A post shared by Tina Maze (@tinamaze83) on

Tina Maze je noseča!

Tina Maze je januarja s predčasnim koncem prve vožnje na veleslalomu na Zlati lisici v Mariboru končala tekmovalno športno pot.

Je najuspešnejša slovenska udeleženka zimskih olimpijskih iger v zgodovini s po dvema zlatima in srebrnima medaljama ter druga vseh časov.

Kot edina v slovenski zgodovini je zmagala v skupnem seštevku svetovnega pokala v alpskem smučanju in je kot najboljša slovenska tekmovalka v zgodovini na čelu po številu prvih mest v zgodovini svetovnega pokala s 26 zmagami. V zmagoviti sezoni svetovnega pokala 2012/13 je končnim seštevkom 2414 točk in izboljšala številne rekorde. Med drugim je prehitela slovitega Herminatorja, avstrijsko legendo Hermanna Maierja, in rekord popravila za kar 414 točk.

Na SP v alpskem smučanju v ameriškem Vailu in Beaver Creeku je leta 2015 osvojila zlato v smuku in kombinaciji ter srebro v superveleslalomu, kar sta zadnji slovenski medalji na SP; v ženski konkurenci vseh časov na svetu je na sedmem mestu po številu in žlahtnosti odličij; ima štiri zlate in pet srebrnih medalj.

Sedaj jo čaka povsem nova vloga v življenju. Preizkusila se bo v vlogi mamice. Kot smo izvedeli, je 24 tednov noseča. "Letošnja zima bo zelo posebna ... Pričakujeva novo poezijo – novo življenje !!! Ni besed, kako srečna sva in kako zelo se veseliva nove, starševske vloge. #24tednov," je 34-letna Tina Maze na družbenih omrežjih potrdila nosečnost. 

Kaj pomeni 24. teden nosečnosti?

Dojenček pridno raste iz tedna v teden. Sedaj je pridobil še dodatnih 100 gramov, v dolžino pa meri že čez 30 centimetrov. Še vedno pa je zelo suh, maščobne obloge bi pričel pridobivati nekoliko kasneje.

Kaj se dogaja s telesom?

Maternica bo v tem tednu segala že do višine popka. Sedaj nosečnica že lahko občuti plodove gibe. Ti so najbrž še bolj nežni, vseeno pa dovolj močni, da jih prepozna. Od tega tedna dalje svojega otroka v maternici najverjetneje čuti vsak dan. Kmalu se nauči občutiti tudi budnost in spanje otroka.

Od tega tedna dalje in do 28. tedna nosečnosti se opravljajo tudi presejalni testi za nosečnostno sladkorno bolezen. Ta test pove, ali ima nosečnostno sladkorno bolezen – stanje povišanega sladkorja med nosečnostjo. Če jo ima, je treba natančno upoštevati zdravnikova navodila, saj v nasprotnem primeru lahko privede do komplikacij pri porodu ali celo do carskega reza. Sladkor namreč povzroči prekomerno težo otroka, izpostavljen pa bi bil tudi tveganju za nastanek komplikacij, kot je nizka stopnja krvnega sladkorja ob rojstvu.

Plod

(fotografija je simbolična) (Foto: Thinkstock)

Prezgodnji porod

V tem tednu bi otrok že preživel, če bi se po nesreči moral roditi prezgodaj. Svojega ginekologa pokliče takoj, če bi se pojavil kateri od naslednjih znakov: več kot pet bolečih krčev v maternici v roku ene ure, sveža krvavitev iz nožnice, močno otekanje obraza, nenadno in neprenehno bruhanje, nenadno iztekanje iz nožnice, nizka, topa bolečina v križu, močan pritisk v medenici, bolečina med uriniranjem (možna infekcija mehurja ali ledvic).

Plod ta teden

Dojenčkova koža je tanka, prosojna in nagubana, v tem tednu je že povsem razvit in pričenja kopičiti rjavo maščevje v predelu podkožja hrbta in lopatic. Možgani mu hitro rastejo in brbončice morebiti že delujejo. V pljučih se mu razvijajo veje dihalnega drevesa in celice, ki proizvajajo površinsko aktivno snov, ki zračnim mešičkom omogoča, da se enostavno napihnejo.

Sedaj že lahko odpre in zapre oči. Lahko brca, sesa palec, odpira in zapira usta in se odziva na premikanje ali glasne zvoke. Obdaja ga približno pol litra tople plodovnice. V maternici je dovolj prostora, da se prekopicava in obrača. S tem pa povečuje svojo moč in spretnost.