dominvrt

Kaj pomeni odluščenje sluzastega čepa?

NOSEČNOST
1
17.06.2013, 8:00

V nosečnosti prav poseben čep zapira spodnji del materničnega vratu. Po navadi se odlušči v 39. tednu, ni pa pravilo, pri tem pa se mnogim bodočim mamicam poraja vprašanje, ali morajo takoj oddrveti v porodnišnico.

Kaj pomeni odluščenje sluzastega čepa?


Mnoge nosečnice se sprašujejo, kaj je naloga čepa, ki zapira spodnji del materničnega vratu ...
Mnoge nosečnice se sprašujejo, kaj je naloga čepa, ki zapira spodnji del materničnega vratu .../ FOTO: iStockphoto

Veliko nosečnic je že slišalo za čep ali pa so o njem prebrale na forumih, na spletnih straneh za nosečnice, toda predvsem prvorodkam ni povsem jasno, kaj je njegova naloga. Mnogim se porajajo vprašanja: ''Ali moram po odluščenju naravnost v porodnišnico? Je to znak, da bom v naslednjih nekaj urah rodila?''

Kaj je naloga čepa?

Čep pri nosečnici zapira spodnji del materničnega vratu in tako preprečuje vdor bakterij v maternico.

Kdaj se odlušči?

Ginekologi pojasnjujejo, da boste odluščenje čepa na spodnjih hlačah zaznali kot prozorno sluz, ki je lahko pri nekaterih zaradi prisotnosti krvi obarvana rdeče. To ni znak za paniko, da začnete brezglavo iskati torbo, ki ste si jo pripravile za porodnišnico. Zagotovo pa je to eden prvih simptomov, ki nakazujejo, da boste kmalu rodili. Po navadi se res odlušči v 39. tednu, od 24 ur do 48 ur pred finalnim dogodkom, toda pri nekaterih nosečnicah se to zgodi že prej, več tednov, tudi do šest.

Znaki, ki spremljajo odluščenje čepa

Da se porod bliža, da se lahko nanj psihično pripravite, vas poleg odluščenja čepa opozorijo še drugi znaki: povečan apetit, krvavkast izcedek iz nožnice, driska, nemirnost in nespečnost.

Kaj storiti?

Obnašajte se povsem normalno, počnite vse, kar ste do sedaj. Bodite potrpežljivi … Odluščenje čepa, kot smo navedli, lahko nastopi več dni pred porodom, zato počakajte na bolečine, krče, v trebuhu ali križu ali na odtekanje vode/plodovnice. Ko se to zgodi, je čas, da se z osebo, ki vas bo spremljala v porodni sobi, odpravite v porodnišnico. Skratka, prisluhnite svojemu telesu in ne zaženite panike, da je nekaj narobe z vami ali otrokom, ki ga nosite pod srcem. Malce več pozornosti enemu izmed prvih znakov za porod posvetite le, če je prozorne oz. krvavkaste sluzi čepa več kot za dva vložka, takrat svetujejo, da pokličete ginekologa ali porodničarja.

Kako boste vedeli, da vam je zares odtekla voda in ne samo urin?

Če se vam odlušči čep, ne odrvite takoj v porodnišnico, ampak počakajte na popadke.
Če se vam odlušči čep, ne odrvite takoj v porodnišnico, ampak počakajte na popadke./ FOTO: iStockphoto


 

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na

 

Komentarji (1)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

asimetra
12.03.2014, 13:01:04
+9
Meni se je čep odluščil 3 dni pred PDP. Najprej je bilo samo nekaj nitk krvi v sluzi, nato je postal rjavkast., na PDP pa sem opazila bolj svetlo kri brez sluzi. Preventivno sem šla v porodnišnico, saj ko dopolniš 40. teden za nosečnico odgovarja porodnišnica. Na CTG-ju ni bilo nič., ko pa so me pregledali sem bila 7 cm odprta, niti vedela nisem....ponoči sem rodila zdravega fantka:)
'Otrok, ki živi v meni, je nepotešen, zmeraj ...
Cityjev 18-letnik odločil derbi s Tottenhamom
Vodičarjev 'izgubljeni' čevelj: Tudi to se zgodi
Vodičarjev 'izgubljeni' čevelj: Tudi to se zgodi
Koliko pirhov lahko zaužijemo?
Živilo, ki spomladi mora biti na krožniku
To je krona, ki jo bo nosila, ko postane kraljica
Lepa Eminemova hčerka vse bolj stopa iz sence ...
8.845 evrov, če bo otrok rojen na točno določen ...
Pri 20 letih je imela ogromen dolg, danes je ena ...
Predstavljamo vam najlepše velikonočne pogrinjke
Kaj lahko pričakujete od otroka prva tri leta?