dominvrt

Kaj storiti ob nenačrtovanem porodu doma?

NOSEČNOST
0
20.06.2016, 8:06

Če nosečnica ob popadkih zaradi kakršnih koli vzrokov ne more priti do porodnišnice, mora najprej ostati mirna in prisluhniti svojemu telesu ter se na to primerno odzvati. Gordana Njenjić, diplomirana medicinska sestra in babica, nam je pojasnila, kako potekajo vse tri faze poroda in na kaj mora biti porodnica pozorna, da ne bo ogroženo njeno ali otrokovo življenje.

Kaj storiti ob nenačrtovanem porodu doma?

 

Žal nas v življenju lahko presenetijo nenavadne okoliščine (poplava, nesreča, potres, zasnežene ceste, prekinjene telefonske linije …). Kaj lahko stori nosečnica, če se znajde sredi njih, a že čuti popadke?

Popadki se skoraj vedno začnejo postopoma in se stopnjujejo, razen pri prezgodnjih ali hitrih porodih. Če gre za prezgodnji porod, a ni možnosti odhoda v porodnišnico, je treba čim več počivati, sproščeno dihati med krči maternice (če gre za nedonošenčka, lahko pride do težav z dihanjem in podhladitvijo, zato si mora mamica takoj po porodu otroka položiti na prsi in ga pokriti, božati, spodbujati).

Četudi boste morali roditi doma, ostanite mirni in zbrani, prisluhnite svojemu telesu.
Četudi boste morali roditi doma, ostanite mirni in zbrani, prisluhnite svojemu telesu./ FOTO: Profimedia

Je dobro, da je nosečnica za vsak slučaj že psihično in fizično pripravljena na takšno situacijo ali ne?

V vsakem primeru se mora nosečnica pripravljati in razmišljati o porodu. V enemu kotičku možganov lahko razmišlja o porodu ob naravnih katastrofah, doma, a ne s strahom. V vseh normalnih situacijah se hitro pride do porodnišnice, kdaj in zakaj se je treba odpraviti od doma, pa bodoči starši izvejo v šoli za starše, ki jo obiskujejo pred porodom.

Kako je lahko povsem prepričana, da gre zares in da se bo morala kar doma ali kjer koli je ostala ujeta pripraviti na porod? Kakšni so znaki, ki nakazujejo porod?

Najbolj zanesljiv znak za porod je močen pritisk na črevo, in sicer kot pri zaprtosti. Na začetku včasih ženske ne znajo presoditi. Pri popadkih, ki niso še tako močni, so pa redni, in sicer na vsake tri do štiri minute, pravijo, da jih tišči. Vse to je res, ker se vse dogaja spodaj. Pravo pritiskanje se začne z napenjanjem trebušnih mišic, z zelo razprtim črevesjem in raztegovanjem nožnice. Moč popadkov se stopnjuje, pravzaprav je ves porod samo stopnjevanje. Ko se porodi glavica, se vse skupaj umiri in ni več tako naporno; pravimo, da je 99 odstotkov poroda že končano.

Da ne pride do pohladitve, otroka zavijte v brisačo.
Da ne pride do pohladitve, otroka zavijte v brisačo./ FOTO: Profimedia

Katere stvari, pripomočke potrebuje porodnica?

Za novorojenčka (pri zreli nosečnosti) je treba pripraviti dve ali tri mehke pleničke. Z njimi popivnate, odstranite plodovnico in sluz, ki lahko ostane na koži, posušite lasišče. Pokriti ga je treba s pleničko in veliko brisačo, da ne pride do podhladitve. Če otrok zajoka in postaja vse bolje rožnate barve, je najbolje, da ga golega položite na prsi, zato da začne sesati mleko; povrhu ga še pokrijte. Hitro pristavljanje ni pomembno samo za otroka, ampak tudi za tretjo porodno dobo, kar pomeni, da se začne izločati oksitocin, posledično se krči maternica in pride do hitrejšega odluščenja in porajanja posteljice.

Po 15 do 20 minutah ali še več se lahko prekine popkovina. Za to naj bosta pripravljena bombažni trakec in škarje. Porodnica si lahko sama (ali ji to stori kdo drug) na popkovino, ki je dolga približno 50 cm, namesti prvi trakec stran od otroka približno 15 do 20 cm in si ga z občutkom zaveže dvakrat, da se je ne prereže, nato si po 10 cm zaveže naslednji trakec, vmes prereže s škarjami, ki so očiščene z alkoholom.

Treba je poroditi še posteljico. Konec popkovine, na kateri je en trakec, si porodnica (ali nekdo od prisotnih) ovije okoli prsta in na rahlo potegne navzven, tako da se še pri tem napne in pomaga iztisniti oziroma poroditi posteljico. Slednjo je obvezno prinesti s seboj v porodnišnico (zaradi različnih vzrokov – pregleda, če je cela, morebitnega detomora …).

Če je ob njej še nekdo, kako ji lahko pomaga?

