Jutranja slabost

Pri hiperemezi lahko nosečniška slabost traja ves dan. (Foto: iStockphoto)

Jutranja slabost spremlja večino nosečnosti, le da je običajno začasna in ne predstavlja tako velike nadloge. Peščici nosečnic pa lahko predstavlja hude težave – traja lahko ves dan, in to celo nosečnost. Ta oblika jutranje slabosti se imenuje hiperemeza (hyperemesis gravidarum ali HG) in je nevarna zato, ker ženske, ki za njo trpijo, v sebi težko zadržijo še tako majhno količino hrane in pijače, kar škodi tako njim kot njihovemu plodu.

21 tednov

Hiperemeza prizadene približno eno na 50 nosečnic, običajno mlade nosečnice, ženske, ki so prvič noseče, in tiste, ki so za njo trpele že v prejšnjih nosečnostih. Pogosteje za njo trpijo nekadilke, vseeno pa to ni izgovor, da bi v nosečnosti kadili.

Za razliko od običajne jutranje slabosti, HG nosečnico pesti še tudi po koncu prvega trimesečja. Raziskave so pokazale, da se poleže nekje po 21. tednu nosečnosti, v najhujših primerih pa traja tudi veliko dlje, celo vse do poroda.

Izguba telesne teže

Nosečnice s hiperemezo težko obdržijo v sebi hrano in tekočino, zato namesto da bi pridobile nekaj kilogramov, izgubijo tudi do deset odstotkov svoje telesne teže. Znaki so pogosto bruhanje, huda izčrpanost, omotičnost in redkejše odvajanje vode, ki nosečnico lahko presenetijo kadar koli – podnevi in ponoči.

Zaradi pogostega bruhanja pri tej obliki jutranje slabosti obstaja nevarnost dehidracije, zato se mora nosečnica toliko bolj potruditi, da sebi in plodu zagotovi dovolj tekočine. Znaki dehidracije so hud glavobol, oteženo dihanje in zmedenost.

Nosečnica

Preden vstanete iz postelje je dobro, da pojeste košček prepečenca ali nekaj krekerjev. (Foto: iStockphoto)

Najprej hrana, nato vstajanje

Zelo pomembno je, da na izgubo telesne teže in hudo slabost čim prej opozorite svojega ginekologa, da vam bo lahko svetoval, kako lahko ublažite simptome in vam, če je res hudo, predpisal zdravila proti slabosti. Nekaterim nosečnicam pomaga tudi različna hrana z ingverjem, kot so ingverjevi piškoti, kandiran ingver in zeliščni čaj z ingverjem, drugim akupresura.

V začetnih mesecih nosečnicam s HG svetujejo veliko počitka, preden sploh vstanete iz postelje, pa je dobro, da pojeste košček prepečenca ali nekaj krekerjev. Pomembno je tudi, da na dan pojeste več majhnih obrokov, da ne obremenite preveč želodca. Nosečnice s hiperemezo se morajo izogibati ocvrti in začinjeni hrani, pa tudi vonjem, ki sprožijo simptome ali bruhanje.

V bolnišnico

V zelo majhnem odstotku primerov (eden do trije odstotki) mora nosečnica zaradi hude slabosti in pomanjkanja tekočine nekaj časa preživeti v bolnišnici, kjer ji tekočino in hranljive snovi dovajajo po infuziji. Večina se zdravi izven bolnišnice in okreva po nekaj mesecih.

Nosečnica pri zdravniku

Kdaj naj se posvetujem z zdravnikom? Če se soočate z dolgotrajnim bruhanjem, v sebi ne zadržite nobene hrane, hujšate in imate povišano temperaturo. (Foto: iStockphoto)