Nosečnica

Mnoge nosečnice ponoči slabo spijo. (Foto: iStockphoto)

Nosečnice se zvečer trudijo in trudijo zaspati, iščejo pravilen položaj, se premetavajo, pogostokrat vstajajo, ker morajo na stranišče, imajo nočne more … Nekatere imajo tudi bolečine v križu, krče v nogah, večkrat se zbudijo, ker jim zmanjkuje sape.

Strokovnjakinja Maria Kammerer svetuje nosečnicam, kako naj se spopadejo s težavami, kako naj premagajo nespečnost in se zjutraj zbudijo spočite, zadovoljne, pomirjene ter srečne.

Učinkovite rešitve

Če imate večkrat krče v nogah, je pomembno, da se pred spanjem raztegnete. Posvetite se predvsem mišicam nog, da spodbudite njihovo prekrvavitev. Poleg tega je koristno, da uživate dovolj kalija in kalcija, poskusite kombinacijo jogurta in bananinega smoothija. Ko pride do krča, prosite partnerja, da vam nežno zmasira noge.

Nosečnica in otečene noge

Krče v nogah lahko preprečite z masažo. (Foto: iStockphoto)

Bolečine v hrbtenici ali križu lahko nastanejo zaradi različnih vzrokov, ključno je to, da jo imate med sedenjem vedno podprto z blazinami, nekateri celo priporočajo poseben pas za lažje nošenje naraščajočega trebuha. Ponoči si trebuh podprite z več manjšimi blazinami, ne pozabite tudi na mehko oporo med nogami, kajti to vam bo vsaj malo omililo neugoden položaj v postelji.

Če vam med nosečnostjo zmanjkuje sape, vedite, da niste edini, predvsem pa ženske tarnajo, da se jim to pogosto dogaja v zadnjem trimesečju. Z blazinami ali odejo si privzdignite vzglavje. Če je potrebno, zamenjajte prostor in spite v dnevni sobi, nekatere nosečnice se celo bolje naspijo v naslanjaču.

Če vam zvečer misli uhajajo v prihodnost in razmišljate o tem, kaj vas čaka v porodni sobi, če vas skrbi, ali bo vaš otrok zdrav, ali boste kos odgovorni starševski vlogi, vedite, da niste osamljeni pri tem. Nosečnice si pogosto postavljajo takšna vprašanja in posledično zaradi stresa ter skrbi ne morejo spati. Strokovnjakinja Maria Kammerer priporoča, da se obvezno udeležite šole za starše, tam boste dobili vse potrebne informacije o porodu, negi otroka ipd. Lahko tudi poskusite s tem – vse skrbi, preden greste v posteljo, napišite na list in ga postavite na nočno omarico, tako se ne boste z njimi ukvarjali ponoči.

Nosečnica piše dnevnik

Vse skrbi, povezane z nosečnostjo, porodom in otrokom, si zapišite. (Foto: iStockphoto)

Položaj spanja

Pri nas je med nosečnicami razširjeno mnenje, da ni najbolj primeren položaj spanje na levem boku, ker je to srčna stran in se težje diha, nasprotno pa ga babice priporočajo. Toda če vam je le-ta nelagoden, lahko spite tudi na desnem boku ali hrbtu, kar spet ni priporočljivo zadnje dni pred porodom, ker maternica pritiska na odvodno žilo in posledično do otroka pride manj krvi. Prav tako se lahko zgodi, da vam bo v tem položaju postalo slabo ali se vam bo začelo vrteti. Fizioterapevti svetujejo, da spite v takšnem položaju, kot vam najbolj ustreza.

Pred spanjem si ustvarite rutino, ki vas bo pomirila po napornem dnevu. V njo vključite branje knjige in pitje kamiličnega čaja, toda po 19. uri vseeno pijte zmerno. Naj vam partner zmasira vrat, ramena, hrbet, poskusite s sproščujočo kopeljo. Čez dan ostanite aktivni, ne pretiravajte, lahko plavate, se sprehajate in udeležite joge, ki tudi izboljša spalne navade.

Če povzamemo, pomembno je, da ugotovite, kaj vam krati spanec, in se tudi potrudite, da te težave učinkovito odstranite.