Ana Žontar Kristanc je simpatična voditeljica kuharske oddaje, avtorica popularnega kuharskega bloga Anina kuhinja z video recepti, objavami o materinstvu, nosečnosti in avtorica večih kuharic, ravnokar pa je izdala nov priročnik z recepti Anina kuhinja za nosečnice in doječe mamice.

Ana pričakuje drugega otroka in se je odločila, da bo z nami delila svojo izkušnjo z opravljanjem predrojstvenega testa, saj so ti v javnosti še vedno slabo poznani in včasih še vedno predstavljajo tabu temo.

Ana kuha

Ana, dobrodošla! Bi lahko na kratko opisali zakaj ste se vi odločili opraviti predrojstveni test?

Zanj sem prvič slišala nedolgo nazaj. Moj pregled nuhalne svetline ni imel ravno najboljših rezultatov in priznam, da ni večjega strahu za mamico kot ta, da je s tvojim dojenčkom kaj narobe. Presrečna sem, da živim v času, ko mi le odvzem krvi omogoči mirno spanje in gotovost, da je moj otrok zdrav. Če zanosim še kdaj, ga zagotovo opravim ponovno.

Kje ste prvič slišali za predrojstvene teste? Kje ste dobili vse potrebne informacije?

V moji družini je kar nekaj zdravnikov in prvi mi je Nifty test omenil moj brat. Bratu popolnoma zaupam, in če mi ga je priporočil on, potem je bila to zame že takoj dobra izbira. Seveda mi ga je po slabih rezultatih priporočila tudi osebna ginekologinja in dr. Strahova, pri kateri sem bila na nuhalnem pregledu. Preden sem se dokončno odločila, sem prebrala vse kar sem našla na spletu. Zelo hitro sem ugotovila, da je to daleč najboljša možnost zame. Sama namreč s strahom, da bi bilo z otrokom kaj narobe ne bi preživela nadaljnih 6 mesecev in jasno je bilo, da želim točne odgovore. Že dan po nuhalnem pregledu sem tako oddala kri za test.

Verjetno ste se o opravljanju testa pogovarjali tudi s svojimi prijateljicami. Kakšno je bilo njihovo mnenje o predrojstvenih testih?

Moje prjateljice so imele srečo, da nobena izmed njih ni imela slabih meritev nuhalne svetline in tako nobena ni nikoli razmišljala o nadaljnih testih. Vem, pa da jim ga bom sama priporočila, če se bodo kdaj znašle na mojem mestu.

Prav tako sem s pisanjem o nosečnosti na mojem blogu ugotovila, da večina ljudi ne pozna testa in zdi se mi pomembno, da bodoče mamice vedo, da obstaja varna in neinvazivna možnost, da se o zdravju otroka prepričajo in da ni edina možnost amniocinteza, ki ima za posledico lahko splav.

Kaj pa je rekla na to vaša družina?

Moja družina me je pravzaprav popolnoma podprla, saj so bili nad slabimi rezultati prav tako šokirani kot jaz. V bistvu sem test delala zase in za moje bližnje, da zdaj vsi lahko mirno spimo in se veselimo novega člana.

Kaj vas je končno prepričalo v opravljanje predrojstvenega testa in zakaj ste se odločili prav za Nifty test?

Priznam, da sem bila zaradi slabih rezultatov nuhalne svetline popolnoma prestrašena. Vedela sem, da moram narediti dodatne teste, že za moj duševni mir. Priznam, da bi dobro razmislila, če bi tvegala splav z amniocintezo, ampak ko sem izvedela za Nifty, sem bil takoj prepričana, da je to prava izbira. Za test sem oddala le kri in testiranje ni bilo neprijetno ali ogrožujoče za plod. Resda sem zanj odštela nekaj denarja, ampak iskreno, kaj pa je več vredno kot to, da mirno spiš in veš da je z otrokom vse vredu?

Kakšni so bili vaši občutki pred opravljanjem testa?

Opravljanja testa me ni bilo strah, saj sem v bistvu le oddala nekaj krvi. V nosečnosti se tako ali tako ves čas oddaja kri in tako sem tega že bolj ali manj vajena. Seveda pa sem bila nervozna kaj bodo testi pokazali. Ne predstavljam si, da bi rezultate čakala več tednov, zato sem bila presrečna, ko sem jih prejela v le 6 dneh.

Kakšna je bila vloga vašega partnerja v celotnem procesu izbora in opravljanja testa?

Z možem se o vseh odločitvah glede otrok odločava skupaj in odločitev, da narediva nadaljni test je bila enotna.

Kako je potekal celotni postopek testiranja? Kako ste ga vi doživeli?

Celotni postopek testiranja je bil ekspresen. V bistvu bi ga skoraj težko opisala kot neko testiranje. Oddala sem kri, izpolnila vprašalnik in prejela rezultate v 6 dneh, kar je zelo hitro. Običajno se jih čaka tam nekje 8-14 dni. Sem pa slišala, da se zelo potrudijo, da pridejo čimprej.Tudi za sekundo ne obžalujem, da sem test opravila.

Kakšni so bili občutki ob prejetih rezultatih?

Občutek je bil, kot da se mi je od srca odvalil velik kamen in končno sem ponosno in brez skrivanja pokazala svoj trebušček in povedala, da pričakujem novega navihančka. Seveda ima test še en dodaten plus in to je ta, da lahko zagotovo izveš tudi spol. No, pri nas pričakujemo še enega zdravega fanta. :)

Kaj bi svetovali našim nosečim bralkam?

Sama jim v primeru negotovosti, slabih rezultatov nuhalnega pregleda, test toplo priporočam.