Zanimivost: izbor prehrane nosečnice vpliva tudi na zdravje njenih vnukov

Čeprav se sliši nenavadno, da vpliva izbor prehrane nosečnice na generacije kasneje, je dejansko tako. Zato dobro razmislite, če pod vašim srcem bije drobno bitje. Še preden pokuka na svet, mu zagotovo želite dati zdravo popotnico za vse življenje. Dvakrat premislite, ali boste jedli nezdravo hitro hrano ali boste poskrbeli za vse obroke, da bodo pestri, uravnoteženi, polni vseh sestavin, ki jih potrebujete tako vi kot plod.

Evgen Benedik

strokovnjak Evgen Benedik (Foto: osebni arhiv)

Strokovnjak Evgen Benedik je izpostavil, da prehrana nosečnice in njeno zdravstveno stanje vplivata na genetski material ženskega ploda, ki ga nosi, kot tudi na njena jajčeca ter tako tudi na njene vnuke. Dejansko gre za vpliv na tri generacije!

Ne bo odveč, da že tri mesece prej, preden zanosite, podate slovo slabim razvadam, kot so kajenje, pitje alkohola, prekomerno uživanje slane, sladke jedače, nezdrave hitre prehrane. Življenje oba s partnerjem zajemajta s polno žlico, s polnimi pljuči, predvsem pa zdravo. Ni nujno, da se vse dni potite v fitnesu, temveč da se vsaj gibate vsak dan eno uro in pol.

Kako spodbuditi razvoj otroka v trebuhu?

In problem današnje družbe? Po mnenju Benedika preveliko uživanje sladkorja in fizična neaktivnost. Omejite uživanje ocvrtih jedi, sladkarij ter živil iz bele moke, raje si odrežite kruh iz polnozrnate moke, skuhajte polnozrnate testenine (tako tudi lahko preprečite nosečniško sladkorno bolezen oz. se držite takšne 'diete', če jo imate). Seveda prenehajte kaditi popolnoma!

Če ste noseči in prisegate na vegetarijanski ali veganski način prehranjevanja, tega nikakor ne zamolčite izbranemu ginekologu in zdravniku. Posvetujte se z njima o nadaljnjem načinu prehranjevanja, ki bo ustrezal tudi vašemu otroku, ki raste in se razvija pod vašim srcem.

Evgena Benedika s Pediatrične klinike, kliničnega oddelka za gastroenterologijo, hepatologijo in nutricionistiko smo povprašali, kakšne mite o uvajanju goste hrane razbija knjiga Naj otrok izbira pot.

To je priporočljivo, da uživate med nosečnostjo!

Pozabite na pregovor, ki so vam ga govorile babice, da mora nosečnica jesti za dva, dejansko po mnenju Benedika morate misliti na dva. Nikakor ne smete pretiravati s količino hrane! Priporočajo, da jeste od trikrat do petkrat dnevno, obroke pa enakomerno razdelite čez dan, tako se boste tudi uspešneje izognili slabosti. Ker pa se takrat povečajo potrebe po dodatnih hranilih in energiji, je prav, da tudi razmislite o vnosu mikrohranil, natančneje multivitaminskih pripravkov.

Na vašem krožniku naj se znajdejo zelenjava, sadje, polnozrnata živila, nemastno meso, perutnina, jajca, oreščki, tofu, semena, mleko in mlečni izdelki, občasno tudi ribe. Izognite se velikim ribam, saj vsebujejo več težkih kovin kot majhne.

In sprijaznite se z dejstvom: med nosečnostjo boste pridobili nekaj kilogramov, nikakor ne smete hujšati!

Koliko kilogramov mora pridobiti nosečnica, da njen otrok kasneje ne bo prekomerno težek?

Še enkrat poudarjamo: ustrezna prehrana vpliva na otroka v kasnejšem obdobju. Poskrbite za to, da zmanjšate tveganje pri njemu za razvoj bolezni srca in ožilja ter presnovnih bolezni.

Nosečnica in hrana

(Foto: iStockphoto)