Lak za lase

(Foto: Thinkstock)

Raziskovanje, objavljeno v časopisu International Journal of Research and Public Health, izpostavlja povezavo med uporabo laka za lase med nosečnostjo in hipospadijo. To je motnja, ki se so jo opazili pri petih od 1.000 dečkov, rojenih v severnih ameriških državah.

Predhodna raziskovanja so tudi pisala o škodljivosti laka za lase med nosečnostjo kozmetičark in frizerk, toda znanstveniki iz Amiensa v Franciji so ponovno preverili primere otrok, rojenih s hipospadijo, in spoznali, da lak za lase ni nič manj škodljiv za mame, ki ga koristijo doma. Vseboval naj bi kemikalije, ki vplivajo na endokrini sistem.

Zdravnik Mark Cain, pediater-urolog iz Children's Health centra v Indianapolisu, priporoča, da se v obdobju nosečnosti odrečete laku za lase.

Pri otrocih s hipospodijo, se moški spolni ud preneha razvijati med 10. in 14. tednom nosečnosti, kar pomeni, da se luknjica za uriniranje ne nahaja na samem vrhu uda, lahko pa je tudi zakrivljen.

''Mame na samem začetku ne vedo, da so noseče, medtem ko se spolni ud razvija. Morale bi načrtovati nosečnost, da bi lahko imele nadzor nad vsem, kar se razvija,'' je izpostavil zdravnik Cain.

Nadaljnje raziskovanje, kako endokrini motitelji vplivajo na razvoj ploda, obeta veliko, toda vse skupaj še ni dokončno. Trenutno še nimajo dovolj podatkov, čeprav obstaja sum. Še vedno morajo raziskati in oceniti točno izpostavljenost laku za lase, ker šele takrat bodo lahko ocenili dejanski vpliv endokrinih motiteljev na pojav hipospadije.

Ne skrbite, če ste noseči in redno uporabljate lak za lase. Hipospadija je omejena na manj kot en odstotek rojenih dečkov. Po navadi jo odkrijejo ob rojstvu, zdravniki odsvetujejo obrezovanje, lahko pa priporočijo celo operacijo. Zdravnik Cain pojasnjuje, da imajo dečki, ki so jih operirali, nato povsem zdravo življenje.

O hipospadiji smo povprašali predstojnika Oddelka za urologijo na Univerzitetnem kliničnem centru Maribor mag. Dejana Bratuša, dr. med.