Nosečnica

Veliko mamic skrbi, da v porodnišnico ne bodo uspele priti pravočasno. (Foto: iStock)

Nosečnica in njeni strahovi 

"Vsako noč slabo spim, ker poslušam, ali moj otrok še diha. Razmišljam, kaj vse gre lahko narobe, sploh ko berem članke na temo: dihalne težave, zadušitev med spanjem … Poleg tega si v glavi ustvarjam še dodatne usodne scenarije, zaradi katerih sem še bolj v skrbeh."

Skorajda ni mamice, ki ne bi imela zlasti v prvih mesecih po rojstvu otroka neskončno skrbi. Ena od zelo pogostih in povezanih s spanjem je prav bdenje nad dojenčkovim dihanjem. Nič neobičajnega torej ni, če ste se znašli v tovrstnih skrbeh, ki so značilne za mnoge novopečene starše in kažejo le na to, da imate svojega otroka neskončno radi. Sčasoma se boste v novi vlogi sprostili.

"Ko berem resnične zgodbe mamic, ki opisujejo ’ljubezen na prvi pogled’, ki so se zgodile takoj, ko so zagledale svojega otroka, me zaskrbi, da pri meni tega ne bo. Kaj pa če ne bom čutila nič? Ali to pomeni, da med nama te posebne vezi ne bo? Kaj pa, če ne bom dovolj dobra mama?"

Skrbi so popolnoma odveč. Medtem ko nekatere mamice zelo intenzivno čutijo vez s svojim otrokom, ko je ta še v maternici, druge začutijo tisto posebno vez šele kasneje, ko je porod že krepko za njimi. Nič ni narobe, če se ob rojstvu ne bo zgodil ’veliki bum’ med vama. Nekatere mamice potrebujejo več časa, kar je nekaj povsem običajnega.

"V višjem mesecu nosečnosti kot sem, bolj me skrbi, kako bo, ko bo prišel dan poroda. Ker porodnišnice nimam ravno pred vrati, se bojim, da me mož ne bo uspel pravočasno pripeljati in da bom rodila v avtomobilu."

Verjetno ni nosečnice, ki se ne bi vsaj enkrat v devetih mesecih vprašala podobno. A naj vas potolažimo. Odstotek nosečnic, ki rodijo med vožnjo v avtomobilu, je zelo zelo majhen. Porod je dolgotrajen proces, ki ima več faz. Ko boste začutili krče, je zelo verjetno, da ste šele na začetku in da bo trajalo še veliko ur, preden boste zares rodili. Filmski prizori z ekspresnimi porodi namreč nimajo veliko stika z realnostjo. Pogovorite se s svojo ginekologinjo, kdaj je najprimernejši čas za odhod od doma, glede na oddaljenost porodnišnice.

Nosečnica

"Na koncu je najpomembneje to, da držite vašega otroka v naročju in nič drugega." (Foto: iStock)

"Moja mama je rodila s carskim rezom, moja sestra tudi. Bojim se, da bodo okoliščine med porodom takšne, da bom morala na carski tudi jaz. Zakaj? Ker berem na forumih, da sploh nisi rodil zares, če nisi rodil po naravni poti. In da se sploh nisi zares potrudil za otroka. Prijateljice me prepričujejo, da to nikakor ni res, jaz pa se kar ne morem znebiti takšnih misli."

Prvič - forumi niso najboljša izbira za iskanje relevantnih, predvsem za strokovnih informacij, zato jih ne priporočamo najbolj. Bolj kot to se osredotočajte na svoje občutke, nasvete najdražjih in ginekologinje. Že spočetje otroka je en velik čudež in vse, kar sledi, je nekaj čudovitega. To, kako rodite, je pač stvar okoliščin. Če je zaradi zdravstvenih razlogov carski rez že vnaprej določen, je pač treba to upoštevati. V prvi vrsti je pomembna varnost otroka in vas samih, zato se ne obremenjujte z zapisi na forumih, ki ne zbujajo drugega kot krivde. Rojstvo je, po naravni poti ali s carskim rezom, nekaj magičnega, saj je v obeh primerih vključeno vaše telo. Na koncu je najpomembnejše to, da držite vašega otroka v naročju in nič drugega.

"Ko gledam svoje prijateljice, ki že imajo otroke, se mi vse bolj zdi, da je odnos s partnerjem kakovosten samo takrat, ko še nimaš otrok. Ko pride, je vse prilagojeno njemu, tisti pristni stik med partnerjema pa izgine. Morda se sliši čudno, a sprašujem se, ali bo po rojstvu najinega prvega otroka sploh še enako? Trenutno sem s svojim zakonom zadovoljna, skrbi pa me, da bo čez noč vse izginilo."

Razumemo vaše skrbi, a tukaj je na mestu vprašanje - zakaj pa ne bi bilo še boljše in lepše? Res je, da prihod otroka poseže v vsakdanju rutino in obrne življenje na glavo. Pojavijo se skrbi, o katerih si nismo niti mislili. A zakaj bi vse to negativno vplivalo tudi na vaš odnos z možem? Seveda je veliko odvisno od tega, kakšen odnos sta imela partnerja pred rojstvom otroka, a veliko je parov, ki pravijo, da je prihod otroka samo še utrdil njihovo razmerje. Če še naprej vzdržujeta svoj odnos, ni bojazni, da bi bilo kaj drugače, kvečjemu lepše. Otrok je v zdravem razmerju samo dodatna potrditev ljubezni in poskrbi, da iz dveh nastane družina. 

Kako premagati strah pred porodom