Nosečniška obleka

(Foto: ASOS)

Naše prababice so imele težave, kaj obleči med nosečnostjo, saj so takrat morale skrivati trebušček. V 80. letih so prvič oblikovali linijo oblačil za nosečnice in takrat so nastale slavne jeans hlače z naramnicami. V 90. letih so se poslovile od takšnih hlač in ponosno pokazale trebušček v ožjih oblekah. No, danes marsikatera ženska v tem posebnem obdobju trebuščka ne pokriva z majico ali hlačami.

Na posnetku si lahko pogledate, kako se je nosečniška moda spreminjala iz leta v leto.

Kakšna je nosečniška moda te dni?

V eni izmed največjih spletnih trgovin ASOS si lahko izberete nosečniško obleko po svojem okusu. Zablestite kljub trebuščku, ne glede ali se boste odpravili v službo ali na večerjo s prijatelji. Poiščite takšno obleko, ki vas ne bo utesnjevala, ki bo udobna, elastična in bo iz meseca v mesec rasla skupaj z vašim trebuščkom.

Primeren material

Najprej nekaj besed namenimo samemu materialu. Če izbirate dnevno obleko oziroma obleko, v kateri se boste počutili nadvse udobno, se odločite za materiale, ki dihajo in so prijetni na otip. Najboljša izbira bo bombaž v kombinaciji z elastanom ali pa v zadnjem času izredno priljubljen modal. Gre za naravno vlakno, ki se pridobiva iz bukovega lesa in je na videz zelo podoben bombažu, vendar veliko mehkejši. Pri oblekah, ki so namenjene posebnim priložnostim bodite pozorni na samo podlago. Če je le-ta narejena iz umetnih materialov, jo nadomestite z daljšo kakovostno spodnjo majico iz elastana in bombaža, prav tako naj bo material raztegljiv in udoben.

Dolžina obleke

Obleka naj se konča nekoliko nad koleni. To je dolžina, ki laska večini žensk, že nekaj let pa so zelo priljubljene tudi dolge obleke, ki ob kombinaciji elegantnih sandalov brez pete in so s primernimi dodatki videti nadvse elegantno. Če ste na začetku nosečnosti, ob nakupu ne pozabite, da se bo vaš trebušček kmalu povečal. Obleka, ki je bila kratka že pred nosečnostjo, bo tako z vsakim naslednjim mesecem še krajša.

Kroj

Prav nič narobe ne bo, če želite svojo lepo postavo in trebušček poudariti z oprijetim krojem. Če ne boste pretiravale z dekoltejem ali z razkazovanjem svojih nog, bo tovrstna obleka delovala nadvse zapeljivo. Izogibajte se volančkom in resicam, ki bodo silhueti zaradi rastočega trebuščka naredili krivico in vas navidez razširili, povsem brez slabe vesti pa lahko oblečete udoben kroj, ki se bo zaključil z nekoliko oprijetim patentom. Zelo varna izbira so tudi obleke, ki prosto padajo in plapolajo v koraku, nekoliko bolj drzne nosečnice pa se lahko odločijo za asimetričen kroj krila ali obleke, ki je spredaj nekoliko krajši in zadaj daljši.

Izogibajte se polovičnim rezom

Da bi bila obleka kar seda udobna se odpovejte krojem s polovičnimi rezi, ki telo razpolovijo, optično skrajšajo in nosečniško postavo naredijo neskladno. Veliko boljša izbira bo rez pod prsmi, ki bo osvobodil trebušček. Nosečnice z večjim oprsjem se odločite za širše naramnice ali rokavčke, ki bodo skrili nedrček medtem, ko tiste z nekoliko manjšim oprsjem lahko izberete tudi tanjše naramnice. Ker prsi v času nosečnosti potrebujejo dobro podporo in so zelo občutljive, se izogibajte samostoječim nedrčkom ali nedrčkom, ki vso težo prenesejo na vrat. Enako velja za obleke brez naramnic.

Vzorci in barve

Nekaj besed lahko namenimo tudi sami barvi. Letos prevladujejo tako žive kot pastelne barve in raznovrstni vzorci. Če se odločite za slednje, bodite pozorni na samo velikost. Raje kot obleko z velikimi vzorci izberite drobne in diskretne potiske. 

Nosečniška obleka

(Foto: ASOS)Nosečniška obleka

(Foto: ASOS)

 

Nosečniška obleka

(Foto: ASOS)

Nosečniška obleka

(Foto: ASOS)

 

Nosečniška obleka

(Foto: ASOS)