Nosečnica

(Foto: Thinkstock)

V zadnjih dveh stoletjih so zabeležili okrog 600 primerov namišljene nosečnosti.

Ženska, ki ima namišljeno nosečnost, lahko čuti vse nosečniške znake, prav tako tudi jutranjo slabost in pridobivanje kilogramov. Takšna ženska bo tudi šla na ginekološki pregled, na katerem bo povedala, da ji zamuja menstruacija, da ima povečane prsi, da bruha in da ji raste trebuh. Ne glede, kaj ji bo ginekolog rekel, lahko vztraja pri svoji nosečnosti.

Najpogosteje se zgodi namišljena nosečnost ženskam, starim med 30 in 40 let, ko si želijo otroka in poskušajo zanositi več let. Lahko se pojavi tudi pri tistih, ki so prek kratkim imele spontani splav, lahko pa gre za hormonsko motnjo.

Zdravljenje ženske z namišljeno nosečnostjo mora biti premišljeno in empatično, podpirati jo morajo tako partner kot tudi preostali družinski člani. Čeprav bodo obstajali jasni dokazi za to, da ni noseča, bo vseeno verjela v to. Zdravnik bo tudi presodil, ali potrebuje tudi zdravljenje z zdravili. Priporočljivo je, da obišče več strokovnjakov: psihologa, ali psihiatra, ali psihoterapevta, ginekologa in tudi socialnega delavca.