Nosečnica

(Foto: Thinkstock)

1. Pravočasno si naredite porodni načrt.

Pozanimajte se o vseh možnostih poroda, izberite porodnišnico, povprašajte po izkušnjah drugih mamic. Več podatkov boste imeli, lažje boste sestavili svoj porodni načrt.

2. Izberite pediatra za otroka.

Čeprav vam je o tem med nosečnostjo težko razmišljati, vseeno povprašajte naokrog, koga bi vam priporočili na podlagi lastnih izkušenj.

3. Ostanite povezani s partnerjem.

Pogovorite se s partnerjem o tem, kaj vam leži na duši glede poroda. Dogovorita se, kako vam bo pomagal v porodni sobi in kasneje. Vedeti morate, da se vam bo življenje po prihodu iz porodnišnice popolnoma spremenilo in boste potrebovali pomoč, če ne boste želeli že v prvih mesecih izgoreti zaradi izčrpanosti.

4. Posvetujte se z izkušenimi mamami.

Poiščite informacije v knjigah, revijah, na svetovnem spletu, ampak največ boste izvedeli od izkušenih mam. Vedeti pa morate, da vam bodo postregle tako z lepimi kot slabimi stvarmi.

5. Pripravite starejšega brata ali sestro na prihod dojenčka.

Če je otrok starejši od štiri leta, bo lahko razumel, kaj pomeni dobiti novega družinskega člana. Lahko ga prosite, da vam po prihodu iz porodnišnice pomaga pri previjanju, tako se bo počutil pomembno. Seveda pa lahko pričakujete tudi izbruhe jeze in ljubosumja.

6. Poiščite pomoč.

Ne dovolite si, da ostanete sami z novorojenčkom popolnoma izčrpani. Prve dni, mesece po porodu sprejmite kakršnokoli pomoč. In ko nekdo drug pazi otroka, brez slabe vesti zadremajte.

7. Pripravite torbo za porodnišnico.

Ko bodo jajčni ovoji počeli, ko se ob odluščil sluzast čep, resnično ne boste mogli razmišljati o tem, kaj morate vzeti s sabo v porodnišnico. Torbo si definitivno pripravite veliko prej pred predvidenim datumom porodom.

8. Pripravite stvari, ki jih boste potrebovali po prihodu iz porodnišnice.

Opremite otroško sobo, ne pozabite na varnostni sedež, vse pripomočke za dojenčka ... Če boste imeli vse pripravljeno, se boste v miru vrnili domov in bodo prvi dnevi namenjeni le spoznavanju in ustvarjanju vezi.

Partner

(Foto: Thinkstock)