1. porodna doba

Prva porodna doba se začne z rednimi popadki in traja vse do popolnega odprtja materničnega ustja. Začetek je težko opredeliti, zato je ta faza definirana kot najdaljša – v povprečju naj bi trajala od 8 do 13 ur.

V tem obdobju se mora nosečnica osredotočiti na pravilno predihavanje popadkov – dihanje mora biti počasno in enakomerno, med popadkom pa hitro in površno. Če nosečnica ob popadkih zaradi kakršnih koli vzrokov ne more priti do porodnišnice, mora najprej ostati mirna in prisluhniti svojemu telesu ter se na to primerno odzvati.

2. porodna doba

Druga porodna doba se začne s popolnoma odprtim vratom maternice, konča pa s porodom otroka. Tudi trajanje te dobe je od porodnice do porodnice različno – od nekaj minut do nekaj ur. Naloga nosečnice je zaupanje in poslušanje osebja, ki sodeluje pri rojevanju.

3. porodna doba

V tretji porodni dobi mamica porodi samo še posteljico – traja torej od trenutka, ko se rodi otrok, do trenutka, ko se izlušči posteljica, v povprečju eno uro. Približno od 3 do 4 minute po porodu nastopi močnejši izliv krvi, po nekaj popadkih pa mamica običajno porodi še posteljico (traja od 10 do 15 minut).