dominvrt

Kdo je dula?

NOSEČNOST
0
18.04.2018, 8:07

Dula je obporodna spremljevlka, ki spremlja nosečnico v obdobju pričakovanja otroka, med porodom in po njem. Ob njej je zato, da jo pripravi na vse, kar se bo dogajalo v tako posebnem obdobju, da jo seznani z vsemi spremembami, tako fizičnim kot tudi čustvenimi. Potrudi se, da vsem prisotnim ob porodu ostane ta izkušnja v lepem spominu.

Kdo je dula?

Špela Peternel
Špela Peternel/ FOTO: osebni arhiv

Dula Špela Petrnel je študirala  biologijo in biomedicino in 15 let delala v raziskovanju. Vmes je postala mama. Kdaj in zakaj je postala dula, težko definira, saj je po porodu pomagala sorodnicam že od malega, kjerkoli je bil kakšen dojenček, je bila zraven. Tudi porodna spremljevalka je postajala postopoma, vse od prvega poroda. Sprva se je o tem, kako je videti porod in kako se nanj pripraviti, učila od prijateljice, znanke, deset let nazaj je pri porodu prvič spremljala sorodnico, nato pa poti nazaj ni bilo več. Leta 2009 se je udeležila izobraževanja za porodno dulu, ki ga je vodila Debra Pascali Bonaro v Sloveniji. In vse od takrat se je njena strast do področja poroda in dobrega počutja ženske in njene družine v tem obdobju povečevala.

Kdo je obporodna spremljevalka? Kaj je njena funkcija, naloga na porodu?

Obporodna spremljevalka je (najpogosteje) ženska, ki je strokovno usposobljena za pomoč in podporo ženski in njeni družini med nosečnostjo, porodom in v poporodnem obdobju.

Porod je rojstvo otroka in poroda bi se morali veseliti in ga pričakovati z nestrpnim pričakovanje in veseljem, ne s strahom. Moja vloga se zato ne začne ob porodu, kot je to ponavadi predstavljeno. Z žensko in njeno družino sodelujem navadno nekaj mesecev ali vsaj nekaj tednov pred porodom. In sama ta del podpore vidim kot bistveni del, saj je v tem času moja vloga nuditi ustrezne informacije in pripraviti žensko (in njenega partnerja) na to, kaj se bo dogajalo v času poroda, kako se bo v tem času počutila in kako bo porod doživljala. Namen tega je, da se na porodno izkušnjo pripravi in da se poroda veseli. V tem času se s pomočjo vaj, sproščanj, vizualizacij in pogovorov pripravljamo na porod. Ali pa si vzamemo čas za pogovor o otroku in poslikavo trebuščka.

Dula
Dula/ FOTO: Profimedia

Žensko in njenega parterja spoznam in vzpostavi se medsebojno zaupanje, ki je nato izjemno pomembno med porodom. Ob porodu je namreč moja najpomembnejša vloga ta, da pripravim varen prostor, da se žensk lahko sprosti in prepusti porodnemu procesu. Ob tem ji pomagam z idejami, nasveti in različnimi tehnikami, ki pomagajo pri premagovanju intenzivnosti poroda. Predvsem pa je pomembno, da se pred porodom dobro spoznava s partnerjem, da lahko nato med porodom skupaj kar najbolje podpreva žensko. Nato s pari sodelujem še prve tedne po porodu, jim pomagam pri vzpostavljanju dojenja, z različnimi nasveti glede nege novorojenčka. Kot svetovalka za nošenje jih lahko naučim pravilne uporabe različnih nosilk, kot inštruktorica masaže dojenčkov pa jim lahko pomagam pri zgodnjem povezovanju z otrokom, razumevanju otrokovih potreb in komunikacije z njim. S svojim znanjem o naravnih načinih zdravljenja, masaže in energijskimi tehnikami pa lahko mamice podprem pri njihovem boljšem počutju tako v nosečnosti kot po porodu.

Je pri porodu v pomoč samo porodnici ali tudi njenemu partnerju?

Ob porodu sem kot dula lahko v pomoč tudi ženskam, ki nimajo svojega partnerja. Tam moja prisotnost nadomesti partnerja. A to sicer nikoli ni moj namen, tako sodelujem le, ko ženska partnerja nima ali iz različnih razlogov ob porodu ne želi ali ne more biti prisoten.

