Prisotna je rdečica.

Rdečkasta, rožnata koža je znak mladosti in plodnosti. Raziskovalci z vseučilišča v Glasgowu so dejansko ugotovili, da ima ženska, ko ima ovulacijo, vidno rdečkasta oz. rožnata lička. To se zgodi zaradi povečanega delovanja hormonov.

Rdeča obleka - 1

(Foto: Pinterest)

Prava odločitev je rdeča barva.

Obstaja raziskava iz leta 2013, ki navaja, da so se ženske pogosteje odločile za oblačila v rdečih odtenkih, ko so imele ovulacijo,. Poudarjajo, da se ženska zato tako odloči, ker želi pritegniti pozornost nase.

Spremeni se glas.

Ko nastopijo vaši najplodnejši dnevi, postanete malce hripavi. Tako kot hormoni vplivajo na rdečico, imajo moč nad mehkim tkivom žrela in glasilkami. Različne količine hormona lahko povzročijo različen pretok krvi, oteklino in zadrževanje vode v glasilkah, zato lahko glas postane nežnejši ali bolj hripav, odvisno od ciklusa.

Kdaj je potemtakem pravi dan za spolne odnose, če želite čez devet mesecev zibati?

Povečajte možnost zanositve

Čeprav se sliši zelo pravljično, si dejansko lahko povečate možnost za zanositev. To storite tako, da z različnimi metodami, kot so merjenje bazalne telesne temperature, spremljanje izcedka iz nožnice in ovulacijski testi, preverite, kdaj so vaši najbolj plodni dnevi.

Zanositev

(Foto: Thinkstock)

V menstrualnem ciklusu, in sicer po tem, ko ženska neha krvaveti, jajčece začne v jajčnikih zoreti. Ponavadi to traja približno 14 dni, na koncu se sprosti luteinizirajoči hormon (LH). Količina le-tega se med ovulacijo znatno poveča, povzroči pa izločitev zrelega jajčeca, ki po jajcevodu potuje v maternico. Zapomnite si – takrat imate največ možnosti, da zanosite. Če se od štiri do pet dni pred ovulacijo, toliko časa namreč ''živijo'' semenčice, med spolnim odnosom niste zaščitili, lahko zanosite. To se še vedno lahko zgodi tudi 24 ur po preteku ovulacije.

Z ovulacijskim testom lahko v nekaj minutah preverite, kako visoka je koncentracija LH, in na ta način napoveste, kdaj bo pravi čas za spolne odnose brez zaščite. Proizvajalci ovulacijskih testov trdijo, da lahko z njimi napoveste plodne dneve tudi od 24 do 36 ur vnaprej.

Ne glede na to, kje boste kupili ovulacijski test, bodisi v lekarni bodisi drogeriji, in katero blagovno znamko boste izbrali, vam bo zagotavljal 98-odstotno pravilnost dobljenega rezultata.

Lažni plodni dnevi

Ginekologi opozarjajo, da pred ugotavljanjem plodnih dni vsaj dve uri ne pretiravajte s tekočino, kajti drugače boste urin razredčili in tako vam test na podlagi koncentracije hormonov v njem ne bo podal pravilnega rezultata.

Čeprav je ovulacijski test najlažje narediti zjutraj, ginekologi odsvetujejo, da za to uporabite jutranji urin, ker je le-ta preveč koncentriran in boste dobili napačen pozitiven odgovor.

Pravilnega rezultata testa tudi ne boste dobili, če ste pred tem pili alkohol, če jemljete hormonska zdravila ali dojite.

Ko se odločite za testiranje, se morate zavedati, da je kontrolna črtica veljavna le pet minut oz. morate v tem času odčitati rezultat. Kasneje lahko spremeni barvo, lahko postane izrazitejša ali bolj bleda, odvisno od tega, kolikšna je kontrolna koncentracija LH v testni črtici. Test je pozitiven takrat, ko je obarvanost črtice v testnem območju enaka tisti v kontrolnem delu ali izrazitejša od nje, pomeni pa, da so to vaši plodni dnevi.

Prav tako razmislite, ali imate čas, da se popolnoma posvetite testiranju ali vas lahko vmes nekaj zmoti. Če testa ne morete opraviti do konca, vedite, da je pomembno, da si zapišete datum, dan ciklusa in uro, ko ste shranili urin. Slednjega lahko osem ur hranite pri sobni temperaturi in do 24 ur v hladilniku, toda absolutno ga ne smete zamrzniti. Če ste ga shranili v hladilniku, ga morate pred testiranjem pustiti pol ure pri sobni temperaturi. Urina pred testiranjem nikoli ne mešajte.

Nosečnost - 3

(Foto: Profimedia)

Nekaterim parom ovulacijski testi predstavljajo prednost, saj lahko z njimi natančno določijo, kdaj imajo več možnosti za zanositev. Drugi se pritožujejo, da jih to nekako prisili, da so spolno aktivni le med plodnimi dnevi, in s tem izgineta vsa spontanost ter čar nevednosti.