Nosečnica

(Foto: Thinkstock)

Ali lahko med nosečnostjo pijem alkohol?

Zagotovo ne smete piti alkoholnih pijač, ker jih tako pije tudi še nerojeni otrok. Alkohol namreč prehaja iz posteljice v otrokov krvni obtok in lahko povzroči nepopravljivo škodo. Otrok se lahko rodi s številnimi telesnimi, duševnimi in vedenjskimi motnjami.

Ali imam lahko mačko doma?

Seveda jo lahko imate, vendar se izogibajte neposrednemu stiku kože z mačjimi iztrebki. Na vrtu uporabite rokavice. Preprečite okužbo s toksoplazmozo, ki lahko pri otroku vodi v slepoto, gluhost in duševno zaostalost.

Ali si lahko barvam lase?

Veliko nosečnic se sprašuje, ali si lahko v tem posebnem obdobju barvajo lase. Strokovnjaki menijo, da si lahko privoščite to, le barve morajo biti brez amoniaka. Kemikalije v trajnih in poltrajnih barvah niso visoko toksične, zelo majhna količina se zares absorbira v organizem. Ne obstajajo dokazi, da je uporaba barve enkrat mesečno povzročila komplikacije. Vseeno pa strokovnjaki priporočajo, da se izognete barvanju las s trajnimi barvami v prvem trimesečju, ko se pri dojenčkih razvija nevrološki sistem. Potem lahko nadaljujete svoj 'ritual' barvanja.

Ali lahko kadim?

Kajenje nosečnice ima veliko negativnih posledic na še nerojenega otroka. Švedski raziskovalci pa so še dodatno ugotovili, da kajenje v prvem trimesečju nosečnosti lahko poveča možnosti za razvoj astme in pojav težav z dihanjem pri otrocih v predšolskem obdobju.

Ali lahko jem jajca?

Seveda lahko med nosečnostjo uživate jajce, vendar resnično ne smejo biti surova. Morate se jim izogibati zaradi možnosti okužbe s salmonelo. Nikakor ne jejte doma pripravljene majoneze, prav tako sladoleda ali raznih omak, narejenih iz surovih jajc. Odsvetujejo, da se posladkate s pecivom, ki vsebuje surova jajca.

Ali lahko jem sladoled?

Nosečnica lahko uživa sladoled, odvisno pa je, kako je pripravljen. Odpovedati se mora domačemu, pripravljenemu iz svežih jajc, takšnega iz trgovine, narejenega iz pasteriziranega mleka, pa si lahko brez skrbi privošči.

Ali so norice, ošpice, rdečke, mumps nevarne zame?

Vse te infekcijske bolezni lahko škodujejo še nerojenemu otroku. Če jih niste preboleli v otroštvu, se izogibajte majhnim otrokom, prav tako če niste cepljeni, ne hodite tja, kjer te bolezni razsajajo.

Joga

(Foto: Thinkstock)

Ali lahko telovadim?

Če ste bili že prej športno aktivni, nadaljujte z zmerno vadbo. Vpišite se v tečaj za nosečnice in poskrbite za svoje zdravje.

Ali je dobro, da se izognem stresu?

Če je le mogoče, se izognite stresu in si privoščite dovolj počitka. Uživajte v vseh devetih mesecih in odmislite težave.

Ali računalnik, mikrovalovna pečica in mobilni telefon škodujejo?

Niso dokazali, da te naprave nosečnici škodujejo.

Ali kopel škoduje?

Med nosečnostjo ne uporabljajte vročih kopeli, vroče vode med prhanjem in ne hodite v savne. Po navajanju U. S. Department of Health, Human Services so lahko visoke temperature škodljive za otroka, lahko pa povzročijo tudi to, da se nosečnica onesvesti.

Uspavalne tablete: DA ali NE?

Če vam uspavalnih tablet zaradi zdravstvenih težav ne predpiše zdravnik, se raje ne odločite za njih, ker jih nosečnicam ne priporočajo. Pri nekaterih raziskavah so namreč ugotovili, da uspavalne tablete lahko otroku povzročijo dolgoročne težave.

Nosečnica in kopel

(Foto: Thinkstock)