Bolečine

(Foto: Thinkstock)

'Kaj je narobe, da mi zamuja menstruacija?'

Sprememba telesne teže

Izostanek menstruacije lahko povzroči tudi naglo shujšanje. Prav tako anoreksijo in bulimijo spremlja izguba menstruacije.

Stres

Stres povzroča številne zdravstvene težave, med drugim tudi izostanek menstruacije. Poskrbite za redno sprostitev.

Ščitnica

Če vaša ščitnica ne deluje pravilno, potem lahko pride do neravnovesja med hormoni in posledično do izostanka menstruacije.

Policistični jajčniki

Policistični jajčniki so eden izmed najpogostejših vzrokov za izostanek menstruacije

Celiakija

Netoleranca na gluten je prav tako eden izmed vzrokov izostanka menstruacije.

'Kdaj naj naredim nosečnostni test?'

Prav noben test vam z gotovostjo ne bo podal pravilnega rezultata, dokler koncentracija hormona HCG v urinu ne naraste nad 50 mIE/ml, zato je najbolje, da v lekarni ali drogeriji test za ugotavljanje nosečnosti kupite vsaj en dan po zaostanku menstruacije. Hormon začne nastajati v posteljici in se praviloma v urinu pojavi od šest do sedem dni po oploditvi, nadaljnjih sedem dni pa njegova koncentracija doseže zelo visoko raven in jo bo test zaznal.

Nosečnost

(Foto: Profimedia)

Marsikatera ženska nima rednih menstrualnih ciklusov in resnično ne ve, kdaj je pravi dan za nosečnostni test. Če spadate mednje, je zelo pomembno, da upoštevate najdaljši ciklus zadnjih nekaj mesecev.

Včasih je veljalo, da je treba testno paličico pomočiti v prvi jutranji urin, toda to ni pravilo, lahko ga opravite kadar koli. Res pa je, da je koncentracija nosečnostnega hormona zjutraj najvišja.

Nosečniški testi vam predvidoma puščajo le en odstotek dvoma, da vas rezultat zavaja, ne glede na to, kakšne oblike so (trakovi ali paličice). Toda pozor! Preden se odločite za testiranje, ne pretiravajte s tekočino, ker boste drugače razredčili urin in z njim povzročili nepravilno odčitavanje koncentracije nosečnostnega hormona.

'Kdaj moram nujno h ginekologu?'

Dolgo niste bili na pregledu.

Če niste bili na pregledu več kot tri leta, je skrajni čas, da obiščete izbranega ginekologa.

Ko lulate, vas peče.

Če vas peče, ko lulate, je dobro, da obiščete ginekologa. Mogoče imate vnetje. Če ta znak spremljajo še bolečine v jajčnikih, mehurju, trebuhu, ledvicah, nikar ne oklevajte.

Imate glivično okužbo.

Glivične okužbe se ni lahko znebiti, zato ne mislite, da bo vse skupaj izginilo brez zdravljenja.

Spolni odnos je za vas boleč.

Da se znebite težave, se posvetujte z ginekologom.

Zdravnik

(Foto: Thinkstock)

Imate neredne menstruacije.

Zaostajanje menstruacije, dolge in boleče, kratke in šibke – vse to lahko izvira tudi iz zdravstvenih težav. Posvetujte se z ginekologom.

Zatipali ste bulico v prsih.

Nemudoma obiščite ginekologa, lahko gre samo za hormonsko spremembo, lahko pa je resnejše.