Jajčniki

Povzroča sindrom policističnih jajčnikov kakšne težave v nosečnosti? (Foto: Profimedia)

Ženske s sindromom policističnih jajčnikov imajo pogosto motnje menstrualnega ciklusa. "Le 30 odstotkov jih ima normalne menstruacije," pove Mirjam Druškovič, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva. To pa vodi tudi v težave z neplodnostjo. "Te so prisotne pri 70 odstotkih žensk s sindromom policističnih jajčnikov."

Več o tem, kako zdravniki v tem primeru pomagajo pri zdravljenju neplodnosti, si preberite tukaj.

Mirjam Druškovič

Mirjam Druškovič, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva (Foto: osebni arhiv)

Kaj pa, ko ženska, s sindromom policističnih jajčnikov zanosi? Je potrebno, da je bolj previdna? Se lahko boji kakšnih zapletov? Jo zdravniki obravnavajo kako drugače? “Načeloma ima ženska s sindromom policističnih jajčnikov predvsem težavo zanositi,” pove Mirjam Druškovič. “Ko zanosi, pa je kar tako ne obravnavamo bistveno drugače kot ostale nosečnice. Vseeno je pri takšni nosečnici nosečnost le malo bolj tvegana.” In sicer zaradi tega, ker ta hormonska motnja povzroča tudi metabolno. “Sklop tveganj, ki jih prinaša, je torej povezan s tako imenovanim metabolnim sindromom.” Kaj pa to pomeni?

“Nekoliko je povečano tveganje za nosečnostno sladkorno bolezen, hipertenzivna obolenja, kot je preeklampsija, spontani splav in večji plod. Nosečnici zato opravimo dodaten ultrazvok, da bolj spremljamo, kakšna je rast ploda. Svetujemo dnevno merjenje krvnega tlaka, in sicer trikrat na dan. Kar se tiče nosečnostne sladkorne bolezni, pa nosečnici svetujemo, da opravi vse potrebne presejalne in diagnostične teste. Na začetku nosečnosti pogledamo raven krvnega sladkorja na tešče. Kasneje nosečnica opravi tudi oralni glukozni tolerančni test.”

A brez kakšnega občutka panike. Ta tveganja so le nekoliko večja, poleg tega jih zdravnik redno spremlja. Sicer pa se za preprečevanje pojava teh tveganj priporoča sledenje čim bolj zdravemu slogu življenja. "Če imate prekomerno telesno težo, še pred zanositvijo svetujemo izgubo odvečnih kilogramov na zdrav način." S tem pri sindromu policističnih jajčnikov tudi povečamo možnosti za zanositev. "Poleg tega se pri bolj zdravi teži med nosečnostjo nato zmanjša tveganje za pojav zapletov." Prehranjujte se z zdravo, sezonsko, lokalno hrano. "Svetujemo redno prehranjevanje, torej redne obroke na tri do štiri ure. Pomembna je tudi redna fizična aktivnost." Ta naj ne bo pretežka, če ste pred nosečnostjo večinoma sedele. Lahko le začnete redno hoditi in denimo plavati. To bo tudi pomagalo vzdrževati primerno telesno težo med nosečnostjo. Nosečnica se seveda mora zrediti, a ni dobro, če pridobi preveč kilogramov. 

Več o tem, koliko in s katerimi športi se lahko ukvarjate med nosečnostjo, si preberite tukaj.

Nosečnica

V nosečnosti je priporočljivo, da vsak dan hodite na sprehode. (Foto: Thinkstock)

Nosečnica

Zdravnica svetuje tudi redno prehranjevanje, in sicer na tri do štiri ure. (Foto: Thinkstock)

Kaj pa, če so težave?

"Če pa nosečnica ima težave, jo napotimo v ambulanto za patološko nosečnost, kjer redno spremljamo njeno klinično sliko, krvne izvide ... V primeru razvoja nosečnostne sladkorne bolezni, jo spremljamo skupaj z diabetologom. Po potrebi uvedemo inzulin. Redno tudi z ultrazvokom spremljamo rast ploda."

Kako sploh veste, da imate sindrom policističnih jajčnikov?

Sindrom policističnih jajčnikov je motnja z različno klinično sliko in težavami. Poleg motenj menstrualnega ciklusa so njeni znaki lahko tudi povečana poraščenost, pojav aken, težave s prekomerno telesno težo, predvsem debelost abdominalnega tipa, ko se odvečna maščoba nabira predvsem v predelu trebuha.

Ginekologi lahko pomagajo s predpisovanjem kombiniranih hormonskih kontraceptivov, ki znižajo ravni moških spolnih hormonov v telesu. Prav njihove previsoke ravni namreč povzročajo prej opisane težave. Tako seveda pomagajo le, dokler si ženska ne zaželi zanositi.

Ena najpogostejših težav, ki lahko prizadene vse nosečnice, pa je okužba sečil. Preberite si, kako jo preprečite in kako se morate odzvati, če vas prizadene.