Nosečnica

(Foto: Thinkstock)

Povprečno  starost žensk, ko zanosijo, je z leti vse višja in se še dviguje. Toda čeprav nekateri mislijo,da gre za 'trend', ima starejše materinstvo tudi prednosti. Ženske so namreč pri 30. In 40. letih zrelejše, samozavestnejše in vztrajnejše pri doseganju ciljev. Tako so tudi odločnejše pri zvezi, v kateri so, in tudi glede kariere. In prav to jih posledično naredi boljše mame.

Čeprav se zgodovinsko gledano nosečnost po 35. letu obravnava kot rizična, znanstveniki sedaj postopoma odkrivajo tudi njene prednosti. Prejšnje študije so navajale, da lahko nosečnost po 35. letu vpliva na to, koliko bo ženska živela. Toda najnovejša študija z vseučilišča Southern California piše, da nosečnost po 35. letu izboljšuje tudi mentalno zdravje mame.

V študijo so vključili 830 žensk, ki so bile že v menopavzi.

Testirali so njihov besedni spomin, vizualno percepcijo, načrtovanje, koncentracijo in pozornost. Po zaključku testiranja so znanstveniki ugotovili, da so ženske, ki so imele prvega otroka po 24. letu, dosegle boljše rezultate pri testih, v primerjavi s tistimi, ki so prvič postale mame med 15. in 24. letom. Ženske, ki so rodile po 35. letu, so dosegle najboljše rezultate pri testih spomina in razpoznavanja.

Znanstveniki trdijo, da je vse povezano s hormonsko spremembo: estrogena in progesterona, do katere pride med nosečnostjo. Le-ta ugodno vpliva na sestavo v ženskih možganih in njihovo funkcijo, še posebej, če pride do nosečnosti v kasnejših leti.

Čeprav je za žensko odločitev, kdaj in v katerem obdobju naj postane mama, komplicirana, se vsaka odloči glede na svoje želje in zmožnosti. In nosečnost ima svoje prednosti in slabosti, ne glede na starost mame. Ne glede, kdaj se odločite za družino, se posvetujte s partnerjem in izbranim zdravnikom.