dominvrt

Kako je mogoče, da ženska do poroda ne ve, da je noseča?

NOSEČNOST
7
17.07.2018, 9:01

Veliko žensk vseh devet mesecev ni vedelo, da so noseče. Imele so redno menstruacijo, niso pridobile kilogramov, bile so pri zdravniku, vendar testi niso pokazali povišanega hormona nosečnosti hCG.

Kako je mogoče, da ženska do poroda ne ve, da je noseča?

 

Nosečnica
Nosečnica/ FOTO: Thinkstock

To tudi ni tako redko, ocenjujejo, da ena od 2500 nosečnic do poroda ne ve, da je v veselem pričakovanju, kar 450 pa jih tega ne ve do 20. tedna.

Veliko žensk je, čeprav niso vedele za nosečnost, imelo redno menstruacijo, niso pridobile teže, vzeli so jim kri, a testi niso pokazali povišanega hormona hCG. Testi za nosečnost so bili prav tako negativni.

Najpogostejši vzroki nevidne nosečnosti

- policistični jajčniki
- leta pred menopavzo
- med prvo in drugo nosečnostjo ni minilo veliko časa in hormonsko ravnovesje še ni vzpostavljeno
- nizek odstotek telesne maščobe, kar povzroča hormonsko neravnovesje
- uporaba kontracepcijskih vsadkov, ki nadaljujejo sproščanje hormonov v telo

Hormonsko neravnovesje je odgovorno, da telo sploh ne reagira, da je v veselem pričakovanju. Mame še naprej ovulirajo in imajo menstruacijo, zaradi katere se hormon nosečnosti sploh ne namnoži in se ga ne izloči dovolj v urinu ali krvi, da bi testi pokazali nosečnost.

Raziskovalci, ki so v študijo vključili več sto žensk z nevidno nosečnostjo, so spoznali, da tudi z ultrazvokom niso ničesar opazili. Samo pri sedmih je bila vidna nosečnost. Zakaj je tako? Ker telo ne dobiva potrebnih signalov, ki omogočajo otroku, da se maksimalno razvija. Po navadi so ti otroci manjši in lažji, težko jih je tudi prepoznati na ultrazvoku. Zaradi tega lahko ta nosečnost traja tudi dlje od 40 tednov.

Ženske med nosečnostjo pridobijo od 10 do 13 kg, toda tiste, ki ne vedo, da so noseče, lahko to pripišejo drugim dejavnikom: stresu, menopavzi itd.

Izostanek menstruacije se tudi lahko pripiše hormonskim spremembam in zdravstvenim težavam. Pred menopavzo imajo ženske zelo neredno menstruacijo, do izostanka pa lahko pride kljub uporabi kontracepcijskih tablet.

Posledice, da ne vedo, da so noseče

Ženske, ki niso vedele, da so noseče, lahko doživijo velik šok. Med nosečnostjo se ženska pripravlja na drugačno življenje, ko pa ta pride nepričakovano, je to zelo težko sprejeti. Otroci se rodijo tudi manjši in pogosto potrebujejo zdravniško pomoč. Obstajajo pa tudi številna tveganja, saj ženska med nosečnostjo nima zdravniške podpore.

Nosečnica
Nosečnica/ FOTO: Thinkstock


 

Komentarji (7)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

kekče
21.01.2018, 9:42:07
0
Jst v to ne verjamem,verjamem pa v praznoglave ženske to pa skos...
nonna
27.08.2016, 15:01:53
+5
No, vse te značilnosti še nekako razumem. Ampak kako ne čuti otroka, ki se premika in brca?!?!?! Kaj misli, da ima trebušne krče?
RamzesII
27.08.2016, 13:46:43
Zdravniki in ljudje na splošno še kar sledijo zastareli definiciji oz. seznamu znakov nosečnosti, kljub temu da se okolje krepko spremenilo, življenjske navade tudi, prehranjevanje tudi, plus zdravila, plus ... skratka pravila bi se morala spremeniti, ... čas považa področje za področjem.
RamzesII
27.08.2016, 13:39:03
Narava se pač ne drži človeških pravi, ki postajajo zastarela, kajti okolje se spreminja, ... dokler se to ne upošteva je pač tako, ... spregledano, ignorirano, itd., človek pa se potem čudi posledicam, ... je res tako težko razumeti preprosto logiko, človeška pravila v naravi ne veljajo, vsaj ne vedno.
kurcvasgleda01
27.08.2016, 12:49:01
-3
preveč jih menja pa pozabi, da je s kom kaj imela....:)
pepcaXkunaverjeva
27.08.2016, 12:36:50
-1
to še nekako gre, ampak bolj je problem, ko ženske ne vemo od katerega je, ko pa si ne moremo zapomniti kdaj smo bile s katerim. sicer pa dokler mož ne ve, bo vse ok.
asdfghjklqwertz
27.08.2016, 11:16:13
+9
Nisem še videl drobne ali povprečne ženske, da se ji ne bi videlo že od daleč, da je res noseča in to že v kakem 3. 4. mesecu nosečnosti ... sem pa že videl zelo debelo žensko, ki je bila v 8. mesecu nosečnosti, pa nikoli ne bi uganil, da je noseča. Torej tako vem, zakaj nekatere ženske ne vedo, da so noseče ..
Tošić ne bo ob sumljivo premoženje: obdržal bo ...
Stoječe ovacije za Iličića, ki je z golom in ...
Po poraznih kritikah navdušila, a izpadla zaradi ...
Po poraznih kritikah navdušila, a izpadla zaradi ...
Ko gredo stvari hudo narobe
Kraljica nedeljskega kosila!
Zaradi tega se od oskarjev nista več videla
Ilka Štuhec oblekla kopalke in veselo skočila v ...
Fotografija njunega otroka na Instagramu?
'Zjutraj takoj vzamem v roke telefon.' Vi tudi?
Prednosti vrtnarjenja v visokih in dvignjenih ...
Poskrbite zase še pravočasno!