Kakšna je verjetnost, da boste zibali trojčke?

Včasih so bili starši zares blagoslovljeni, če so dobili dvojčka. Trojčki in četverčki so bili pravi čudež, o katerih se je pisalo in se še piše v svetovnih medijih. Zadnja leta je večjajčna nosečnost v porastu in to v vseh starostnih skupinah. Kako pa je z večplodnostjo pri nas?

Vse, česar niste vedeli o dvojčkih

Nataša Tul Mandić

Nataša Tul Mandić (Foto: Neža Plestenjak)

Prof. dr. Nataša Tul Mandić, ginekologinja, predstojnica KO za perinatologijo Ginekološke klinike UKC in predsednica Ultrazvočnega društva je pojasnila, da do trojčkov pride na več načinov. Pogosto se ženske, ki težko zanosijo, odločijo za zdravljenje neplodnosti in pri njih je večplodnost najverjetnejša. ''Z zdravili sprožimo ovulacijo, ki je nadštevilna in se hkrati sprostijo tri jajčne celice in se potem združijo s semenčicami in se v maternici naselijo ta oplojena jajčeca. Druga možnost je seveda, da tri jajčeca nastanejo v epruveti in se tako prenesejo, vendar po pravilih naj bi se preneslo le eno oplojeno jajčece, ampak včasih so kakšne izjeme.'' Včasih pa ženske zanosijo s trojčki spontano.

Rebeka spregovorila o sindromu transfuzije dvojčka k dvojčku

Razlaga, da pri spontani zanositvi s trojčki, ko se ne uporabljajo nikakršna zdravila za spodbuditev ovulacije, se lahko pri eni od 8.000 nosečnic zgodi to, če pa se ženska zdravi z zdravili, je ta številka večja.  Po podatkih statističnega urada se je v letu 2016 v Sloveniji rodilo 20.345 otrok. 387-krat so se rodili dvojčki, dvakrat trojčki. Če pogledamo statistiko zadnjih 10 let v Sloveniji, približno tri ženske letno rodijo trojčke.

Včasih se je zgodilo, da so nosečnici povedali, da pod srcem nosi dvojčka, nato pa je povila trojčke. Danes je tehnologija naprednejša in so takšni primeri redkejši. Če slučajno spregledajo kakšnega otročka na prvem ginekološkem pregledu, ki ga ima nosečnica, pa realno sliko dobijo na drugem in tretjem.

Mojca Trampuš

Mojca Trampuš (Foto: Neža Plestenjak)

Kako poteka večplodna nosečnost?

Po mnenju Nataše Tul Mandić so vse večplodne nosečnosti tvegane, obstaja večja možnost za spontani splav, prezgodnji porod, otroci so manjši, lažji, nekateri so zahirančki, nosečnici je bolj slabo, je bolj utrujena, večja možnost je za slabokrvnost, sladkorno bolezen, visok krvni pritisk, preeklampsijo.

Žal se vse nosečosti s trojčki ne končajo srečno. Če pa se, se vsi veselijo z njimi. Med mamico in osebjem se stke posebna vez, nekatere še potem pošiljajo fotografije svojih otrok. Trojčki se rodijo prezgodaj, zato veliko časa preživijo na intenzivnem oddelku in ob njih so tudi mamice.

Najlažji preživeli trojčki so bili težki malo več kot 500 gramov. Rodijo se ponavadi v 25., 26. tednu in takrat imajo več možnosti za preživetje.

Simptomi, ki jih v nosečnosti ne smete ignorirati

Tim, Nik in Gal – trojno presenečenje

Mojca Trampuš je iskreno povedala, da kaj takega ni pričakovala. Dejansko sploh ni razmišljala o možnosti, da bi bila lahko noseča z dvojčkoma ali celo trojčki. Novica je njej in možu odzvanjala kar nekaj dni v glavi: ''Tri. Tri? Tri.''

Na prvem ginekološkem pregledu namreč sploh niso opazili, da pod njenim srcem bijejo kar trije srčki. Dobila je samo potrditev, da je noseča. Na pregledu nuhalne svetline pa sta doživela šok. Najprej je štela ginekologinja, nato medicinska sestra in na koncu še onadva, tega nikoli ne bo pozabila.

Slabosti so bile prisotne in to ji je bilo povsem sprejemljivo, ker je bila prvič noseča. Ni imela občutka oz. sploh ni vedela, da bi bilo možno, da nosi trojčke.

Kako pa je videti, ko pride mama iz porodnišnice s tremi dojenčki domov?  ''Po porodu nisem ostala dolgo v porodnišnici, ampak fantje pa so ostali. Organizacija je ob prihodu domov zelo pomembna. Ni časa za televizijo in internet, pomembno je, da je vse narejeno. Prvo leto spanja ni, alarmi so na 10 minut.''

Na sprehodu, ko je ''vozičkala'' z njimi, so bili prava atrakcija. Ljudje so jih ustavljali in jo spraševali. Še danes se želijo z njimi fotografirati. Vesela je, da jih vsi v naselju, v katerem živijo, poznajo, tako da jih ne 'cukajo' več za rokav in se jim ne čudijo.  

Nik, Tim in Gal Trampuš

Nik, Tim in Gal (Foto: Neža Plestenjak)

Drugim mamicam, ki se soočijo s trojno veselo novico, sporoča, da naj kljub črnemu scenariju, ki jim ga predstavijo, verjamejo, da se bo vse srečno končalo, tako kot se je pri njej. Vedeti morate, da ni nujno, da se pojavijo vsi zapleti, o katerih govorijo, lahko gre vse povsem gladko. Potem ko morate doma poskrbeti za tri dojenčke hkrati, ni lahko, predvsem prvo leto, potem pa je vse lažje.  

Danes so Tim, Nik in Gal stari 10 let in so te dni opravljali izpit za kolo. Držimo pesti za simpatične fante, da so ga odlično opravili in se bodo lahko varno podali novim pustolovščinam naproti. Drugače pa so nam prišepnili, da jim ni jasno, kako jih zamenjujejo. Menijo, da so popolnoma različni. Tudi vi tako menite?