Jaz kot dula partnerja ne morem nadomestiti. On žensko najbolje pozna. On jo ima rad in ona ima rada njega in to je bistveni del njegove podpore pri porodu, ki je nenadomestljiva. Jaz jima lahko nudim dodatno podporo, saj za razliko od njiju, razumem proces poroda. Ker imam za seboj tri svoje porode, se lahko vživim v to, kako se ženska počuti in kaj v določeni fazi poroda potrebuje. In poznam tehnike, ki ji pomagajo pri premagovanju intenzivnosti poroda – ali kot ponavadi pravijo – porodne bolečine. Partnerju med porodom razlagam, kaj se dogaja, kako se ženska počuti, pomirim ga, da je to, kar se dogaja normalno oz. mu pojasnim, kaj se bo najverjetneje dogajalo v naslednjih minutah, urah. Ta informacijska podpora je nepogrešljiva, saj porodnega procesa ne pozna in ga zato obnašanje ženske lahko prestraši, šokira in ko ve, kaj se dogaja, je bolj miren in zato lažje nudi podporo svoji dragi. Predvsem pa me je sprva presenečalo, saj so mi vsi moški presenečeni govorili, da so se šele ob moji podpori lahko resnično sprostili ob porodu in res iz srca podprli svojo ženo (punco) in na ta način bolj intimno doživeli izkušnjo poroda.

Kako moški doživljajo podporo, ki jim jo lahko nudim kot spremljevalka, so mi najbolje opisali oni. Eden izmed njih je tako rekel, da je imeti ob porodu s seboj dulo tako, kot če bi imel ob sebi Google, le da ti ni treba niti vedeti, kaj bi pravzaprav rad vprašal, saj odgovor dobiš, preden veš, da ga sploh potrebuješ.

Drugi pa mi je dejal, da se je počutil, kot da bi imel ob sebi trenerja, ki ga je pripravljal na tekmo, zato je v vsakem trenutku vedel, da je pripravljen in da zmore ženi nuditi natančno takšno pomoč, kot jo je potrebovala.

Dula
Dula/ FOTO: Profimedia

Ali je dejansko zaradi prisotnosti dule lahko porod lepša izkušnja za žensko?

Moje izkušnje dokazujejo, da tako ženske kot moški ob spremstvu dule porod doživijo kot lepšo izkušnjo. To je predvsem zato, ker se v spremstvu nekoga, ki ga poznajo, ki mu zaupajo in ki vedo, da bo z njimi od začetka do konca poroda ne glede na to, koliko izmen babic se bo v tem času zamenjalo (če je porod v porodnišnici), lahko lažje sprostijo in se počutijo bolj varno. In ko se v možganih izključi sistem strahu, se lahko sprostimo in je izkušnja bolj umirjena in prijetna.

A tega ne kažejo le moje izkušnje, to kažejo tudi moja, slovenska in svetovna statistika, ki jo delamo dule. Številke navadno ne povedo bistva. A v tem primeru so kar zgovorne. Kot je zapisano na spletni strani največjega in najstarejšega združenja obporodnih spremljevalk DONA International, neprekinjena prisotnost porodne spremljevalke med porodom zmanjša verjetnost za carski rez (za 28 %), manjša je verjetnost uporabe umetnih popadkov (oksitocina – za 31 %) ter protibolečinskih sredstev (za 9 %). Mnogo manjša pa je tudi verjetnost, da bi porod mamici in njeni družini ostal v slabem spominu (34 %).

Pred leti smo tudi pri nas porodne spremljevalke pripravile statistično obdelavo spremljanja porodov v Sloveniji. Naši rezultati so pokazali, da je v Sloveniji ob prisotnosti porodne spremljevalke verjetnost za carski rez manjša za 45 %, verjetnost uporabe umetnih popadkov (oksitocina) se zmanjša za 75  % glede na slovensko povprečje. Podatka o uporabi protibolečinskih sredstev nimam, je pa prisotnost porodne spremljevalke kar za 84 % zmanjšala verjetnost, da ženska ob porodu doživi prerez presredka.

