Noseča najstnica

Mlada mamica: da ali ne? (Foto: iStockphoto)


Nosečnost med 20. in 24. letom


Gre za najbolj plodna leta in to starostno obdobje je verjetno najbolj primeren čas, da se ženska odloči za otroka. Zakaj? Če nima večjih zdravstvenih težav, ima običajno redne menstruacije in kakovostne ovulacije, kar predstavlja tudi večjo verjetnost za zanositev. Povprečna ženska med 20. in 24. letom ima vsak mesec vsaj 20 odstotkov večjo možnost za zanositev od ostalih. Kasneje naj bi se ta možnost zmanjšala, kar pomeni tudi več truda pri spočetju otroka.

Ker sta žensko telo in njena vzdržljivost več kot idealna za spočetje, je v tej starosti tudi možnost spontanega splava precej nižja kot sicer. Glede na statistike je možnost za splav 9,5-odstotna. Prav tako je manjša verjetnost, da bo mamica rodila otroka z zdravstvenimi težavami kot, na primer, otroka z Downovim sindrom ali s kromosomskimi napakami.

Malce drugače pa je v tem starostnem obdobju s počutjem prihodnje mamice, saj je le-to običajno odvisno od številnih drugih stvari, ki se dogajajo v življenju (služba, odnos s partnerjem in bližnjimi, šola itd.). Nekatere ženske se v tem času počutijo povsem sproščeno, ko službo in/ali šolanje postavijo na stranski tir in se povsem posvetijo otroku, spet drugim to lahko predstavlja nemalo skrbi in sivih las zaradi prihodnosti, pravi psihologinja dr. Diane Ross Glazer.

nosečnica v zeleni obleki

Kdaj je najboljši čas za zanositev? (Foto: iStockphoto)

Druga skrb deklet sta tudi samopodoba in samozavest, kar je največja težava večine deklet med 20. in 24. letom. In tu se zastavi ključno vprašanje: kako dobro je, da se dekleta pri tej starosti sploh odločijo za otroka? Običajno je tako, da je dekle bolj kot na otroka osredotočeno na svojega partnerja, službo in na druge stvari, ki jih „ne sme zamuditi“, še dodaja dr. Glazerjeva.

Nosečnost med 25. in 29. letom

To starostno obdobje je še vedno zelo dobro za zanositev. Če se ženska redno giba in uživa zdravo hrano ter s takšnim načinom življenja nadaljuje tudi med nosečnostjo (seveda zdravo hrano primerno njenemu stanju), potem ne bi smela imeti večjih težav. Kljub temu pa je obdobje do 25. leta še vedno bolj ugodno za porod in poporodno izgubljanje kilogramov kot po tem. Poveča se menda tudi možnost za raka na dojkah in raka na jajčnikih. Zdravniki vzroke za to pripisujejo predvsem intenzivnemu hormonskemu dogajanju.

Tudi možnost spontanega splava se zviša za en odstotek in prav tako možnost za zdravstvene zaplete ob rojstvu.

V poznih dvajsetih pa je ženska čustveno bolj zrela za otroka, lažje se sooča z vsakodnevnimi dejavnostmi in je nasploh bolj stabilna. Takšno je tudi njeno službeno in zasebno življenje, bistveno bolj kot, na primer, v zgodnjih dvajsetih.

Nosečnost med 30. in 34. letom


Tu morda najbolj pade v oči podatek o plodnosti – strokovnjaki pravijo, da začne plodnost po 30. letu padati. Par tako lahko poskuša spočeti otroka več let zapored. Lahko se zgodi, da ženska potrebuje tudi zdravniško pomoč ali celo zdravljenje (ne)plodnosti. Vendar to še ni čas, ko bi morala žensko skrbeti njena starost. Možnost za zanositev se s pomočjo medicine sicer poveča, a z leti še vedno upada. Zato postajajo tudi različni posegi kot pomoč pri zanositvi vse manj uspešni. Večja je tudi možnost za splav in zdravstvene zaplete z dojenčkom ob rojstvu.

Ženske v zgodnjih tridesetih imajo običajno že zagotovljeno finančno varnost, urejeno družinsko življenje in odnos s partnerjem in so povsem pripravljene na družinsko življenje, pravi dr. Glazerjeva. Prav tako imajo več energije in so pripravljene vlagati več energije v vzgojo otroka in v družino nasploh. A na drugi strani je to obdobje, ko jih začne skrbeti, ali se bodo po končanem porodniškem dopustu lahko vrnile na delovno mesto, kako se bodo znašle, so dovolj sposobne in prilagodljive itd.

NASLEDNJIČ: Nosečnost od 40. leta naprej

Družina

Je mlada družina najboljša za novorojenčka? (Foto: iStockphoto)