Oseba, ki je ob porodnici, ji lahko veliko pomaga, a vse skupaj je odvisno, kako se porod začne in konča. Če gre za t. i. hitri porod, se vsi, ki so zraven, prestrašijo, porodnica pravzaprav ostane sama in se mora odzvati na pravi način na to, kar popadki in situacija zahtevajo od nje v danem trenutku. Če gre za porod, ki se stopnjuje s popadki in traja nekaj ur, je lahko oseba, ki je zraven, porodnici v psihično podporo s spodbujanjem in bodrenjem, fizično z masažo, ki ji gode, lahko ji prinaša tople obkladke, pijačo in hrano, ki ji ugajata.

Na kaj mora biti porodnica predvsem pozorna, da pri rojevanju ne ogrozi tako svojega kot otrokovega življenja?

Med popadki je redko katera drža telesa ali kaj drugega ogrožajoče, ker se otrok vedno odzove, če mu kaj ne ustreza, z močnim brcanjem, kar prisili porodnico v spremembo položaja.

V času iztisa ploda, napenjajočih popadkov na koncu, je pomembno, da porodnica ne sedi na straniščni školjki, da ne stoji, ker bi to lahko ogrozilo otroka pri padcu. Najbolj primerna drža je čepeča ali eno koleno na tleh, druga noga pa pokrčena v čepečem položaju. Glavico lahko zatiplje v nožnici ali jo vidi celo v ogledalu. Vse naj poteka počasi, ob koncu popadka si lahko oddahne; ko pride naslednji, jo ta spodbudi na pritisk navzdol. Ko se porodi glavica, naj porodnica mirno ostane v istem položaju. V nekaterih primerih se vse skupaj nadaljuje in se porodi tudi otrokov trup; zato je pomembno, da položi roko pred glavico ona ali nekdo drug, da novorojenček ne pade na tla (kljub višini od 10 do 15 cm), da se ga usmeri na rjuho, pogrnjeno na tleh.

Po 15 do 20 minutah po rojstvu otroka se lahko prekine popkovina.
Po 15 do 20 minutah po rojstvu otroka se lahko prekine popkovina./ FOTO: Profimedia

Kaj je najbolje, da počne porodnica med prvo fazo poroda? Naj leži, sedi, hodi, pospravlja …? Je pomembno, da je umirjena in da ni panična zato, ker ne bo rodila v porodnišnici s pomočjo zdravstvenega osebja?

Prva faza oziroma prva porodna doba se šteje od rednih popadkov na pet minut. Ta faza lahko traja štiri, pet, šest ali več ur. Za porodnico je obremenjujoče, če samo leži. Vsekakor je dobro, da se sprehaja po stanovanju, dvorišču, tušira, nekaj poje, se uleže, sprošča z določenimi rekviziti, počne pač tisto, kar ji ustreza. Priporočam pozitivno razmišljanje, dihanje in sproščanje po vsakem popadku.

Na kaj mora biti ženska pozorna v drugi fazi poroda, ko dojenček zapušča maternico in potuje skozi nožnico, da se bo tako za mamico kot otroka končalo vse dobro?

Ob iztisu ploda ne smeta nastopiti panika in strah, nikamor se ne mudi, čeprav se vse skupaj odvija dokaj hitro. Počakati je treba na naslednji popadek, eno do dve minuti, da je glava zunaj, nato počakati še en popadek, in sicer v nizkem položaju, sede ali čepe. Pred glavico je treba postaviti roko, da se jo spremlja in počasi spusti na podlago. Takoj po rojstvu otroka se ulije večja količina plodovnice, celo do enega litra in več, kar je seveda normalno.

Tretja porodna doba je tudi zelo pomembna. Kaj mora storiti porodnica?

V tretji porodni dobi je pomembno, da se otroka, ko začne jokati, dihati, ko ima močen mišični tonus in dobi rožnato barvo, pristavi k prsim in se začne dojiti. V tem času se od maternične stene odlušči posteljica. Po iztisu posteljice je dobro pritisniti na trebušno steno pod popkom do sramne kosti, kjer se otiplje zatrdlina, ki je podobna večji buli. Če je ta trda in se jo lahko premika po trebušni votlini, poteka poporodno obdobje normalno. Ko se posteljica odlušči od maternične stene, se iz nožnice ob popkovini ulije nekaj krvi, približno od 100 do 200 ml, in preostanek plodovnice. Ženska potrebuje predlogo ali kakršen koli platnen zvitek, ki ga mora imeti med nogami zaradi čišče (izcedka iz maternice). Mamica se prestavi na suho ležišče, kjer nadaljuje dojenje. V tem obdobju se mora skozi trebušno steno ves čas tipati trda maternica.
 

 

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Erasmus te lahko pripelje tudi na Guardian
Rossi: Tudi na Rinsa je treba računati v boju za ...
Victoria Beckham praznovala 45. rojstni dan: ...
Tomaž Evi: Kakšne igrice se greš?
Ta otrok je zbolel za ošpicami zaradi ...
10 minut za izvrsten namaz!
10 TOP idej za enodnevni izlet po Sloveniji
Kdo zasluži več? Luka Dončić, Jan Oblak, Anže ...
Najmanjši novorojenček na svetu bo zapustil ...
V idiličnem naselju, streljaj iz Ljubljane, nove ...
Barvanje pirhov s čebulnimi olupki
Odlična izbira za ljudi, ki radi jedo zdravo