Sama svojo statistiko vodim še naprej in moji podatki so primerljivi s statistiko Slovenskih dul. Poleg tega pa se ob mojem spremstvu za protibolečinska zdravila odloči le 10 % mamic, kar je v primerjavi s 40 % mamic, ki protibolečinska sredstva dobijo, ko ob sebi nimajo spremljevalke, kar 75 % manj. Izjemno dobri so tudi rezultati vaginalnega poroda po carskem rezu (VBAC), ko kar 90 % mamicam uspe doseči porod, kakršnega so si želele. Takšni rezultati so večinoma posledica dobre priprave na porod in dejstva, da se ob prisotnosti dule večina mamic med porodom giba in tudi rodijo v položaju, ki najbolj ustreza njim.

So Slovenke seznanjene s tem, da imajo lahko ob porodu dulo? Je povpraševanje po obporodnih spremljevalkah z leti zraslo?

V splošni javnosti mnogi še vedno ne vedo, kaj pomeni dula ali kaj dela obporodna spremljevalka. Zato tudi mnoge nosečnice še vedno ne razumejo povsem naše vloge med nsočenostjo in porodom. A vseeno imam občutek, da vse več nosečnic pozna in razume, kaj jim lahko nudimo. Vse več žensk ni več pripravljenih preprosto oditi v porodnišnico in se prepustiti temu, kaj se bo zgodilo. Ženske se zavedajo, da je pomembno, kako se počutijo med nosečnostjo in ob porodu, saj to počutje vpliva na to, kako bodo lahko po porodu poskrbele za svojega otroka. Predvsem pa ljudem ni več vseeno, kako se rodi njihov otrok, kako ga pozdravijo na svet. Je to v naglici ali umirjeno in nežno. Način poroda je namreč hkrati tudi naš pozdrav našemu otroku. Kako si ga želimo sprejeti?

Doula
Doula/ FOTO: iStockphoto

Ali je lahko dula prisotna le pri porodu doma ali tudi v porodnišnici?

Dule lahko spremljamo žensko ob porodu doma, v porodnišnici ali kjerkoli si želi roditi. A me smo spremljevalke, ki med porodom lahko nudimo informacijsko, fizično in čustveno podporo ter pomagamo z različnimi tehnikami, ki pomagajo pri boljšem počutlju mame in očeta med porodom, ne moremo in ne smemo pa nuditi medicinske podpore, saj zanjo nismo usposobljene. Zato mora biti povsod ob porodu prisoten tudi nekdo (babica ali zdravnik), ki je tam kot medicinski strokovnjak.

Marsikatera ženska se boji, da se bo dula vtikala v njeno največjo intimo. Strah je zagotovo neupravičen ...

Dula je ob porodu kot tiha prisotnost, ki poskrbi, da je okolje, kjer ženska rojeva, bolj umirjeno, bolj prijetno. Tudi sama sem, preden sem začela delovati kot dula, imela ta pomislek, če si ob tako intimnem dogodku, kot je porod, pari res želijo ob sebi še več ljudi. Ampak moje izkušnje so pokazale, da dula pomaga, da je lahko izkušnja še bolj intimna, tako ko se porod odvija doma kot tudi v porodnišnici. Kot dula sem prisotna ob paru ves čas poroda, a tudi to je vedno znova njuna odločitev in stvar dogovora.

Z zagotovostjo lahko trdim, da je ta strah povsem neupravičen.

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Kokain s šolsko jadrnico nameravali pretihotapiti ...
Phoenix po vsega eni sezoni odslovil Igorja ...
Kamere ujele vroče dogajanje pri Milanu, ki ga v ...
Kamere ujele vroče dogajanje pri Milanu, ki ga v ...
Čas je za razstrupljanje! 5 nasvetov za boljše ...
Rahla, sočna in hitro pripravljena sladica
Pozabite na vodo z limono, to je nov hit napitek, ...
Seksi novinarka z globokim dekoltejem v zadrego ...
Princ Louis je dopolnil eno leto. Poglejte ...
Pri 20 letih je imela ogromen dolg, danes je ena ...
Fotografije prenovljenega doma so naravnost ...
Mali šef: To je najvišje ocenjena jed do zdaj!