritisk. Pomaga masaža spodnjega dela hrbta, vratu, ramen, stopal, vendar ne trebuha. Lahko uporabite masažno olje, in sicer z aromo sivke, mandlja, čajevca ali kamilice.

Masaža med nosečnostjo: DA ali NE?

► Akupunktura. Izvajalec – strokovno usposobljen zdravnik – mora biti z vami med porodom. Zbadanje igel v določene točke na telesu vpliva na uravnoteženje vegetativnega živčevja, kar ugodno vpliva na dolžino poroda in zmanjšanje bolečin, z njo se zmanjša tudi strah do injekcij. Pripravo na porod z akupunkturo izvajajo od dopolnjenega 36. tedna nosečnosti dalje in do poroda priporočajo vsaj šest približno polurnih terapij.

Akupunktura v nosečnosti

► Refleksologija. Točke na dlaneh in stopalih naj bi bile povezane s točkami po telesu. Maser praviloma masira točke na stopalih ali dlaneh, ki so povezane z med porodom bolečimi deli telesa.

► Hipnoza. Odvrne vas od bolečin. Ženska se lahko že med nosečnostjo lahko nauči hipnotizirati sama, sicer pa mora biti usposobljeni hipnotizer z vami med porodom.

Rodila hipnotizirana!

► Aromaterapija. Koncentrirana eterična olja – največkrat sivke in citrusov – naj bi sproščala, zmanjšala strah, blago omilila bolečino in izboljšala splošno počutje.

Druge naravne metode lajšanja porodnih bolečin so še tuširanje in porod v vodiTENS, sproščanje, poslušanje glasbe in gibanje.

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.