Nosečnica

(Foto: Thinkstock)

Kdo je upravičen?

Do materinskega dopusta je upravičena nosečnica, ki se pripravlja na porod, in nato mama, ki neguje in varuje otroka takoj po porodu. Izjemoma ima lahko materinski dopsut oče otroka ali druga oseba.

 Trajanje

Traja 105 dni, nastopi pa ga nosečnica 28 dni pred predvidenim datumom poroda. Če tega ne storite, ga žal ne morete izkoristiti potem, ko se otrok rodi, razen že prijoka na svet pred predvidenim datumom poroda.

Kdaj oče uveljavlja materinski dopust?

 Oče ima to pravico, če otrokova mama umre, zaupsti otroka ali je začasno nesposobna za nego in varstvo otroka. Slednje lahko potrdi le zdravnik.

Če mama ni polnoletna, ima statust učenje, dijakinje ali študentke, lahko z njenim soglasjem uveljavlja pravico do materinskega dopusta otrokov oče ali stari starši.

Trajanje je 77 dni (za 28 dni manj, kot jih koristi nosečnica pred porodom) od otrokovega rojstva.

Obveznosti

Največ 60 dni pred predvidenim datumom poroda na centru za socialno delo izpolnite obrazce.

Ne pozabite vsaj 30 dni pred nastopom materinskega dopusta obvestiti delodajalca. Prav tako mora kdo drug, če bo izrabil ta dopust, obvestiti svojega delodajalca o tem.

''Če rodite otroka, preden ste o izrabi materinskega dopusta obvestili delodajalca, je to treba storiti v treh dneh po rojstvu otroka, razen če vam zdravstveno stanje tega ne dopušča; v tem primeru naj obvesti delodajalca kateri od vaših sorodnikov oziroma zaprosite za pomoč zdravstveno službo,'' pojasnjuje Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Če ste noseči (58 dni ali manj pred predvidenim datumom poroda) in se vam obeta služba, je po zakonu prav, da tega nikakor ne zamolčite.