Plod

(Foto: Thinkstock)

Otroček, ki raste pod vašim srcem, je popolnoma zaščiten, hrano in kisik dobiva, lahko pa še dodatno pripomorete k njegovemu razvoju.

Starejši bratec ali sestrica 

Starejši brat ali sestra se lahko pogovarja z dojenčkom v trebuhu, boža trebuh in vse te informacije otroček zazna. Zapomni si glas in ga po rojstvu takoj prepozna.

Mirnost

So vas razjezili v službi? Ste se skregali s partnerjem? Toda vaš dojenček čuti nemir in razdraženost, zato je najbolje, da se pomirite.

Začinjene jedi

Ste si privoščili začinjeno hrano? Ta 'užitek' bo prišel tudi do vašega otročka in bo imel 'začinjeno' plodovnico. Molekule začimbe potujejo skozi membrano med materinim in otrokovim krvnim obtokom s pomočjo popkovnice in pridejo v dojenčkov organizem. In zelo hitro dojenčkova koža vrača en del te arome v plodovnico.

Vonj

Okrog 20. tedna nosečnosti se razvijejo v nosni sluznici receptorji za vonj, ki komaj čakajo, da jih spodbudite.

Mamina roka

Ko vas dojenček brca na določenem delu trebuha, ga vi božate. Verjeli ali ne, skozi vašo roko gre do otrokove roke energija. Otrok občuti vašo bližino in pozornost in ve, da vam je najpomembnejši.

Očka

Očka, ki se udeleži ultrazvočnega pregleda, končno vidi svojega potomca in potem mu ni več tako čudno, ko se pogovarja s trebuhom.

Nosečnica

(Foto: Thinkstock)

Dojenček je zvečer buden

Ko greste vi spat, začne otroček v trebuhu razgrajati. To se zgodi zato, ker vaša umirjenost spodbudi njegovo aktivnost. Razmišljajte pozitivno, se udobno namestite v postelji in sanje bodo prišle.

Glasba

Čeprav ne marate klasične glasbe, jo včasih poslušajte, ali pa vsaj mirnejšo različico popa. Drugače tako ali tako dojenček večinoma sliši utrip vašega srca, delovanje prebave. 

Dober zajtrk

Ponoči po navadi ne jeste, toda dotok k dojenčku vseeno potuje in zjutraj se boste zbudili sestradani. Razmišljajte, da tudi dojenček je z vami, in si privoščite zdrav obed.

Plesanje

Zaplešite in priskrbite otročku dodatno količino kisika. Če med plesanjem dvigate roke ali se zibate v bokih, ima dojenček več prostora v trebuhu.

Lahki obroki

Prisluhnite svojemu telesu in se odpovejte težko prebavljivi in ocvrti hrani. Jejte večkrat po malem.

Masaža stopal

Če vam partner masira stopala, s tem stimulira spodnji del trebuha, in tako je otroček preskrbljen z energijo.

Dvignite noge

Na koncu nosečnosti morajo vaše noge nositi tudi 15 kg več, zato dvignite noge. Takšen položaj bo ugoden tako za vas kot tudi otročka. Poskrbeli boste, da bo dobil več kisika in hrane.

Popoldanski počitek

Če si popoldne vzamete 20 minut za spanje, boste dojenčka preskrbeli z energijo. To je še posebej koristno po 20. tednu nosečnosti, ko maternica pritiska na druge organe. V ležečem položaju se organi sprostijo, plodovnica je bolj prekrvavljena in to pomeni več moči za dojenčka.

Nosečnica spi

(Foto: Thinkstock)