dominvrt

Kdaj govorimo o rizični nosečnosti?

NOSEČNOST
1
27.02.2012, 7:41

Že res, da je vsaka nosečnost posebna in edinstvena, a vendarle nekatera posebna stanja zahtevajo natančnejši nadzor, zato da sta zagotovljena dobro počutje in varnost tako bodoče mamice kot dojenčka.

Kdaj govorimo o rizični nosečnosti?

 

Prvi ginekološki pregled v nosečnosti bo razjasnil vse podrobnosti. Po pogovoru in pregledu bo ginekolog ugotovil, če potrebujete posebno pozornost oziroma dodaten nadzor in preiskave v nosečnosti. Če ste noseči in starejši od 35 let in imate kakšne koli resne zdravstvene težave (astma, sladkorna bolezen, težave v prejšnji nosečnosti …), vas bo ginekolog napotil na še dodatne preiskave, enako velja za bodoče mamice, ki nosijo več kot en plod. A vendarle – vse za dobro otroka!

Nosečnica pri zdravniku
Nosečnica pri zdravniku/ FOTO: iStockphoto

NOSEČNOST PO 35. LETU

Ginekologi kot najprimernejši čas za nosečnost opredeljujejo obdobje od 20. do 35. leta, zanemariti pa ne gre niti raziskav, ki so pokazale, da se ženske, ki se dalj časa pripravljajo na nosečnost, veliko bolj zdravo prehranjujejo, skrbijo za svojo psihično in fizično kondicijo in se izogibajo nevarnim oziroma škodljivim vplivom. Nosečnost bo najverjetneje potekala dobro, če boste zdravi in boste nanjo telesno dobro pripravljeni.Tanja Blejec, dr. med., s Kliničnega oddelka za perinatologijo, pravi, da nosečnost po 35. letu obravnavajo kot rizično. "Ker se je povprečna starost ob prvem porodu dvignila na 27 ali 28 let, je vse več tudi nosečnic, ki po 35. letu rojevajo drugič, tretjič ali četrtič. Narašča predvsem število nosečnic po 40. letu, ki jih pred petimi ali desetimi leti skorajda ni bilo."

Spremljanje nosečnosti

Kako bo ginekolog spremljal nosečnost, je odvisno od tega, ali je bodoča mamica zdrava ali ima kakršne koli zdravstvene težave. Če je nosečnica zdrava, ji zavarovalnica plača deset pregledov, dva ultrazvočna pregleda in nekatere laboratorijske teste, v nasprotnem primeru pa se ginekolog odloči za spremljanje in vodenje nosečnosti na prilagojen način. Največji dejavnik tveganja pri nosečnicah, starejših od 35 let, je večja možnost kromosomskih napak pri plodu, čemur ginekologi pri prisotnosti kakšnih zdravstvenih odstopanj posvetijo večino svoje pozornosti. Je pa razlika, ali je starejša nosečnica prvorodka ali pa že ima izkušnjo oziroma izkušnje z zanositvijo, nosečnostjo in porodom.

Pričakujete dvojčke? Trojčke?
Pričakujete dvojčke? Trojčke?/ FOTO: iStockphoto

VEČPLODNA NOSEČNOST

Nosečnost z dvojčki je najbolj pogosta oblika večplodne nosečnosti. Ker je možnost zapletov večja, jo ginekologi obravnavajo kot rizično nosečnost. Med večja tveganja sodijo prezgodnji porod, predčasen razpok mehurja, zastoj plodove rasti, nepravilnosti, slabokrvnost itd. Prav zato so nosečnice, ki nosijo več plodov, deležne stalnega nadzora. Večplodna nosečnost je bolj zahtevna, kot če ženska nosi en plod, prav tako so nosečniški simptomi lahko bolj poudarjeni (močnejša slabost, utrujenost itd.) – ni pa nujno. Prav tako se dvojčki v kar polovici primerov rodijo predčasno, to je okrog 37. tedna. Ker takšna nosečnost zelo obremeni telo, morajo nosečnice več počivati in večkrat tudi predčasno prenehati z delom.

ZAPLETI IN KRONIČNA STANJA

Posebno obravnavo zahtevajo tudi vse nosečnosti, ki so bile v preteklosti zaradi zapletov deležne podrobnega spremljanja, ali pa nosečnica trpi za resno, kronično boleznijo. Prav zato je pomembno, da na prvem pregledu, na katerem bo izbrani ginekolog z ultrazvočno preiskavo potrdil nosečnost, poskrbite za čim boljšo anamnezo: da ste iskreni in natančni pri navajanju družinskih bolezni, svojih in partnerjevih zdravstvenih težav itd. Podatki, ki bodo prispevali k celostni podobi vašega preteklega počutja, bodo lahko v primeru zapletov med nosečnostjo pripomogli k hitrejšemu in učinkovitejšemu ukrepanju.
 

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na

Komentarji (1)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

finadama
02.09.2012, 7:48:29
+1
Zanima me ali miom velikosti 3 x 2 cm spada v visokorizicno nosecnost?
Pogačnik po prejemu pojasnil sodnika manj ...
Llorente: Bil sem pos*an, mislil sem, da mi bodo ...
Miha Vodičar: S Tanjo sva se super ujela, oprosti ...
Miha Vodičar: S Tanjo sva se super ujela, oprosti ...
13 stvari, ki jih vaše telo govori o vašem zdravju
Vsi načini barvanja pirhov
Hlače, ki so zlomile Instagram, a pristajajo le ...
Seksi novinarka z globokim dekoltejem v zadrego ...
'Srečen sem, ker Mila vse to dobro prenaša.'
Policija opozarja: Ste v reži bankomata našli ...
Ne pozabite na ključno stvar pri gradnji hiše
V idiličnem naselju, streljaj iz Ljubljane, nove ...