Vsaka nosečnica je posebna, porodi se razlikujejo, prav tako nekatere potrebujejo več časa za okrevanje kot druge po carskem rezu. Tako pojasnjuje ginekolog in porodničar David Ghausi iz kalifornijske bolnišnice Los Robles Hospital iz Thousand Oaksa.

Zdravnik Jason S. James dodaja, da je težko povedati, koliko carskih rezov je preveč, toda z vsakim se poveča tveganje. To vključuje transfuzijo krvi, poškodbe urinskega traku in histerektomijo. Vse se poveča za en odstotek po tretjem carskem rezu. Pravzaprav ima možnost za histerektomijo skoraj devet odstotkov žensk po šesti operaciji.

Carski rez

(Foto: Profimedia)

Potencialne težave se povečajo z vsakim carskim rezom, nepravilen položaj posteljice, poškodbe črevesja ali mehurja in odprtje rane. Poleg tega lahko pride tudi do kile, razmika trebušnih mišic, otrplosti in bolečine tam, kjer je rez. James je opazil tudi, da se poveča tveganje za endometriozo.

Ženske, ki se izogibajo carskemu rezu, bodo po njem poskušale roditi po naravni poti, vaginalno. V večini ameriških držav je to povsem sprejemljiva možnost. Toda strokovnjaki se strinjajo, da ne priporočajo tega po tem, ko ima ženska dva ali več carskih rezov, ker se poveča za od dva do tri odstotka tveganje za raztrganine maternice.

Ghausi priporoča, da počakate najmanj šest mesecev, preden znova zanosite, toda vseeno obstajajo tudi takšne, ki zanosijo en, dva ali tri mesece po carskem rezu in so popolnoma v redu.

V Sloveniji ne priporočajo več kot tri carske reze, je pa resnično vse odvisno od posameznice. Na nekaterih forumih boste mogoče prebrali zgodbe žensk, ki so rodile tudi štirikrat, petkrat, šestkrat s pomočjo carskega reza. Prav tako boste lahko prebrali, da so nekatere prvič rodile s pomočjo carskega reza, drugič pa po naravni poti. Veliko je odvisno tudi od tega, zakaj so se zdravniki pravzaprav sploh odločili za carski rez. Namreč za tega se porodnice ne morejo odločiti same, ampak mora biti za to zdravstveni vzrok.