Poslušanje otrokovega srčka

Za nekatere mame najlepši zvok na svetu. (Foto: iStockphoto)

V zadnjem času se veliko govori o tako imenovanem "prijatelju" nosečnice in še nerojenega otroka. Naprava omogoča komuniciranje in poslušanje otroka v maternici. Z njo se lahko spremljajo njegovi premiki, kolcanje in še kaj. Napravo postavite na trebušček in že lahko poslušate čudovite zvoke kolcanja, premikanja in bitja srca.

Spomin

Zelo lep in predvsem zanimiv spominek bo zagotovo posnetek bitja srca ali drugih vragolij, ki jih otroček počne v maternici. Določene naprave imajo priložen poseben kabel, s katerim lahko zvok posnamete na računalnik ali kaseto. Takšno darilo bo očaralo tudi bodoče stare starše ali prijatelje. To je tudi zanimiv način, kako povedati veselo novico.

Otrok "pod kontrolo"

Ne, stvar sploh ni tako smešna, kot se morda sliši. Da je s plodom nekaj narobe, po navadi nosečnica čuti, ker se otrok manj premika, ali ga ne čuti tako kot običajno. Naprava, s katero posluša njegovo srce, je odličen pripomoček, ki nosečnost pripelje do mirnega konca. Seveda je na prvem mestu prenatalna skrb izbranega ginekologa, ki nosečnico spremlja in redno pregleduje.

Poslušanje otrokovega srčka

Tudi tako se lahko sliši srček otroka. (Foto: iStockphoto)

Kot bi dirjala čreda konj!

Večina nosečnic zvoke otrokovega srca v maternici primerja s konjskim dirom. Sicer pa je to eden izmed najlepših zvokov, ki ga ženska sliši, preden otroka tudi vidi. Normalno bitje nerojenega otroka v maternici je od 120 do 160 utripov na minuto. Če jih je manj kot 120, je to lahko znak, da otročku ni dobro, lahko mu primanjkuje kisika. Če pa je utrip večji od 160, je lahko vzrok materina povišana temperatura, infekcija, težave s ščitnico ali kaj podobnega.

Samonadzor lahko reši življenje

V svetu je samonadzor postal način sodelovanja med zdravnikom in pacientom. Tako kot pregledovanje dojk, spremljanje količine sladkorja v krvi in nosečniški testi … je tudi naprava za poslušanje otrokovega srca dobrodošel pripomoček za spremljanje ploda doma. Koristna je predvsem v obdobju med enim in drugim pregledom nosečnice. Ne samo, da je zvoke lepo poslušati, tudi nosečnica je bolj mirna in brez skrbi, če lahko vsak trenutek sliši svojega še nerojenega otroka.

Tako ta neškodljiva, varna in ne predraga naprava izpolnjuje dve pomembni funkciji. Ena je, da omogoča zgodnjo komunikacijo med materjo in otrokom, druga pa, da na enostaven način omogoča aktivno skrb in kontrolo otroka v maternici, kar vsekakor pripomore k boljši prenatalni skrbi.

Na uho pa nam je prišlo tudi, da se bodoči očki in mamice pogosto ure in ure zabavajo s poslušanjem svojega malčka v trebuščku ...